ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shuttestock

Τα κρίσιμα «ραντεβού» με τους οίκους για την επενδυτική βαθμίδα

Μετά τη σημερινή αξιολόγηση από την DBRS, οι επόμενες σημαντικές αξιολογήσεις θα γίνουν στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και στις 2 Δεκεμβρίου από τη Fitch. Ποια τα οφέλη από την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Ένα κρίσιμο κύκλο αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας με τελικό στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια ανοίγει σήμερα ο καναδικός οίκος DBRS και θα ακολουθήσουν έως το τέλος του έτους οι ετυμηγορίες από Μοοdy's, Standard & Poor's και Fitch.

Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν αισιοδοξία ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας και επαναφοράς των ομολόγων στο ραντάρ των επενδυτών, πράγμα που θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Δεν αποκλείεται ο καναδικός οίκος που έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ (High) δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική με σταθερή αξιολόγηση να κάνει το βήμα της αναβάθμισης, δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν θετικές επιδόσεις σε κρίσιμους τομές της οικονομίας με το ρυθμό ανάπτυξης να τρέχει με 2,7% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, που αποτελεί το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη μαζί με τη Ρουμανία μετά την Ισλανδία με 4,2% και τη Μάλτα με 3,9%.

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο σημείωμα του για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης τόνιζε ότι το ζητούμενο για την κρίσιμη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων καθώς και η βελτίωση της κατάστασης στις τράπεζες αναγνωρίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες ενίσχυσαν και την κεφαλαιακή τους βάση και την κερδοφορία τους το πρώτο τρίμηνο του 2023.  

Μετά την ετυμηγορία του DBRS τη σκυτάλη των αξιολογήσεων θα πάρει στις 15 Σεπτεμβρίου ο οίκος Moody's που διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας στην βαθμίδα Βα3, τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική και ακολουθεί στις 20 Οκτωβρίου ο οίκος Standard & Poor's που κατατάσσει το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ΒΒ+, με αξιολόγηση θετική. Η «αυλαία θα πέσει» στις 2 Δεκεμβρίου με την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch με βαθμολογία BB+ με σταθερές προοπτικές.

Όπως επισημαίνει η Εθνική Χρηματιστηριακή το πρώτο και ξεκάθαρο όφελος από μία αναβάθμιση θα είναι η περαιτέρω υποχώρηση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο συμπιέζοντας τα επιτόκια τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Επίσης σημαντική είναι η επίδραση για τις τράπεζες, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης, θα μειώσει το κόστος για τις εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο του MREL και θα βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Παράλληλα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει αύξηση των επενδύσεων και θα δώσει πρόσθετη ώθηση στο ΑΕΠ έως και 0,5 μονάδες το 2024 ενώ θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενίσχυση της επενδυτικής βάσης και είσοδο επενδυτών υψηλής «ποιότητας».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η αγορά ομολόγων φαίνεται να έχει ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και το άμεσο όφελος από μία αναβάθμιση θα είναι σημαντικό όσον αφορά τη μείωση της μεταβλητότητας των αποδόσεων.

Όπως τονίζεται στην έκθεση καθώς η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει στη βελτίωση της ρευστότητας για τα ελληνικά ομόλογα, λόγω της διεύρυνσης της δεξαμενής των επενδυτών, ενδέχεται να σημειωθεί περαιτέρω μείωση των αποδόσεων μετά την επίτευξη της αναβάθμισης. Πολύ σημαντικές θεωρούνται οι ευρύτερες επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς η αναβάθμιση θα σηματοδοτήσει τη μείωση του κινδύνου χώρας με αποτέλεσμα τη μείωση της αντίστοιχης παραμέτρου κινδύνων στις ομολογιακές αποδόσεις και το κόστος δανεισμού των τραπεζών και επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds-omologa-ekt
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία για αναβάθμιση από S&P, πότε μπαίνουν τα ομόλογα σε δείκτες

Η επενδυτική βαθμίδα που μας έδωσε η DBRS δεν έβαλε τα ομόλογα στους δείκτες ομολόγων ώστε να εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια. Κάτι που αναμένεται να γίνει αν αναβαθμίσει σήμερα η S&P και την 1η Δεκεμβρίου η Fitch.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P – Moody’s: Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η αναβάθμιση της Ελλάδας

Ως πιστωτικά θετικό γεγονός χαρακτηρίζει την νίκη της ΝΔ ο οίκος Mooody's, με τον Standard & Poor's να τονίζει ότι κλειδί για την αναβάθμιση είναι η «ταχύτητα» εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's και Fitch προβλέπουν ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα

Η ανθεκτικότητα απέναντι στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν αναμένεται αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, κάνει αισιόδοξους τους οίκους αξιολόγησης για την πορεία της οικονομίας.