ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Farmaka, Medicines, Drugs, Pills, Ygeia, Health
Φωτο: Shutterstock

Τριπλή «σύγκρουση» στην αγορά του φαρμάκου για εξαγωγές και τιμές

Με μειώσεις θέσεων εργασίας απειλούν οι φαρμακαποθήκες, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών 280 φαρμάκων από τον ΕΟΦ, ενώ πιέσεις ασκούνται από φαρμακοποιούς αλλά και βιομηχανίες.

Συνεχίζεται η αναταραχή που έχει προκληθεί στη φαρμακευτική αγορά από την απαγόρευση 280 πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων από τον ΕΟΦ και πλέον πηγές από τον κλάδο του χονδρεμπορίου (φαρμακαποθήκες) κάνουν λόγο για κύμα απολύσεων στο επόμενο διάστημα. 

Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση με αρκετές μεταβλητές και το Μέγαρο Μαξίμου – το οποίο είναι πλήρως ενημερωμένο, στις τελευταίες συζητήσεις είχε εμπλακεί ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου – φαίνεται να αδυνατεί να παρέμβει. Πιθανόν λόγω των ισχυρών συμφερόντων τα οποία συγκρούονται. 

Βάση του προβλήματος είναι οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων που επικρατούν στην Ελλάδα και η δυνατότητα εξαγωγής με υψηλό κέρδος σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και άλλων περιοχών εκτός της ηπείρου πχ Αφρική. Λόγω των χαμηλών τιμών η ελληνική αγορά υποεφοδιάζεται από τους πολυεθνικούς ομίλους. Άρα η εξαγωγή σε τουλάχιστον ορισμένα φάρμακα θα επιτείνει το πρόβλημα της ικανοποίησης των αναγκών της εσωτερικής αγοράς. 

Έτσι ο ΕΟΦ κατά καιρούς εκδίδει λίστες απαγόρευσης εξαγωγών. Όμως – νόμιμες - εξαγωγές δεν κάνουν μόνο οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών, αλλά – εμμέσως – και οι συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών. Ως εκ τούτου στον τομέα της εξαγωγής συγκρούονται δύο ομάδες συμφερόντων.

Επίσης οι πολυεθνικοί όμιλοι εκτός από τον υποεφοδιασμό της εσωτερικής αγοράς έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν την απαγόρευση των εξαγωγών διότι με την εξαγωγή των πρωτοτύπων σε χαμηλές τιμές πλήττονται οι άλλες τους αγορές – κυρίως – στην Βόρειο Ευρώπη όπου οι τιμές των ίδιων φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερες. Επίσης και για έναν επιπλέον λόγο – τουλάχιστον – επιθυμούν την απαγόρευση των γενοσήμων διότι πωλούνται σε φθηνότερες τιμές και ανταγωνίζονται τα πρωτότυπα. 

Στην εξίσωση μπαίνει και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία κατά κύριο λόγο είναι παραγωγός γενοσήμων φαρμάκων. Η απαγόρευση όμως των εξαγωγών των πρωτοτύπων – δευτερογενώς – συμπαρασύρει και τα γενόσημα τους – δηλαδή την δραστική ύλη των πρωτότυπων φαρμάκων. Επί παραδείγματι εξηγείται γιατί στην τελευταία λίστα των 280 φαρμάκων τα 57 εξ αυτών διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη λίστα απαγόρευσης του ΕΟΦ δεν αναγράφεται μόνο το η επωνυμία του φαρμάκου, αλλά και η δραστική ουσία, έτσι τίθεται σε καθεστώς απαγόρευσης και το γενόσημο. 

Οι εξαγωγές όμως για το χονδρεμπόριο είναι η ανάσα ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης για τους ίδιος, διότι όπως αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του ΕΟΦ η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, τα μέλη της πληρώνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες στις 47 ημέρες και οι ίδιοι πληρώνονται από τα φαρμακεία στις 104 ημέρες – το κενό των 57 ημερών χρηματοδοτείται σε κεφάλαια κίνησης από τις παράλληλες εξαγωγές. 

Αν συρρικνωθεί ο χρόνος πίστωσης προς τα φαρμακεία τότε, τότε οι φαρμακοποιοί θα ασκήσουν πιέσεις προς τον ΕΟΠΠΥ για να εισπράξουν σε μικρότερο χρόνο τα χρήματα τους. Δηλαδή μέσω της παράλληλης εξαγωγής πιστώνεται ουσιαστικά και ο δημόσιο σύστημα υγείας.

Υπάρχει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για παλαιότερη λίστα απαγόρευσης και αναμένεται η απόφαση στο επόμενο διάστημα. Πάντως ο κίνδυνος των απολύσεων τόσο στον τομέα του χονδρεμπορίου όπως και στον τομέα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας είναι ορατός. Και το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, πριν από λίγες ημέρες ζήτησε ακόμη ένα δεκαήμερο πίστωση χρόνου για να μελετήσει το θέμα! 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Farmaka, Medicines, Drugs, Pills, Ygeia, Health
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» για τις ελλείψεις φαρμάκων και την απαγόρευση εξαγωγών

Περιορισμό της λίστας φαρμάκων που απαγορεύεται να εξαχθούν ζητούν οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών και στρέφονται εναντίον των φαρμακοποιών. Χρυσοχοϊδης: Σε έλλειψη παραμένουν 150 από τα 280 φάρμακα της λίστας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καταιγίδα» ανατιμήσεων σε φάρμακα έως 100% από ελληνικές βιομηχανίες

Έως και διπλάσιες χονδρικές τιμές σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν δώσει ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες το τελευταίο διάστημα. Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε εννέα πολυεθνικές, αμφίβολα τα αποτελέσματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αδειάζει» το υπουργείο Υγείας η Κομισιόν για τις εξαγωγές φαρμάκων

Να αρθεί η απαγόρευση των νόμιμων εξαγωγών ζητά η επίτροπος Υγείας από τον Έλληνα υπουργό. Ολιγωρία στην εξέταση καταγγελιών για τις πρακτικές που ακολουθούν εννέα πολυεθνικές εταιρείες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 15% των δαπανών για φάρμακα, η βιομηχανία πληρώνει τον λογαριασμό

Μέσα από το σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών, οι εταιρείες πλήρωσαν το 2023 για δεύτερη χρονιά περισσότερα από το κράτος για τη φαρμακευτική δαπάνη. Μεγάλα βάρη επωμίζονται και οι ασθενείς.