ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
Θαλάσσια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ανοιχτή θάλασσα, σε λειτουργία.

Chevron και Helleniq στην Κρήτη, «κλειδί» η Ελλάδα για την Μεσόγειο

Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή υδρογονανθράκων με τη σύμπραξη μεταξύ Chevron και την HELLENiQ, διπλασιάζοντας τις θαλάσσιες παραχωρήσεις και ενισχύοντας τη στρατηγική της θέση.

Η ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά νέα δυναμική με την είσοδο της Chevron στην ελληνική αγορά. Η κατάθεση προσφοράς από τη σύμπραξη της αμερικανικής πετρελαϊκής κολοσσού – δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας του κλάδου παγκοσμίως – με την HELLENiQ ENERGY για τις θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης, σηματοδοτεί μια εθνική επιτυχία με ισχυρά ενεργειακά, οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.

Η παρουσία της Chevron, μαζί με την ήδη υπάρχουσα της ExxonMobil από το 2019, αναβαθμίζει την εικόνα της Ελλάδας ως προορισμού διεθνών ενεργειακών επενδύσεων. Η συνεργασία αυτή αποτυπώνει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενισχύει περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ υπό την Προεδρία Τραμπ και φέρνει στη χώρα κορυφαία τεχνογνωσία σε έργα μεγάλης θαλάσσιας βάθους.

Η Ελλάδα διπλασιάζει την έκταση των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα, με τέσσερις νέες παραχωρήσεις – «Μπλοκ Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2» – συνολικής έκτασης 47.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Με την κύρωση της συμφωνίας, η ανάδοχος θα λάβει τριετή άδεια εξερεύνησης για τη διενέργεια αποκλειστικών σεισμικών ερευνών, οι οποίες θα καθορίσουν τους γεωτρητικούς στόχους.

Πέρα από την οικονομική διάσταση, η ενίσχυση του αμερικανικού ενδιαφέροντος, ειδικά για το Νότιο Κρητικό Πέλαγος, έχει άμεσες γεωπολιτικές προεκτάσεις, λειτουργώντας ως ασπίδα αποτροπής απέναντι σε αμφισβητήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης. Η συγκυρία αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς η Ελλάδα επιβεβαιώνει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ενώ στέλνει παράλληλα μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας προς την ταραγμένη Λιβύη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εσωτερικών και Επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Doug Burgum, επέλεξε την Ελλάδα ως τον πρώτο σταθμό επίσημης επίσκεψής του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επισφραγίζοντας τη στενή συνεργασία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου.

Χρονολόγιο και επόμενα βήματα

26/3/2025: Η Chevron εκδηλώνει ενδιαφέρον για δύο ακόμη θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης.

31/3/2025: Ο Σταύρος Παπασταύρου επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Doug Burgum για την αποδοχή του ενδιαφέροντος.

4/4/2025: Υπογράφεται Υπουργική Απόφαση αποδοχής για τις περιοχές «Νότια Κρήτη 1» και «Νότια Κρήτη 2».

11/4/2025: Εκδίδεται Υπουργική Απόφαση με καθορισμό συντεταγμένων και επιλογή τύπου σύμβασης («Σύμβαση Μίσθωσης»).

30/4/2025: Ακολουθεί νέα Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού.

7/5/2025: Ο κ. Παπασταύρου, με τον Υφυπουργό Νίκο Τσάφο, επισκέπτονται το Τέξας, όπου συναντούν στελέχη Chevron, Cheniere Energy και ExxonMobil.

11/6/2025: Δημοσιεύεται ο διεθνής διαγωνισμός στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η προσφορά θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή της ΕΔΕΥΕΠ, θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με τον υποψήφιο ανάδοχο και η τελική σύμβαση θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος είναι η κύρωσή της από τη Βουλή εντός του 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε στην Επιτροπή η ενεργειακή σύμβαση Ελλάδας-CHEVRON

Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις συμφωνίες Ελλάδας με Chevron και HELLENiQ Energy για υδρογονάνθρακες σε Νότια Κρήτη και Πελοπόννησο. Ο υπουργός τις χαρακτήρισε «καθοριστικό βήμα».
Υπογραφή sυμφωνίας υδρογονανθράκων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Chevron - HelleniQ: Στο Δημόσιο το 40% των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τέσσερις θαλάσσιες περιοχές νότια Κρήτης και Πελοποννήσου. Επενδύσεις 1 δισ. και δυνητικό όφελος για το Δημόσιο έως και το 40% της αξίας των παραγόμενων υδρογονανθράκων.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: «Ορθώνουμε γεωπολιτικό ανάστημα» με έρευνες υδρογονανθράκων

Υπογράφηκαν συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Πελοπόννησο με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2032. Αν βρεθούν κοιτάσματα, η παραγωγή ξεκινά ως το 2035, με το κράτος να αποκομίζει το 40% των εσόδων.
Άτομα της κυβέρνησης για τις υπογραφές μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Chevron - HELLENiQ ENERGY
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Υπογράφηκαν οι μισθώσεις Chevron - HELLENiQ ENERGY για υδρογονάνθρακες

Υπεγράφησαν σήμερα οι συμφωνίες μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Chevron-HELLENiQ ENERGY, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.