Σταθερή στην άποψή της ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης πρέπει να μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα - ρεκόρ για όσο διάστημα αυτό κριθεί απαραίτητο, παρέμεινε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς ο στόχος της ΕΚΤ είναι ένας και μοναδικός: η υποχώρηση του πληθωρισμού.
Μιλώντας σε συνέδριο της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίσαμε μια σειρά από επικαλυπτόμενα σοκ προσφοράς και ζήτησης που δημιούργησαν ένα σύνθετο και ταχέως μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό τοπίο. Και ως αποτέλεσμα, είδαμε μια μετατόπιση στη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Εκεί που κάποτε οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες ήταν αντιμέτωπες με την υπέρβαση του κατώτερου ορίου των επιτοκίων, το τελευταίο διάστημα όμως έχουν αποδυθεί στον ταχύτερο κύκλο αύξησης επιτοκίων που έχει καταγραφεί ποτέ».
Συνέχισε αναφερόμενη τόσο στην πορεία οικονομίας και πληθωρισμού πριν την πανδημία και επανέλαβε ότι η ΕΚΤ έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, βάσει των οποίων λαμβάνει τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική. Όπως είπε «ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της αντίδρασης στην πανδημία ήταν η ευθυγράμμιση μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία οδήγησε σε μια απροσδόκητα ισχυρή ανάκαμψη. Και αυτή η ισχυρή ανάκαμψη – και η συνακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού – συνοδεύτηκε από παγκόσμια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με πρωτοφανή συγχρονισμό». Όπως είπε, η ΕΚΤ έχει διαμορφώσει το πλαίσιο πολιτικής της ώστε να είναι ανθεκτικό στην πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα αυτού του τοπίου και έχει εξαρτήσει τις μελλοντικές της αποφάσεις από τρία κριτήρια: τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του τρέχοντος πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Αυτό το πλαίσιο μας βοήθησε να χαράξουμε μια πορεία σύσφιξης που ξεκίνησε απότομα και στη συνέχεια επιβραδύνθηκε σε έναν πιο φυσιολογικό ρυθμό. Τώρα, με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας.
Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα συνεχίσουν να βασίζονται σε αυτά τα τρία κριτήρια και θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».