Επιτάχυνση της ανάπτυξης και επιβράδυνση του πληθωρισμού για φέτος συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2024 περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν τη Κυριακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για φέτος αναθεωρείται προς τα πάνω στην περιοχή του 2,3% έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,8%, με «καύσιμα» την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, των επενδύσεων και των εξαγωγών, αλλά και τη μείωση τιμών στο φυσικό αέριο που περιορίζει την εκροή για εισαγωγές.
Οριακά υψηλότερα, στο 2,5%, τοποθετείται ο πήχης για το 2024, με πηγή του οικονομικού επιτελείου να επισημαίνει ότι «λόγω της αβεβαιότητας και του ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος είμαστε συγκρατημένοι στις προβλέψεις χωρίς να αποκλείουμε καλύτερες επιδόσεις».
Στο μέτωπο του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του στο 4,5% για το σύνολο του έτους από 5% που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό και περαιτέρω υποχώρηση στο 2,4% το 2024 και στο 2,2% το 2025. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,6% από 6,1% τον Φεβρουάριο και 7% τον Ιανουάριο και όλα δείχνουν ότι περνάει σε τροχιά σταθερής αποκλιμάκωσης μετά την εκρηκτική άνοδο το 2022.
Ωστόσο οι ανατιμήσεις στην ομάδα των τροφίμων εξακολουθούν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς πάνω από 14% ενώ σε βασικά είδη ξεπερνούν το 23%, επιφέροντας ισχυρά πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η βραδύτερη αύξηση του δείκτη οφείλεται αποκλειστικά στην αισθητή πτώση των τιμών της ενέργειας, οδηγώντας την ομάδα «στέγαση» σε αρνητικό έδαφος. Όμως, εστίες ανάφλεξης εμφανίζονται στα διαρκή αγαθά και σε υπηρεσίες, ενισχύοντας τον δομικό πληθωρισμό και καθιστώντας αβέβαιη την ταχύτητα επιβράδυνσης τους επόμενου μήνες.
Στο δημοσιονομικό πεδίο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 παραμένει στο 0,7% του ΑΕΠ με αρμόδιους παράγοντες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο πλεόνασμα λόγω των αισθητά καλύτερων σε σχέση με τις προβλέψεις επιδόσεων το 2022, καθώς ο προϋπολογισμός έκλεισε με οριακό πλεόνασμα 0,1% έναντι εκτίμησης για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ. Για το 2024 θα απαιτηθεί εκτεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 2% του ΑΕΠ για να διαμορφωθεί στο 2,2% από το 2025 και μετά.
Ωστόσο, ο τελικός μεσοπρόθεσμος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά ένα πρώτο στίγμα για τους στόχους των πλεονασμάτων το 2024 θα έχουν τα κράτη-μέλη τον Μάιο, οπότε η Κομισιόν θα δώσει κατευθύνσεις σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
Το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 162% του ΑΕΠ με περαιτέρω συρρίκνωση στο 155% το 2024, ενώ η ανεργία υποχωρεί στο 11,8% το 2023 και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2026 για να πέσει κάτω από το 8% το 2027.