Η υποχώρηση των προσδοκιών στον τομέα της βιομηχανίας οδήγησε σε ελαφρά υποχώρηση τον δείκτη οικονομικού κλίματος ο οποίος για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στις 106,8 μονάδες από 107.6 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας, όμως, αρκετά υψηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη τόσο της ευρωζώνης (στις 99,3 μονάδες) όσο και τις ΕΕ (στις 97,4 μονάδες), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.
Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ στην Ελλάδα κατά τον προηγούμενο μήνα κυριάρχησε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο απειλήθηκε δυνητική κρίση στον τραπεζικό τομέα, με έναυσμα την κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Αν και η επίπτωση των δύο γεγονότων στο επίπεδο της εγχώριας οικονομίας θα μπορούσε να είναι έντονη, αυτό δεν έχει καταγραφεί, τουλάχιστον ακόμη.
Τα κεντρικά δεδομένα της οικονομίας, που προϋπήρχαν αυτών των εξελίξεων, φαίνεται να εξακολουθούν να διατηρούν μάλλον θετικά τις προσδοκίες, όπως συμβαίνει από την αρχή του έτους. Στο οικονομικό πεδίο, η επίπτωση των υψηλών τιμών ενέργειας έχει αμβλυνθεί, ο πληθωρισμός διατηρείται υψηλά, αλλά έχει πτωτική τάση, οι πρόδρομοι δείκτες για την τουριστική περίοδο είναι ισχυροί και συνολικά η κατανάλωση διατηρείται υψηλά.
Ταυτόχρονα, υπάρχει σημαντική επιβράδυνση της εγχώριας όπως και της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε σχέση με πέρυσι, με συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων. Πλέον, ο προγραμματισμός για τις βουλευτικές εκλογές οριστικοποιήθηκε και στο επόμενο διάστημα οι προσδοκίες στην οικονομία θα καθοριστούν κυρίως από τις εκλογικές εξελίξεις και τα χαρακτηριστικά που θα προσδώσει στην οικονομική πολιτική η νέα κυβέρνηση.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν οριακά.
- στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι ήδη έντονα θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται περαιτέρω.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων βελτιώνονται αισθητά.
- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν ελαφρά, εκείνες για τη ζήτηση ενισχύθηκαν ήπια, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν σημαντικά.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εξασθένισαν ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα βελτιώθηκαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.
Βιομηχανία: Μικρή επιδείνωση προσδοκιών λόγω διόγκωσης αποθεμάτων
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένησε ελαφρά τον Μάρτιο, στις 109,2 μονάδες, από 111,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, στην δεύτερη πάντως υψηλότερη επίδοση του τελευταίου έτους. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώθηκε και το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε, αν και το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες διευρύνθηκε, έστω οριακά.
Κατασκευές: Περαιτέρω ενίσχυση των προσδοκιών και στα Δημόσια και στα Ιδιωτικά έργα
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές ενισχύθηκε περαιτέρω τον Μάρτιο, στις 172,7 μονάδες (από 158,2 μον. τον Φεβρουάριο), επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (144,1 μονάδες). Αυτή η μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης των προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, με τα Δημόσια έργα να κινούνται επίσης ανοδικά. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων υποχωρούν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται περαιτέρω.
Λιανικό Εμπόριο: Αισιοδοξία για τις πωλήσεις, κυρίως όμως στα Τρόφιμα
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο βελτιώθηκε ελαφρά τον Μάρτιο στις 114,5 μονάδες, από 113,3 μονάδες τον Φεβρουάριο. Η μικρή αυτή ενίσχυση είναι αποτέλεσμα της έντονης βελτίωση προσδοκιών στον κλάδο Τροφίμων-Ποτών-Καπνού και της ηπιότερης στα είδη Οικιακού εξοπλισμού με τους υπόλοιπους κλάδους να κινούνται πτωτικά.
Υπηρεσίες: Αισιόδοξες προβλέψεις για τη ζήτηση της επόμενης περιόδου
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ενισχύθηκε αισθητά, στις 102,2 μονάδες, από 94,5 τον Φεβρουάριο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μπορεί να αποκλιμακώνονται αλλά οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται ελαφρά. Από την άλλη, οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, ενισχύθηκαν σημαντικά.
Καταναλωτές: Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μετά την μικρή υποχώρηση τον Φεβρουάριο, επανήλθε στο επίπεδο του Ιανουαρίου. Έτσι, ο δείκτης διαμορφώνεται στις –41,4 μονάδες έναντι -47,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, επίπεδο υψηλότερου εκείνου πριν ένα χρόνο (-51,4 μονάδες). Αν και ο προηγούμενος μήνας χαρακτηρίστηκε από ένα δυστύχημα το οποίο κυριάρχησε επί σχεδόν όλων των κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων και επηρέασε την κοινή γνώμη, αυτό δεν φαίνεται να επηρέασε την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Σε οικονομικό επίπεδο προέκυψε μια δυνητική κρίση στον τραπεζικό τομέα η οποία όμως φαίνεται να ελέγχεται και δεν πρόλαβε ίσως να δημιουργήσει ευρύτερη ανησυχία. Τα βασικά δεδομένα της οικονομίας φαίνεται να εξακολουθούν να επηρεάζουν θετικά τις προσδοκίες, όπως συμβαίνει από την αρχή του έτους. Παρά τη βελτίωση όμως, οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με τους καταναλωτές στην Ουγγαρία με επίπεδο δείκτη –35,2 και την Σλοβενία (-32,9) να ακολουθούν. Το χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την αρχή του 2022, ότι πλέον καμιά χώρα δεν βρίσκεται στο θετικό πεδίο τιμών, διατηρείται και τον μήνα αυτό. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -20,7 μονάδες στην ΕΕ και στις -19,2 μονάδες στην Ευρωζώνη.