ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Έρχεται «μπόνους» καινοτομίας 300.000 ευρώ για τις ελληνικές πατέντες

Νέο εργαλείο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη στήριξη της καινοτομίας. Το 2022 ήταν χρονιά με ρεκόρ στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 1.000.

Να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική εξωστρέφεια και καινοτομία επιδιώκει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που στοχεύει να δώσει σημαντική ώθηση στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας με ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Τις επόμενες ημέρες, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρόκειται να δημιουργήσει το Patent Fund, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα στηρίζει έως και με 300.000 ευρώ τις ελληνικές πατέντες. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Παντελής Τζωρτζάκης από την έκθεση τεχνολογίας Beyond στη Θεσσαλονίκη δήλωσε πως «ετοιμάζουμε τις επόμενες ημέρες το Patent Fund που έρχεται να χρηματοδοτήσει το κομμάτι της πνευματικής ιδιοκτησίας. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να το συνδυάσουμε με το fund product».

Ο κ. Τζωρτζάκης σημείωσε πως θα λειτουργήσει «ένα δίκτυο από business experts από όλο τον κόσμο». Τόνισε πως «ουσιαστικά το πρόβλημα που έχουμε στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι η βιομηχανία μας δεν ήταν πολύ ανεπτυγμένη με βάση την εξωστρέφεια ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό. Προσπαθούμε να φέρουμε μαζί τους Έλληνες επιχειρηματίες και τους αντίστοιχους επιχειρηματίες από τη Βοστώνη, το Τορόντο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αξιολογήσουν για λογαριασμό μας αν μια πατέντα δεν είναι καλή μόνο ερευνητικά, αλλά θα παράξει και σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα για τη βιομηχανία».

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική καινοτομία είναι σημαντικό, όπως επισημαίνει ο κ. Τζωρτζάκης, αναφέροντας πως ήδη η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα φέρνει πιο κοντά τις επιχειρήσεις με ομολόγους τους από το εξωτερικό. «Έχουμε δημιουργήσει το κομμάτι του innoagora με στόχο να φέρουμε επιχειρήσεις μεταξύ τους. Τις προηγούμενες ημέρες έγινε το Franko Greco, όπου υπήρχαν 50 Venture Capital από το εξωτερικό».

«Η δύναμη είναι στον νέο κόσμο, στη νέα γενιά, γιατί ζει σε μια νέα επανάσταση», τόνισε ο κ. Τζωρτζάκης, σημειώνοντας πως «τα συστατικά για να πετύχουμε την επόμενη μέρα είναι οι νέοι, οι αξίες τους και η ικανότητά τους να παράγουν αποτέλεσμα, η προσέγγιση των πανεπιστημίων στην αγορά και στη δημιουργία ικανών στελεχών και επιχειρηματιών και η διασύνδεση επιχειρήσεων, νέων επιχειρήσεων και πανεπιστημίων».

Χρονιά ρεκόρ για την ελληνική καινοτομία το 2022

Όπως ανέφερε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αποδεικνύουν πως συμμετέχουν στον εθνικό στόχο που έχει τεθεί για την προώθηση της καινοτομίας. Κάτι το οποίο έγινε ορατό από το ρεκόρ αιτήσεων που κατατέθηκαν την περασμένη χρονιά για την χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Το 2022, οι αιτήσεις ευρεσιτεχνίας σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019 που είχαν φτάσει τις 596, ξεπερνώντας τις 1.000.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι πως το τελευταίο έτος, εκτός από τις μεγάλες βιομηχανίες και βιοτεχνίες παρατηρείται συμμετοχή και προσπάθεια κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών από μικρές επιχειρήσεις. Το αυξημένο ενδιαφέρον σχετίζεται και με την απλοποίηση της διαδικασίας της αίτησης που είναι πλέον και πιο οικονομική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξού και το γεγονός πως πλέον ο ΟΒΙ δέχεται αιτήσεις και από το εξωτερικό. Ευρύ είναι και το φάσμα των τεχνολογικών πεδίων, με τις ΑΠΕ, την ιατρική και την αγροδιατροφή να ξεχωρίζουν.

«Η δική μας προσπάθεια είναι να διευκολύνουμε διαρκώς την καθημερινή επαφή των πολιτών με τον Οργανισμό. Με πολύ υψηλά επίπεδα τεχνογνωσίας και εξατομικευμένης βοήθειας, την πλήρη πλέον ηλεκτρονικοποίηση όλων των διαδικασιών κατάθεσης καθώς και την τήρηση σύντομων χρόνων απόκρισης, στόχος μας είναι η φιλική και αποτελεσματική προσέγγιση των χρηστών των υπηρεσιών μας», είχε αναφέρει ο ΟΒΙ σε ανακοίνωσή του. «Κυρίως όμως, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με τη συνεχή δημόσια παρουσία και τις δράσεις μας σε όλη την Ελλάδα, είναι να ενημερώνουμε το κοινό για τα Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας και να καλλιεργούμε όλο και περισσότερο την κουλτούρα προστασίας τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανοίγει παράθυρο χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις

Η πλατφόρμα STEP αξιοποιεί και κατευθύνει τους πόρους από 11 χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ σε καινοτόμες επενδύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην οικονομία και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αυτονομία.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρέσκο χρήμα στις startups φέρνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος τονίζει ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξει συμμετοχή σε ακόμα πέντε funds, ώστε μέχρι το τέλους του χρόνου να έχει πιάσει τον στόχο των 35 funds.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουραγός στην καινοτομία η Ελλάδα: Στην 45η θέση της διεθνούς κατάταξης

Η χώρα παίρνει καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο ταλέντο και τις υποδομές, αλλά αποτελούν βαρίδια οι αναποτελεσματικοί θεσμοί και το δυσμενές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.