ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πώς παίρνει ζωή ο Πύργος του Πειραιά και γίνεται σύμβολο ανάπτυξης

Dimand, EBRD και Prodea επενδύουν στην αναγέννηση του δεύτερου ψηλότερου κτηρίου της χώρας, που είχε μείνει αδρανές από το 1975. Μετατρέπεται σε κτήριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και νέων τεχνολογιών.

Στην οδό Τσαμαδού, στον Πειραιά, λίγοι πεζοί περνάνε το μεσημέρι, παρόλο που βρίσκεται στην καρδιά μιας εμπορικής περιοχής και του λιμανιού. Λουκέτα έχουν μπει σε μισά περίπου από τα καταστήματα, ενώ ένα μαγαζί με εκκλησιαστικά είδη αντιστέκεται και ακόμα λειτουργεί, όπως και ένας κλειδαράς και ένα κατάστημα εσωρούχων. Από την κάτω πλευρά της οδού Τσαμαδού, ωστόσο, απέναντι από μερικά ετοιμόρροπα κτήρια, το εργοτάξιο του Πύργου του Πειραιά σφύζει από ζωή.

Περίπου 140 εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε ένα έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία ανάπτυξης Dimand, για την ανακατασκευή ενός κτηρίου που ήταν παρατημένο για 50 σχεδόν χρόνια.

«Στις 31 Οκτωβρίου θα είμαστε έτοιμοι», τονίζει ο Νατάλης Πέτροβιτς, senior civil engineer και υπεύθυνος έργου, κατά την ξενάγηση του κτιρίου που οργανώθηκε από την Dimand για το Business Daily. Η Dimand έχει ήδη αρχίσει να κλείνει συμφωνίες με μισθωτές που θέλουν να εργάζονται με θέα τον Αργοσαρωνικό, με νέες ανακοινώσεις να έπονται σύντομα.
 
Το ισχυρό ενδιαφέρον εντός και εκτός χώρας που αναπτύσσεται για το έργο εντάσσεται στο νέο ξύπνημα που βιώνει ο Πειραιάς -μια περιοχή που είχε αφεθεί στην τύχη της για πολλά χρόνια.

Τόσο η παράδοση των νέων σταθμών του μετρό, όσο και οι επενδύσεις στην παλαιά καπνοβιομηχανία του Παπαστράτου και οι χαμηλές τιμές ακινήτων στην περιοχή, έχουν ενισχύσει την θέση του Πειραιά ως οικονομικό κέντρο της Αττικής, μειώνοντας την απόσταση που τον χωρίζει από το κέντρο της Αθήνας και τα βόρεια προάστια.

Από «χουντικό» απομεινάρι, game changer

Η ανακατασκευή του Πύργου, επίσης, σηματοδοτεί μια σημαντική ρήξη με το παρελθόν. Μέσα από αυτό το έργο κινητοποιήθηκαν πόροι που ήταν αδρανείς για δεκαετίες, δίνοντας ελπίδα για νέα εποικοδομητικά ξεκινήματα σε ένα σύμβολο στασιμότητας και παρακμής για την πόλη.

Η ανέγερση του Πύργου του Πειραιά ολοκληρώθηκε το 1975 με νόμο της χούντας, αλλά ουσιαστικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Έκτοτε, το κτίριο έμεινε ένα «κουφάρι» χωρίς ουσιαστική χρήση, παρότι στην πορεία των ετών έγιναν αρκετές προσπάθειες αξιοποίησης του κτηρίου, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Οι μόνοι όροφοι που λειτούργησαν περιστασιακά ήταν το ισόγειο και οι πρώτοι δύο όροφοι ενώ το υπόλοιπο κτήριο γέμιζε από σκουπίδια. Υπό την πίεση της τρόικας για νέες αποτελεσματικές ιδιωτικοποιήσεις στην χώρα, πήραν πάλι προς οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του Πύργου.

 

Φτάνοντας στο 2019, η Dimand αναλαμβάνει την αναγέννηση του κτηρίου και την μετατροπή του σε συγκρότημα γραφείων, μαζί με την EBRD και την Prodea Investments σε σύμβαση παραχώρησης για 99 έτη. Από «χουντικό κτήριο» γίνεται πλέον κτήριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και νέων τεχνολογιών. Οι ανελκυστήρες θα καλούνται ανέπαφα ώστε να ανέβουν οι επισκέπτες σε έναν από τους 22 ορόφους, το ίδιο και οι πόρτες προς τους χώρους υγιεινής, υπογραμμίζει ο κ. Πέτροβιτς.

Η λειτουργία των παραθύρων θα ελέγχεται κεντρικά και ψηφιακά, ενώ αισθητήρες θα μετρούν το φυσικό φως οδηγώντας στη συνέχεια σε προσαρμογή του φωτισμού. Την ίδια στιγμή, θα ελέγχεται και η ποιότητα της ατμόσφαιρας μέσα στο κτίριο ώστε να εξασφαλίζονται οι πιο παραγωγικές συνθήκες, προσθέτει ο κ. Πέτροβιτς.
 
