ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

Πάνω από τις προβλέψεις το ΑΕΠ 2022: Στο 5,9% με ώθηση από τις επενδύσεις

Το άλμα των επενδύσεων κατά 14,8% επέτρεψε στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,9% το 2022, παρά την αισθητή κόπωση της κατανάλωσης που προκάλεσε ο πληθωρισμός.

Με ώθηση από τις επενδύσεις και παρά την εξασθένηση της κατανάλωσης λόγω του πληθωρισμού, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 5,2% για το δ' τρίμηνο του 2022 και 5,9% για το σύνολο του έτους, βάσει της πρώτης εκτίμησης που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Πρόκειται για μία επίδοση καλύτερη από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου (5,6%). Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αυτός ήταν πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο για το σύνολο της ζώνης του ευρώ. 

Βάσει των δεδομένων που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ: 

  • Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,4%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 5,2%.
  • Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά  το 4ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 4,5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2021.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022.
  • εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,7%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,3% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,1%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,1%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,9%.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή η ανάπτυξη αλλά προβληματίζει το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο

Η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε ισχυρή ανοδική τροχιά το 2022, υπερβαίνοντας σε όρους πραγματικού ΑΕΠ τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 4,5%. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα συνοδεύτηκε από υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο.
Economy, Oikonomia, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Ισχυρή στήριξη κατανάλωσης - επενδύσεων για την οικονομία

Η πολύ καλή πορεία τόσο της καταναλωτικής δαπάνης όσο και η ανάκαμψη των επενδύσεων ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που στήριξαν την υπεραπόδοση της οικονομίας στο α' τρίμηνο, τονίζει η Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός για την αύξηση του ελλείματος στο εμπορικό ισοζύγιο

Οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να επιστρέψουν σε θετικό πρόσημο ωστόσο παραμένει επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χρ. Σακελλαρίδη.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένο κατά 15% το εμπορικό έλλειμμα στο πρώτο τετράμηνο του έτους

Στα 11 δισ. ευρώ πλησιάζει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας με τις εξαγωγές να έχουν υποχωρήσει κατά 6% από την αρχή του χρόνου, ενώ οι εισαγωγές έχουν σημειώσει μικρή άνοδο.