ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Μέτρα για το ξέπλυμα με καθυστερήσεις... α λα ελληνικά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Από παράταση σε... αναβολή χάθηκε χθες η προθεσμία εφαρμογής της κοινοτικής Οδηγίας για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων των επιχειρήσεων. Πολλές χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν συμμορφωθεί, τονίζει η Διεθνής Διαφάνεια.

Μία από τις -όχι λίγες…- ευρωπαϊκές χώρες που έχασαν χθες την προθεσμία εφαρμογής ενός κρίσιμου μέτρου για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι και τυπικά από χθες η Ελλάδα. Με συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές α λα ελληνικά, έχει μείνει στα χαρτιά η λειτουργία του κεντρικού ηλεκτρονικού μητρώου, μέσα από το οποίο θα πρέπει καθένας να μπορεί να πληροφορηθεί ποιοι πραγματικά βρίσκονται πίσω από κάθε επιχείρηση.

Μετά το σοκ της αποκάλυψης των Panama Papers (έγγραφα του Παναμά), που έδειξαν πώς χρησιμοποιούνται νομικά πρόσωπα για να κρύβονται όσοι θέλουν να ξεπλύνουν χρήμα σε μεγάλη κλίμακα, υιοθετήθηκε νέα κοινοτική οδηγία για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στην οποία προβλέπεται ένα απλό μέτρο καταπολέμησης τέτοιων πρακτικών: κάθε χώρα της Ε.Ε. ήταν υποχρεωμένη, με καταληκτική προθεσμία την 10η Ιανουαρίου 2020, να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό μητρώο, στο οποίο όλες οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους πραγματικούς δικαιούχους (μετόχους) τους, με δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να αναζητήσει τα σχετικά στοιχεία.

Η προθεσμία παρήλθε χθες, αλλά η Ευρώπη δεν έδειξε μεγάλη προθυμία να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν. «Δυστυχώς», σημειώνει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), «τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. μόλις έχασαν την προθεσμία για μια κρίσιμη αποστολή. Η πλειονότητα των χωρών, από υπεράκτιους παραδείσους, όπως η Μάλτα και η Κύπρος, έως μεγάλες οικονομίες, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, δεν έχουν προχωρήσει στα συμφωνηθέντα βήματα».

Το ελληνικό μοντέλο καθυστέρησης

Η Ελλάδα ακολούθησε αυτόν το θλιβερό ευρωπαϊκό κανόνα, με το δικό της τρόπο, που κάνει δύσκολο να κρίνει κάποιος με βεβαιότητα σε ποιο βαθμό η αποτυχία οφείλεται σε έλλειψη πολιτικής βούλησης για εφαρμογή ενός μέτρο, ή κατά πόσον η αποτυχία είναι αποτέλεσμα άδολης… ανικανότητας δημοσίων υπηρεσιών και λειτουργών.

Η κοινοτική Οδηγία έγινε νόμος του κράτους το καλοκαίρι του 2018, όταν υπερήφανα η χώρα έβγαινε από το τρίτο, διαδοχικό μνημόνιο. Το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, που ανέλαβε να δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, είχε θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί έως το τέλος Ιανουαρίου του 2019.

Βάσει του νόμου, το Μητρώο θα έπρεπε να περιλαμβάνει πλήρη και ακριβή στοιχεία των φυσικών προσώπων που είναι νόμιμοι και πραγματικοί δικαιούχοι όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., λοιπών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) με έδρα στην Ελλάδα. Από το νόμο ορίζονται ως «πραγματικοί δικαιούχοι» τα φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που ελέγχουν, άμεσα ή έμμεσα, ικανό ποσοστό μετοχών (25% και άνω σε μη εισηγμένη εταιρεία) ή άλλων μέσων σε όλα τα νομικά πρόσωπα/οντότητες.

Τα στοιχεία που κατ’ ελάχιστον θα περιλαμβάνονται στο Μητρώο, με βάση το νόμο 4557/2018, είναι το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η υπηκοότητα, η χώρα διαμονής των πραγματικών δικαιούχων και το είδος και η έκταση των δικαιωμάτων που κατέχουν.

Από την ψήφιση του νόμου, όμως, άρχισε ένα ατέρμονο παιχνίδι καθυστερήσεων. Μήνες μετά την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας για τη λειτουργία του Μητρώου, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συγκροτήσει μια… ελληνικότατη επιτροπή. Μια πενταμελή ομάδα εργασίας, που θα σχεδίαζε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Οι μήνες και οι κυβερνήσεις περνούσαν, αλλά ουσιαστική πρόοδος δεν σημειώθηκε. Οι προθεσμίες για τη δήλωση στοιχείων από τις επιχειρήσεις πήγαιναν όλο και πιο πίσω. Στις 31 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, έδωσε παράταση προθεσμιών στις τρεις διαφορετικές ομάδες υπόχρεων νομικών προσώπων μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους.

Στις 21 Νοεμβρίου, όμως, λίγο πριν αρχίσουν να εκπνέουν οι προθεσμίες, το ηλεκτρονικό σύστημα έπεσε στο… σκοτάδι. Όπως ανακοινώθηκε από το γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, «αναστέλλεται η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος “Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων” της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών για χρονικό διάστημα σαράντα ημερολογιακών ημερών (40), ήτοι από 22/11/2019 έως και 19/1/2020. Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αναστέλλονται οι προθεσμίες υποβολής στο “Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων”».