Σε αντίθεση με άλλα εντυπωσιακά πράσινα γραφεία που εμφανίζονται όλο και περισσότερο στην Αθήνα, ο Πύργος θεωρείται game changer για την περιοχή. Λόγω μεγέθους (είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο Ελλάδα μετά από τον Πύργο Αθηνών) και θέσης, πρόκειται για έργο που αναβαθμίζει όλο το λιμάνι και τα αποτελέσματα είναι ήδη απτά.

Εκεί που οι πρώτες σκέψεις ήταν ότι θα αποτελέσει «μαγνήτη» για τις ναυτιλιακές εταιρείες, η πρώτη μεγάλη σύμβαση μίσθωσης ολοκληρώθηκε με την Dialectica, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που δραστηριοποιείται στην αγορά του knowledge brokering (υπηρεσίες παροχής πρωτογενούς έρευνας). Θα μισθώσει τους έξι από τους συνολικά 22 ορόφους του Πύργου (περίπου 6.210 τ.μ. από τον 9ο μέχρι τον 14ο όροφο) με option για ακόμα τρεις, προκειμένου να στεγάσει τους περίπου 500 εργαζόμενούς της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο, έχει συμφωνηθεί επίσης η μίσθωση του ισογείου, πρώτου και δεύτερου ορόφου σε εταιρεία retail, όπως επίσης, και τρεις ακόμη όροφοι σε ισάριθμες ναυτιλιακές εταιρείες. Επιπλέον, συμφωνία μίσθωσης έχει κάνει και ο όμιλος Inditex (Zara και Zara Home) για 5.850 τ.μ. που θα καταλαμβάνει χώρους από το ισόγειο έως τον 2ο όροφο.

Το επενδυτικό σχέδιο

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει μια ανάπτυξη μεικτής χρήσης γραφείων και εμπορίου. Θα γίνει πλήρης ανακατασκευή του Πύργου, ο οποίος θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων με νέο αντισεισμικό σύστημα προστασίας και νέους κανόνες πυροπροστασίας, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στο ισόγειο, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο πρόκειται να λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα επιφάνειας 7.000 τ.μ. Ειδικά στο ισόγειο έχει προβλεφθεί κι ένας χώρος προβολής και ανάδειξης του Πειραιά ως τουριστικό προϊόν. Ο τρίτος όροφος θα περιλαμβάνει έναν πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης, ενώ από τον τέταρτο έως και τον 18ο όροφο θα αναπτυχθούν χρήσεις γραφείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news
Το παρόν άρθρο είναι μέρος του Αφιερώματος Η αναγέννηση του Πειραιά: Μεγάλα έργα, επενδύσεις και το real estate.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Θεσσαλονίκη γίνεται... Αθήνα: Ανεβαίνει το ενδιαφέρον για τα ακίνητα

Τα μεγάλα έργα υποδομής θα μετατρέψουν τη συμπρωτεύουσα σε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό. Όμως προς το παρόν οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν σημαντικές κινήσεις λόγω της κακής διεθνούς συγκυρίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαγνήτης» επενδύσεων ο Πειραιάς για πράσινα κτήρια γραφείων

Ο Πειραιάς προσφέρει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και βρίσκεται στο «ραντάρ» των ξένων και των εγχώριων θεσμικών επενδυτών. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, διαθέτει μέσα μεταφοράς και η γη είναι φθηνή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί το ενδιαφέρον ξένων για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα

Κλονίζεται η οικονομία της Γερμανίας και οι αγοραστές από την κεντρική Ευρώπη αναβάλλουν την αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα. Οι κατασκευαστές απαντούν με «κρυφές» μειώσεις τιμών στην Αττική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνει το πάρτι στα ακίνητα της Μυκόνου, στρέφονται αλλού οι ξένοι

Μετά την κάμψη στον τουρισμό, εμφανίζονται και τα πρώτα αρνητικά σημάδια στα ακίνητα. Πτωτικές πιέσεις στις τιμές πολυτελών κατοικιών. Η έλλειψη νέων υποδομών «ενόχλησε» τους ξένους επενδυτές στα ξενοδοχεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα νότια προάστια θα αρχίσει το... φρενάρισμα στις τιμές ακινήτων

Αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η εξισορρόπηση τιμών στα ακίνητα θα αρχίσει από τα νότια προάστια, όπου οι τιμές «έτρεξαν» περισσότερο. Οι κατοικίες που βγήκαν ήδη προς πώληση και η ειδική κατηγορία super prime.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος επίτροπος Ενέργειας και γιατί ετοιμάζει... πρέσινγκ στην Ελλάδα

Το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας στην Κομισιόν γίνεται «Ενέργειας και Στέγασης» και αναμένονται πιέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ενώ η Αθήνα προβληματίζεται για το κόστος των 75 δισ. ευρώ.