Πιστωτικά θετικό γεγονός σύμφωνα με τον οίκο Moody’s η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, ενώ ο Standard & Poor’s επισημαίνει ότι εξαλείφεται ο πολιτικός κίνδυνος.
Στο πρώτο σχόλιό του για το αποτέλεσμα ο Standard & Poor’s αναφέρει ότι «το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής. Ως εκ τούτου, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα δικαστήρια και του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων. Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επιχειρηματικές επενδύσεις. Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν βασικά κριτήρια για την επόμενη απόφασή μας σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 20 Οκτωβρίου».
Από την πλευρά του ο οίκος Moody’s σημειώνει ότι η νίκη της ΝΔ ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμη 4ετία υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, γεγονός που εξασφαλίζει συνέχεια στις υφιστάμενες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Τονίζει ότι στοιχεία που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας είναι η περαιτέρω βελτίωση του τραπεζικού κλάδου αλλά και η εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η διατήρηση της τρέχουσας δημοσιονομικής πολιτικής δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση του χρέους της Ελλάδας.
Εκτιμάται ότι η χώρα θα επιτύχει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο με πρόβλεψη ότι θα φθάσει στο 150% του ΑΕΠ το 2025 από 171,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2022. Αν και ο δείκτης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετές δεκαετίες, το ελληνικό χρέος είναι σημαντικά πιο βιώσιμο λόγω των ευνοϊκών όρων αποπληρωμής του. Οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των δημοσίων εσόδων - ο προτιμώμενος δείκτης μας για να μετρήσουμε την οικονομική δυνατότητα του βάρους του χρέους - είναι χαμηλές και θα παραμείνουν έτσι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η επιστροφή σε τακτικές εκδόσεις στις κεφαλαιαγορές.