ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:24:17 DATA
Φωτο: Shutterstock

Επιστρέφουν στο 2010 οι τιμές των ακινήτων, ο γρίφος της ξέφρενης ανόδου

Καλύπτουν τις απώλειες της κρίσης οι τιμές των ακινήτων. Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο φούσκας και τα ειδικά χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς που προσφέρουν ανοσία.

Καθώς οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2010 με τα επόμενα στοιχεία που θα δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, όλο και περισσότεροι επενδυτές αναρωτιούνται κατά πόσο η απότομη άνοδος της αγοράς εμπεριέχει στοιχεία φούσκα.

Αυξήσεις τιμών που ξεπερνούν το 10% ανά τρίμηνο, τη στιγμή που η τραπεζική χρηματοδότηση στον κλάδο είναι ανύπαρκτη και τα εισοδήματα των νοικοκυριών είναι ελάχιστα βελτιωμένα, συνθέτουν την εικόνα που αντιμετωπίζουν αυτοί που εξετάζουν μια νέα αγορά ή πώληση περιουσιακού στοιχείου.

Τόσο η άνοδος των επιτοκίων όσο και η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών ακινήτων προϊδεάζουν, επίσης, ότι το συνεχόμενο ράλι τιμών στην Ελλάδα είναι υπερβολικό.

Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι η δυναμικότητα της ελληνικής αγοράς στηρίζεται σε δύο στοιχεία που δεν παραπέμπουν σε αγορά φούσκας: η περιορισμένη προσφορά κατοικίας και οι υψηλές καταθέσεις που μπορεί να τροφοδοτήσουν νέα ανοδικό κύκλο.

Το κύριο θέμα είναι η περιορισμένη προσφορά υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς στο Business Daily.

Όπως σημειώνουν η κατασκευαστική δραστηριότητα παραμένει χαμηλή και δεν αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα καθώς τα οικόπεδα είναι λίγα και οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά. Για να δούμε μια μεγάλη και απότομη αύξηση προσφοράς που θα έριχνε τις τιμές, θα έπρεπε να δούμε όλους τους ξένους να πουλάνε τα σπίτια τους ώστε να βγούν από τη χώρα - κάτι που είναι απίθανο.

Αν και οι συνεχόμενες αυξήσεις τιμών έχουν “ξαφνιάσει” τους πάντες, κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι το πιο πιθανό σενάριο για το άμεσο μέλλον είναι να πραγματοποιηθεί μια διόρθωση τιμών, δηλαδή να δούμε ένα soft landing απο τα σημερινά επίπεδα.

Πότε έχουμε και πότε δεν έχουμε «φούσκα»

Όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους οικονομικών φούσκας (π.χ. μετοχές) συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί ακόμα και όταν εμφανιστεί.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν την αξία ενός ακινήτου και οι απόψεις διίστανται για το πότε έχουν ανέβει οι τιμές επικίνδυνα, και επομένως, πλησιάζει μια κατακόρυφη πτώση τους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργείται φούσκα, όπως η σχέση τιμής/εισοδήματος νοικοκυριών, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι συνήθως, μια υπερθέρμανση της αγοράς συνοδεύεται από υπερβολικά χαλαρή χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και μια επιβράδυνση της οικονομίας που αποθαρρύνει την ανάληψη ρίσκου.

Ακόμα, η μεγάλη αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στις κατασκευές κατοικίας σηματοδοτεί μια υπερτιμημένη αγορά όπου η ανοδική πορεία των τιμών δεν είναι βιώσιμη.

Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζεται μια φούσκα της αγοράς μέχρι να είναι ήδη αργά και έχει αρχίσει να σκάει.

Οι τιμές επιστρέφουν στο 2010

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Τράπεζα της Ελλάδας αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία με τους δείκτες διαμερισμάτων για το β’ τρίμηνο της χρονιάς το οποίο εκτιμάται ότι θα δείξει ότι η αγορά ανέκτησε το χαμένο έδαφος από το 2010. Πρόκειται για μια εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος των επενδυτικών ευκαιριών που προέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Απώλειες τιμών που ξεπερνούσαν το 40% λόγω της πολυτάραχης δεκαετίας της κρίσης όπου η ανεργία ανήλθε στο 27% εξαφανίστηκαν εν μέσω ανάκαμψης που ξεκίνησε το 2018.

Η ώθηση από τον τουρισμό και η ζήτηση για κατοικίες που προσφέρονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης λειτούργησε καταλυτικά για την αγορά ακινήτων ενώ το γενικότερο οικονομικό κλίμα συνεχώς βελτιώνεται.

Από μια ματιά στην πορεία των τιμών τα τελευταία 5 χρόνια φαίνεται πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη στέγαση. Σύμφωνα με στοιχεία από το Indomio.gr, η τιμή πώλησης μιας κατοικίας στο Κουκάκι σήμερα διαμορφώνεται στα 3.178 ευρώ ανά τ/μ έναντι 1.632 ευρώ το 2018, στο Χολαργό στα 3.272 ευρώ ανα τ/μ από 2.182 το 2018 και στο Αιγάλεω στα 1.748 ευρώ ανά τ/μ έναντι 1.216 ευρώ το 2018.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτος αβεβαιότητας για τα ακίνητα το 2023, δύσκολη η πρόβλεψη για τις τιμές

«Η όποια πρόβλεψη ωστόσο για τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της αγοράς είναι αρκετά επισφαλής στην παρούσα χρονική στιγμή», τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον διαπιστώνει η Premia.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαγική εικόνα» οι τιμές κατοικιών: Τι αλλάζει με τον υψηλό πληθωρισμό

Οι τιμές διαμερισμάτων το β' τρίμηνο αυξήθηκαν με έναν εντυπωσιακό ρυθμό της τάξεως του 9,4%. Όμως, αν αφαιρεθεί ο δομικός πληθωρισμός, που είχε μέσο όρο 2,7% το β΄τρίμηνο, η πραγματική αύξηση των τιμών μειώνεται στο 6,7%.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φέρνει το 2022 στην αγορά κατοικιών: Θα συνεχιστεί η άνοδος τιμών

Την ανάγκη για διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε περισσότερες περιοχές και όχι μόνο σε «νησίδες» της αγοράς επισημαίνουν οι ειδικοί. Σημειώνουν ότι τιμές και ενοίκια αρχίζουν να ξεφεύγουν από τα όρια αντοχής των νοικοκυριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχής άνοδος στις τιμές κατοικιών με αγοραστές από το εξωτερικό

Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος «υπερθέρμανσης» της αγοράς, απομακρύνεται το όνειρο απόκτησης στέγης για περισσότερα νοικοκυριά έως ότου βελτιωθούν η αγορά εργασίας και οι συνθήκες χρηματοδότησης.