ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Farmaka, Medicines, Drugs, Pills, Ygeia, Health
Φωτο: Shutterstock

«Πόλεμος» για τις ελλείψεις φαρμάκων και την απαγόρευση εξαγωγών

Περιορισμό της λίστας φαρμάκων που απαγορεύεται να εξαχθούν ζητούν οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών και στρέφονται εναντίον των φαρμακοποιών. Χρυσοχοϊδης: Σε έλλειψη παραμένουν 150 από τα 280 φάρμακα της λίστας.

Παραμένει σε εξέλιξη το ιδιότυπο παιχνίδι συμφερόντων στην φαρμακευτική αγορά, το οποίο έχει οδηγήσει και σε οριζόντια απαγόρευση των εξαγωγών σε 280 φαρμακευτικά σκευάσματα, πολλά εκ των οποίων διαθέτουν περισσότερα από δύο γενόσημα.

Η κατάσταση στη φαρμακευτική αγορά παραμένει σε ακινησία. Έτσι, εμφανίζονται ως «κορυφές του παγόβουνου» οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Φαρμακοποιών. Οι δεύτεροι, διότι ζητούν να συνεχιστεί η απαγόρευση των εξαγωγών, λόγω των ελλείψεων στην εσωτερική αγορά και οι πρώτοι επειδή αντιδρούν στην απαγόρευση, καθώς ζημιώνεται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Τελευταία εξέλιξη ήταν η δήλωση του υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τόνισε ότι παραμένουν σε έλλειψη 150 φαρμακευτικά σκευάσματα. Κατ΄αυτό τον τρόπο, άφησε να εννοηθεί ότι είναι δυνατόν 130 φάρμακα να εξαιρεθούν προσεχώς από τη λίστα της απαγόρευσης εξαγωγής.

Χθες, η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων έδωσε συνέντευξη τύπου, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφαινόμενη διάθεση του υπουργού Υγείας να περιορίσει τον αριθμό των φαρμάκων των οποίων απαγορεύεται η εξαγωγή.

Τονίστηκε μάλιστα ότι για τα 130 και πλέον σκευάσματα δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην ελληνική αγορά. Και επισημάνθηκε ότι πρέπει να τηρηθεί ο νόμος σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δηλαδή να υποχρεωθούν οι πολυεθνικοί όμιλοι να εφοδιάζουν κανονικά την εσωτερική αγορά. Είναι γνωστό πως η ελληνική φαρμακευτική αγορά υποεφοδιάζεται, διότι δεν συμφέρει στους πολυεθνικούς ομίλους το καθεστώς τιμολόγησης που ισχύει στην Ελλάδα.  

Μάλιστα η διοίκηση του συλλόγου τόνισε χαρακτηριστικά χθες πως για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά σήμερα φταίνε δύο και μόνο παράγοντες. Αφενός, ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες και αφετέρου προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών, λόγω της συγκέντρωσης παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες.

Και πρόσθεσε ότι η χώρα μας σήμερα, βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών λόγω της ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος για καμία απαγόρευσης εξαγωγής σκευασμάτων που διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων. Και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ο οποίος προσδιόρισε τον αριθμό των ελλείψεων ανά την επικράτεια σε 150 προϊόντα.

Η διοίκηση του συλλόγου ζήτησε να τηρούν τον νόμο και τις διαδικασίες διαφάνειας και οι άλλοι δύο κρίκοι της αλυσίδας (φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακεία), κάτι το οποίο, όπως είπε, μέχρι τώρα δεν γίνεται. Ο νόμος υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να να τηρούν αποθέματα τριών μηνών και να εφοδιάζουν την αγορά με ποσότητα ίση με την μηνιαία συνταγογράφηση, προσαυξημένη κατά 25%.

Ο σύλλογος κάλεσε το υπουργείο Υγείας να ελέγξει αν τηρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις, ή αν σειρά εταιριών, θεωρώντας ασύμφορη την ελληνική αγορά, συστηματικά τις παραβιάζει και υποεφοδιάζει τη χώρα μας.

Και πρόσθεσε ότι τα φαρμακεία από τις 5 Ιανουαρίου του 2023 είναι υποχρεωμένα να πωλούν τα σκευάσματα που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγής μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Και πάλι ευθύνη της πολιτείας είναι ο έλεγχος της τήρησης του νόμου. Ο σύλλογος, απευθυνόμενος προς την ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ζήτησε να απαντήσει αναφορικά με την τέλεση ή όχι εξαγωγών από τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών στα διοικητικά όργανα των οποίων συμμετέχει.

Επιπλέον, ο σύλλογος κατήγγειλε την ανυπαρξία του ΕΟΦ, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, και την παντελή αδυναμία ελέγχου της αγοράς, με συνέπεια ο ΕΟΦ να αναγκάζεται να υιοθετεί ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί δήθεν ελλείψεων από συνδικαλιστικούς φορείς. Συνεπεία τούτου, ο οργανισμός οδηγείται σε ατεκμηρίωτες αποφάσεις που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και αφήνουν έκθετη την χώρα στην ΕΕ, εκτιμούν οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrisoxoidis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός για το ανεξέλεγκτο ράλι των επιστροφών για τα φάρμακα

Έλεγχο της δαπάνης για καινοτόμα φάρμακα και εξορθολογισμό της συνταγογράφησης υπόσχεται ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Για πρώτη φορά το 2022 οι επιστροφές των βιομηχανιών ξεπέρασαν τη δαπάνη του κράτους για φάρμακα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ πρόστιμο από Κομισιόν στην Ελλάδα για τις εξαγωγές φαρμάκων

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβληθεί πρόστιμο 100 εκατ. από τις Βρυξέλλες για την απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων και 270 φαρμάκων, που έχει τεθεί σε ισχύ τον τελευταίο 1,5 χρόνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καταιγίδα» ανατιμήσεων σε φάρμακα έως 100% από ελληνικές βιομηχανίες

Έως και διπλάσιες χονδρικές τιμές σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν δώσει ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες το τελευταίο διάστημα. Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε εννέα πολυεθνικές, αμφίβολα τα αποτελέσματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αδειάζει» το υπουργείο Υγείας η Κομισιόν για τις εξαγωγές φαρμάκων

Να αρθεί η απαγόρευση των νόμιμων εξαγωγών ζητά η επίτροπος Υγείας από τον Έλληνα υπουργό. Ολιγωρία στην εξέταση καταγγελιών για τις πρακτικές που ακολουθούν εννέα πολυεθνικές εταιρείες.