Αναλυτικές, έγγραφες προτάσεις, της ελληνικής κυβέρνησης για τα τρία θέματα που αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής παρέδωσε στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμη πηγή του υπ. Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο παρέδωσε προτάσεις για το θέμα της αξιοποίησης επιστρεφόμενων κερδών του Ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα, για τον μηχανισμό εξομάλυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς και για την εξαίρεση από το υπολογιζόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ενός κονδυλίου του προϋπολογισμού για τις μεταναστευτικές ροές.
Σημειώνεται ότι το κονδύλι που η κυβέρνηση θέλει να εξαιρέσει από τον υπολογισμό του πλεονάσματος, σύμφωνα με τον ορισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης, αφορά δημόσιες δαπάνες για τους πρόσφυγες το ύψος των οποίων το 2019 ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Για τις επιστροφές κερδών, στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτραπεί από το Eurogroup να αξιοποιηθούν σε χρηματοδότηση επενδύσεων, ενώ το ζήτημα του μηχανισμού εξομάλυνσης (smoothing mechanism) είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ζητείται να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων σε επόμενα έτη, ώστε να διευκολυνθεί η δημοσιονομική διαχείριση από το 2021 και μετά.
Το στοιχείο που συνδέει και τις τρεις αυτές προτάσεις είναι ότι εφόσον γίνουν δεκτές θα απελευθερώσουν δημοσιονομικό χώρο για να ασκήσει η κυβέρνηση πολιτική ελαφρύνσεων.
Τα άλλα δύο σοβαρά θέματα τις ατζέντας του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και το αίτημα για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 έχουν μείνει προς το παρόν εκτός συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς θεωρείται ότι δεν είναι ώριμα.
Για το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης η ίδια υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΟΙΚ είπε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν ανεύθυνο να θέσουμε το ζήτημα της μείωσης πριν ακόμα κλείσει ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση θα περιμένει να κλείσει το πρώτο τρίμηνο με υπέρβαση των στόχων πριν θέσει το θέμα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης.
Σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πλεόνασμα, η πηγή του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η συζήτηση με τους θεσμούς θα γίνει στη βάση μιας νέας ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους και για τον σκοπό αυτό ήδη η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τη δικη της σχετική ανάλυση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η ίδια υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι συζητείται στο υπουργείο Οικονομικών η ένταξη όσων έχουν ρυθμίσει οφειλές με την παλιά μόνιμη ρύθμιση των 12 δόσεων στη νέα ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.