Ανατροπές από το 2024 στη φορολογία εισοδήματος για πάνω από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και νέο καθεστώς για την έκπτωση δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα με στόχο την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων, σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Παράλληλα, έρχεται αύξηση του τέλους διαμονής στα 1,5 - 10 ευρώ στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, επεκτείνοντας το μέτρο και στα ακίνητα τύπου Airbnb, εφόσον οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αφορούν πάνω από τρία ακίνητα. Επίσης, ετοιμάζονται αναπροσαρμογές στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε οικογένειες με παιδιά για τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο διενεργεί ήδη ασκήσεις για αλλαγές στην κλίμακα και τους συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και καθιέρωση νέου πλέγματος κριτηρίων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος. Επίσης με το νέο πλαίσιο η εφορία θα αναγνωρίζει μόνο τις δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στα κρούσματα «φουσκώματος» των εξόδων που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα και συνεπώς το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι υπόχρεοι.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, υπάρχουν ερωτήματα για το πως κάποιοι ζουν με 200 ή 300 ευρώ το μήνα, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης. Για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποια άλλη χαίρονται και... πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους, όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν».
«Οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι δρομολογούνται, παρεμβάσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό».
Επισημαίνεται ότι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους εμφανίζουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς από το 2020 η φορολογική τους επιβάρυνση μειώθηκε ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας, με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου.
Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ μέχρι και το 2019 πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ ενώ με την κλίμακα που εφαρμόστηκε για τα εισοδήματα του 2020 ο φόρος μειώθηκε στα 900 ευρώ και το όφελος έφθασε τα 1.300 ευρώ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται αύριο να εξειδικεύσει το πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με βασικό όπλο το ηλεκτρονικό χρήμα και τα τιμολόγια στοχεύοντας στην άντληση πρόσθετων εσόδων που θα δημιουργήσουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέα ελαφρύνσεις και παροχές.
Αύξηση του φόρου διαμονής
Στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται η επιβολή ειδικού τέλους για φυσικές καταστροφές που θα επιβαρύνει τη διαμονή σε ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα δωμάτια κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί το αποθεματικό που θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτό από την 1η Ιανουαρίου 2024 το τέλος θα αυξηθεί από 1 έως 6 ευρώ και θα διαμορφωθεί ως εξής:
- Ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ
- Ξενοδοχεία 3 αστέρων: από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ
- Ξενοδοχεία 4 αστέρων: από 3 ευρώ στα 7 ευρώ
- Ξενοδοχεία 5 αστέρων: από 4 ευρώ στα 10 ευρώ
- Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια –διαμερίσματα: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ.
Το αυξημένο τέλος θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και στα τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, από τρία ή περισσότερα ακίνητα τα οποία θα υπόκεινται και σε ΦΠΑ 6%. Με το σημερινό καθεστώς οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, οπότε για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι τον ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο.
Επίσης σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ θα υπογράψει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας με τις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης που θα προβλέπει την παροχή περισσότερων στοιχείων και σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να εντοπίζονται ακίνητα που ενοικιάζονται χωρίς να ακολουθούν τους «κανόνες», και κρυφά εισοδήματα που θα αποκαλύπτονται μέσα από διασταυρώσεις με τα αντίστοιχα έντυπα της Εφορίας, τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες εμβάσματα κ.λπ.
Σημειώνεται ότι το εισόδημα που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου φορολογείται με συντελεστή 15% έως 12.000 ευρώ, 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και με 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, ανοίγει η βεντάλια των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, καθώς η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του εισοδηματικού ορίου για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε οικογένειες με παιδιά, με το ποσό της προσαύξησης για τα παιδιά να διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ από 3.000 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα ζευγάρι με ένα παιδί από 27.000 ευρώ θα ανέλθει στα 29.000 ευρώ ενώ για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά αυξάνεται στα 34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα.