ΓΔ: 2056.39 1.02% Τζίρος: 208.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Ο Φρίντριχ Μερτς μιλά σε πολιτική εκδήλωση στη Γερμανία.

Αντιδράσεις στη Γερμανία για τη στάση Μερτς απέναντι στον Ερντογάν

Πολιτικοί και ΜΜΕ στη Γερμανία επικρίνουν τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για τη στάση του στην Άγκυρα, κατηγορώντας τον ότι υποβάθμισε τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς στην Άγκυρα, καθώς επικεντρώθηκε στη θετική ατζέντα και υποβάθμισε ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Τόσο πολιτικοί αντίπαλοι όσο και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης άσκησαν κριτική, επισημαίνοντας ότι η μοναδική δημόσια διαφωνία μεταξύ Μερτς και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αφορούσε τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Σερντάρ Γιουκσέλ, βουλευτής του SPD και πρόεδρος της γερμανοτουρκικής κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε πως «όποιος μιλάει για ευρωπαϊκές προοπτικές στην Άγκυρα, δεν μπορεί να σιωπά για την πραγματικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

 Τόνισε ότι η σιωπή για διπλωματικούς λόγους δεν προωθεί μια ουσιαστική ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία και υπογράμμισε τη σημασία της υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών, ακόμα και με δύσκολους εταίρους.

Παρόμοια κριτική διατύπωσε και ο Μαξ Λουκς, εκπρόσωπος των Πρασίνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιπρόεδρος της γερμανοτουρκικής κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Ο Λουκς επισήμανε ότι ο Μερτς αποφεύγει να αναφερθεί στις παραβιάσεις δικαιωμάτων και στην καταστολή της αντιπολίτευσης από τον Ερντογάν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τη στάση του Βερολίνου.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν την προσπάθεια του καγκελάριου να διατηρήσει ρεαλιστική προσέγγιση στις σχέσεις με την Τουρκία, δίνοντας έμφαση στη στρατηγική σημασία της χώρας ως εταίρου στο ΝΑΤΟ και στη στενή οικονομική διασύνδεση. 

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι ο Μερτς δέχθηκε εσωτερικές πιέσεις να τοποθετηθεί δημόσια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που έκανε περιορισμένα κατά τη συνέντευξη Τύπου, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το περιοδικό Der Spiegel σχολίασε πως, παρά τις προσπάθειες του Μερτς να διατηρήσει αρμονία, ο Ερντογάν παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του, ενώ η διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο, γεγονός που αποδίδεται σε εντάσεις στη μεταξύ τους σχέση. 

Η Handelsblatt και άλλα μέσα επισήμαναν τα ανοιχτά σημεία διαφωνίας, κυρίως σχετικά με τη Γάζα και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ η BILD επαίνεσε τον Μερτς για τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ και ανέδειξε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Η Süddeutsche Zeitung και η WELT εστίασαν στις διαφορές προσέγγισης των δύο ηγετών και στην πρόθεση του Μερτς να οικοδομήσει στενότερες σχέσεις, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της επίσκεψης. 

Η taz, τέλος, χαρακτήρισε «ευφορική» την περιγραφή των προθέσεων του καγκελάριου για νέα πολιτική έναντι της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι σοβαρές διαφορές απόψεων δεν εμπόδισαν τον Μερτς να επιδιώξει σύσφιξη των σχέσεων με τον Ερντογάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Συνάντηση Μερτς-Ερντογάν για άμυνα, Ευρώπη και Ισραήλ

Με τιμές υποδέχτηκε ο Ερντογάν τον Μερτς στην Άγκυρα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε στενότερη αμυντική συνεργασία αλλά διαφώνησαν για το θέμα της Γάζας. Η Γερμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με όρους.
Λαρς Κλίνγκμπάιλ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κλινγκμπάιλ ανακοινώνει άρση περιορισμών εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ

Ο Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε ότι η Γερμανία θα επανεξετάσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, μετά την εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς και εν όψει της συνόδου ειρήνης στην Αίγυπτο.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς ανακοίνωσε νέα αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

Η Γερμανία και η Ιορδανία θα πραγματοποιήσουν νέα ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπως δήλωσε ο καγκελάριος Μερτς, καλώντας παράλληλα το Ισραήλ να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.
Γερμανικός στρατός παρέλαση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Επαναφορά εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ από την κυβέρνηση

Η Γερμανία άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, με ισχύ από 24 Νοεμβρίου, λόγω σταθεροποίησης της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα. Κάθε απόφαση θα εξετάζεται πλέον κατά περίπτωση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς-Χριστοδουλίδης: Στήριξη ΕΕ-Τουρκίας με τα κριτήρια Κοπεγχάγης

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε την πρόθεση της Γερμανίας για στενότερους δεσμούς ΕΕ-Τουρκίας με σεβασμό στα ευρωπαϊκά κριτήρια, ενώ με τον Ν. Χριστοδουλίδη επεσήμαναν τη σημασία της επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό και της τήρησης κυρώσεων κατά Ρωσίας.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μερτς-Ερντογάν: Διάσταση για Γάζα, φόντο άμυνα και ΕΕ

Με τιμές και στρατιωτική υποδοχή υποδέχτηκε ο Ερντογάν τον Γερμανό καγκελάριο στην Άγκυρα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για στενότερη αμυντική συνεργασία, διαφωνώντας όμως για τον πόλεμο στη Γάζα και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.