ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Energeia, Power, CCTG, Fysiko Aerio
Φωτο: Shutterstock

Πλήρες μέλος της Περιφερειακής Ένωσης Ρυθμιστών Ενέργειας η ΡΑΑΕΥ

Η απόφαση της ERRA αναδεικνύει τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Ένωση στη διασφάλιση μεταξύ άλλων του ενεργειακού συντονισμού μεταξύ των μελών της.

Πλήρες μέλος της Περιφερειακής Ένωσης Ρυθμιστών Ενέργειας (Energy Regulators Regional Association – ERRA) έγινε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης στην οποία είχε υποβάλει αίτημα υποψηφιότητας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τη ΡΑΑΕΥ εκπροσώπησαν ο Καθηγητής και Μέλος της Ολομέλειας, Κωνσταντίνος Τσιμάρας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Διεθνών Θεμάτων, Δρ. Γιώργος Λοΐζος.

Ο κ. Τσιμάρας χαιρέτισε την απόφαση της ERRA αναδεικνύοντας τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Ένωση στη διασφάλιση της περιφερειακής κανονιστικής συνεργασίας, στην ανταλλαγή των βέλτιστων ρυθμιστικών πρακτικών και στον ενεργειακό συντονισμό μεταξύ των μελών της.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοΐζος παρουσίασε το νέο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Ελλάδας για τις μονάδες αποθήκευσης, τον εγκεκριμένο από την ΕΕ μηχανισμό στήριξης των μονάδων αυτών (State Aid SA 64736) και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για μονάδες Αποθήκευσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Σημειώνεται πως η ERRA ιδρύθηκε το 2000 από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αλβανίας, της Αρμενίας, της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Γεωργίας, της Ουγγαρίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μολδαβίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με την οικονομική υποστήριξη του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID). Είναι μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με βασικό σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής ρυθμιστικής πολιτικής. Μέλη της είναι 47 Ρυθμιστικοί Οργανισμοί από 43 χώρες και πέντε ηπείρους.

Η συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ στην ERRA συνιστά σημαντική εξέλιξη καθώς μπορεί να αποτελέσει έναν διηπειρωτικό συνδετικό κρίκο, την ώρα που, παγκοσμίως, οι ρυθμιστικές αρμοδιότητες λαμβάνουν κεντρικό ρόλο στον καθορισμό ενεργειακών διαδρομών για τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μηχανισμός ανακύκλωσης απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολιστικά σχέδια χωριστής συλλογής αποβλήτων σε 12 περιφέρειες

Για πρώτη φορά καταγράφονται ανά περιφέρεια οι ανάγκες συλλογής χωριστών ρευμάτων αποβλήτων, όπως ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ενόψει της έγκρισης 12 από τα 13 ολιστικά σχέδια συλλογής με χρηματοδότηση από το τέλος ταφής.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Γκάζι σε υδρογονάνθρακες και στήριξη στο ενεργειακό κόστος

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στα μέτρα για το ενεργειακό κόστος και στους υδρογονάνθρακες, επισημαίνοντας τις διεθνείς επαφές και την πρόοδο στις έρευνες στο Ιόνιο.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Ενέργεια και πολιτική στην ατζέντα αύριο στο Βέλγιο

Το Eurogroup θα εξετάσει αύριο, υπό την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη, τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην ΕΕ και πιθανά μέτρα για την ενέργεια, με συμμετοχή και του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.