Στη νέα περίοδο της ανάταξης του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ( HDB) αναλαμβάνει μια διπλή αποστολή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Γιώργος Ζαββός. Αυτή είναι η σημαντική διεύρυνση της περιμέτρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που έχουν πρόσβαση σε προσιτή χρηματοδότηση και
τον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της οικονομίας με την αναγκαία μεγέθυνση των ΜμΕ, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα.
Η επίτευξη αυτού του διπλού εγχειρήματος αποτελεί το πραγματικό στόχο της δεκαετίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της HDB κ. Γιώργος Ζαββός, κατά τη συμμετοχή του σε ειδική εκδήλωση με θέμα “Οι προκλήσεις της ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας – Τοπικές προτεραιότητες και εθνικές πολιτικές” που διοργάνωσε στην Λάρισα, η διοίκηση της Eurobank.
Όπως εξήγησε ο κ. Ζαββός, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ο μοναδικός αναπτυξιακός φορέας της χώρας που διαθέτει σύγχρονα και στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που συμβάλλουν στην υλοποίηση του φιλόδοξου κυβερνητικού προγράμματος για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας.
Ειδικά στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 3.600 δάνεια αξίας άνω των 525 εκ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στο οποίο η Θεσσαλία καταλαμβάνει τη πρώτη θέση, με περισσότερα από 500 δάνεια ύψους 12 εκ. ευρώ.
Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στο νέο πολυδιάστατο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.
- Μέσω των Εγγυήσεων και των Συγχρηματοδοτήσεων, καλύπτει και τις επενδυτικές ανάγκες αλλά και τις ανάγκες Κεφαλαίου Κίνησης των επιχειρήσεων.
- Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όπως η μείωση του κόστους χρηματοδότησης που μπορεί να φτάσει έως και 70%, μέσω του Ταμείου Δανείων, και- η σημαντική μείωση των απαιτήσεων σε εξασφαλίσεις χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος (μηδενική προμήθεια εγγυοδοσίας) μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων.
- Επιπλέον, επιχειρήσεις με χαμηλό δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας, που μέχρι σήμερα είχαν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, μπορούν να δανειοδοτηθούν με υψηλό ποσοστό εγγύησης έως 80%.
Απευθύνεται σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και γι’ αυτό υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση από πλευράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο κ. Ζαββός στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις δράσεις για την στήριξη της καινοτομίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. «Η στήριξη της καινοτομίας είναι κλειδί για την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την οικονομική ανάπτυξη. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στηρίζει τις καινοτόμες επιχειρήσεις, στην αναζήτηση νέων αγορών, μέσω του στοχευμένου Εγγυοδοτικού Ταμείου Καινοτομίας με 140 εκ. ευρώ αλλά και του νέου Ταμείου που θα διατεθεί στην αγορά εντός τους έτους. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν καλύπτει απλώς ένα επενδυτικό κενό της αγοράς. Συμβάλλει στη δημιουργία νέων αγορών και στηρίζει τις τολμηρές νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες τεχνολογίες».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ρωτήθηκε για την μέχρι σήμερα συνεργασία της HDB με τις εμπορικές Τράπεζες της χώρας. «Η συνεργασία της HDB με τις εμπορικές τράπεζες αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματική διάθεση των διαθέσιμων πόρων, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς αυτές. Για την επιτυχία του εγχειρήματος της αποτελεσματικής χρηματοδότησης και της διεύρυνσης της περιμέτρου των ΜμΕ που έχουν πρόσβαση σε προσιτή χρηματοδότηση απαιτείται ένα "Τανγκό Τραπεζών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων". Δηλαδή, μια γόνιμη και δυναμική προσπάθεια δύο πλευρών να γεφυρώσουν αυτό το χρηματοδοτικό κενό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ζαββός κάλεσε τις διοικήσεις και τα στελέχη των εμπορικών τραπεζών να διαδώσουν συστηματικά σε εθνική κλίμακα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με την HDB. Από την πλευρά τους, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια για την κατάρτιση και υποβολή αξιόπιστων επιχειρηματικών σχεδίων.