Δηλαδή, η ελληνική διοίκηση δεν μπήκε καν στον κόπο να προσπαθήσει να συμμορφωθεί με την καταληκτική προθεσμία της κοινοτικής Οδηγίας, που θα εξέπνεε στις 10 Ιανουαρίου, αφού «κατέβηκαν οι διακόπτες» του ηλεκτρονικού συστήματος ως τις 19 Ιανουαρίου. Έτσι, ήταν σαφές, πολύ πριν εκπνεύσει τυπικά η προθεσμία, ότι η Ελλάδα δεν θα συμμορφωνόταν με την Οδηγία.

Γιατί είναι σημαντικό το Μητρώο

Όπως σημειώνει η Διεθνής Διαφάνεια, σε επικριτικούς τόνους για την απροθυμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν το μέτρο που θα δυσκολέψει τη διατήρηση ανωνυμίας όσων ξεπλένουν βρώμικο χρήμα, «σειρά σκανδάλων έδειξαν ότι οι εταιρείες με ανώνυμους πραγματικούς δικαιούχους επιτρέπουν τη διαφθορά σε όλο τον κόσμο. Εάν η Ε.Ε. δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις της για να δώσει τέλος σε αυτό το καθεστώς, θα ενθαρρύνει όσους επιδιώκουν τις καθυστερήσεις και σε άλλες χώρες, προκειμένου να συνεχίσουν να σέρνουν τα πόδια τους».

Η Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει, μάλιστα, ότι το πρόβλημα με τις εταιρείες άγνωστης ιδιοκτησίας έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε να αποκαλυφθεί πρόσφατα ότι στις ΗΠΑ οι ένοπλες δυνάμεις έχουν συνάψει συμβόλαια με εταιρείες, χωρίς να είναι γνωστό ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω τους, κάτι που θέτει σε απειλή την εθνική ασφάλεια.

Στην ελληνική πραγματικότητα της εξαιρετικά εκτεταμένης «μαύρης» και «γκρίζας» οικονομικής δραστηριότητας, είναι προφανές ότι η υποχρέωση δήλωσης των πραγματικών δικαιούχων των εταιρειών, χωρίς να αποτελεί πανάκεια, θα δημιουργήσει αρκετά σοβαρές δυσκολίες σε όσους (όχι λίγους…) χρησιμοποιούν νομικά πρόσωπα για να κρύβουν την πραγματική προέλευση των κεφαλαίων τους και να τα μεταφέρουν στη νόμιμη οικονομική ζωή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» φόρων για τους επαγγελματίες: Πώς θα αλλάξουν τα τεκμήρια

Η βασική αλλαγή που μειώνει αισθητά τον φόρο εισοδήματος είναι η κατάργηση του τεκμηρίου του υψηλότερου μισθού, που καταβάλει η επιχείρηση στον υψηλότερα αμειβόμενο εργαζόμενο. Αναλυτικά παραδείγματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθαρό τοπίο στα ακίνητα: Παγώνουν δύο φόροι και οι αντικειμενικές τιμές

Σταθερό περιβάλλον για τα ακίνητα με νέα αναβολή ΦΠΑ, φόρου υπεραξίας και αύξησης των αντικειμενικών τιμών. Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Οι ελαφρύνσεις φόρων - εισφορών και οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος σε παρατάσεις για τις δηλώσεις, αφορολόγητα φιλοδωρήματα €300/μήνα

Αυστηρά μέχρι τις 15 Ιουλίου η υποβολή δηλώσεων, έκπτωση 4% στους συνεπείς. Αφορολόγητο όριο 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα, καταργείται για όλους το τέλος επιτηδεύματος. Νέα θητεία Πιτσιλή στην ΑΑΔΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τελικό... σκορ για τον νόμο Κατσέλη: Πόσοι εντάχθηκαν, πόσοι «κάηκαν»

Στις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου εντάχθηκε το 57% όσων προσέφυγαν, ενώ τα δικαστήρια απέρριψαν τις αιτήσεις στο 43% των περιπτώσεων και περίπου 60.000 δανειολήπτες βρίσκονται σε χειρότερη θέση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίεση για παροχές έφερε η κάλπη αλλά... δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα

«Όχι» σε γενικευμένες μειώσεις ΦΠΑ κατά της ακρίβειας, πιθανή η παράταση μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ. Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη και το πρέσινγκ από τους οίκους αξιολόγησης δεν αφήνουν χώρο για παροχές.
xatzidakis_papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σύστημα για την κεντρική παρακολούθηση όλων των δημοσίων επενδύσεων

Πλήρης εικόνα στο υπ. Οικονομικών ακόμη και για τις δαπάνες συντήρησης των έργων. Χατζηδάκης: Πολύ ταχύτερη η αύξηση επενδύσεων από την Ευρώπη. Παπαθανάσης: Υλοποιούμε το μεγαλύτερο ΠΔΕ των τελευταίων 14 ετών.