Ώθηση στην αυτοπαραγωγή και στην ενεργειακή αυτονομία νοικοκυριών και επιχειρήσεων θέλει να δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες, δίνοντας έμφαση στην τοποθέτηση μπαταριών και προβλέποντας γενναίες επιδοτήσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το νέο αυτό πρόγραμμα που θα τρέξει στα τέλη Μαρτίου θα προσφέρει έως και 100% επιδότηση για την τοποθέτηση της μπαταρίας στη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση.
Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι οι δικαιούχοι να συμψηφίζουν την ενέργεια που καταναλώνουν με εκείνη που παράγουν. «Αυτή τη στιγμή εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να μπορεί πέρα από το να παράγει κάποιος ηλεκτρική ενέργεια και να συμψηφίζει με την ενέργεια που καταναλώνει. Να του δώσουμε τη δυνατότητα την ενέργεια που παράγει την ημέρα και που φεύγει στο δίκτυο να την αξιοποιήσει και το βράδυ, όπου η τιμή της ενέργειας είναι και πιο ακριβή. Δηλαδή θα αποθηκεύει ενέργεια και θα τη χρησιμοποιεί το βράδυ και θα έχει μια αυτονομία», σημείωσε ο κ. Σκρέκας μιλώντας χτες στην ΕΡΤ1.
Όπως είπε, «ένα σύστημα φωτοβολταϊκό με μπαταρία δημιουργεί μια ενεργειακή ασφάλεια και στο σπίτι και στην αγροτική φάρμα και σε έναν επαγγελματία αλλά πάνω από όλα βοηθάει και το ηλεκτρικό μας δίκτυο πάρα πολύ. Εμείς θα επιδοτούμε με ένα ποσοστό που θα φτάνει το 100% της μπαταρίας. Δηλαδή θα επιδοτούμε σχεδόν το σύνολο της μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό ώστε να μπορεί τελικά να εγκαταστήσει την μπαταρία».
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη λογική που έχει αποφασίσει το ΥΠΕΝ να τρέξει το πρόγραμμα, προβλέπεται η επιδότηση κατά 30% για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος, ενώ για την τοποθέτηση και μπαταρίας η επιδότηση θα φθάνει το 60% που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ θα καλύπτει πλήρως και το κόστος αγοράς της μπαταρίας. Και αυτό γιατί όπως έγραφε και το BD:
- Ο γενικός κανόνας λέει ότι η εγκατάσταση μπαταριών ανεβάζει περίπου κατά 40% το κόστος ενός συστήματος, σε σχέση με ένα απλό φωτοβολταϊκό για παραγωγή ρεύματος. Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται είναι λιθίου (παλαιότερα χρησιμοποιούνταν μπαταρίες νικελίου - καδμίου), οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές, αλλά ακριβότερες από τις παλαιότερες.
- Σε αυτό το σημείο, όμως, υπεισέρχονται οι υπολογισμοί για τις επιδοτήσεις: αν απλό σύστημα φωτοβολταϊκού στέγης έχει κόστος 10.000 ευρώ, θα λάβει επιδότηση 3.000 ευρώ και το νοικοκυριό θα χρειασθεί να επενδύσει 7.000 ευρώ από δικά του κεφάλαια ή δανεισμό. Η προσθήκη αποθηκευτικού συστήματος θα ανέβαζε το κόστος της επένδυσης σε αυτό το παράδειγμα στα 14.000 ευρώ. Όμως, με τον συντελεστή επιδότησης του 60%, η επιδότηση θα ανεβεί στα 8.400 ευρώ, με αποτέλεσμα η απαιτούμενη επένδυση του νοικοκυριού να πέσει στα 5.600 ευρώ, δηλαδή σε χαμηλότερο επίπεδο από όσο θα χρειαζόταν για το απλό φωτοβολταϊκό.
Πρόσθετο πλεονέκτημα των συστημάτων που συνδυάζουν και την αποθήκευση είναι ότι η ηλιακή ενέργεια «μπαίνει στην άκρη», ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ώρες της ημέρας όπου δεν υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία. Η πρόσθετη εξοικονόμηση που εξασφαλίζεται από τους λογαριασμούς με την αποθήκευση δε φαίνεται πολύ μεγάλη, καθώς υπολογίζεται σε ποσοστά χαμηλότερα του 10%. Για παράδειγμα, σε μια ετήσια εξοικονόμηση 1.500 ευρώ από ένα απλό φωτοβολταϊκό σύστημα, προστίθεται περίπου 100 ευρώ επιπλέον εξοικονόμησης με την αποθήκευση, κάτι που επιτρέπει ταχύτερη απόσβεση της επένδυσης.
Υπενθυμίζεται πως δεν έχει εκδοθεί ακόμα ο σχετικός οδηγός του προγράμματος που αναμένεται ήδη εδώ και κάποιους μήνες προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι όροι ένταξης στο πρόγραμμα αλλά και οι στόχοι που θέτει. Ωστόσο, μετά από μεγάλο διάστημα διαβουλεύσεων το ΥΠΕΝ έχει καταλήξει στη λογική της ταχύτητας υποβολής της αίτησης για την ένταξη στο πρόγραμμα και όχι στην επιλογή των κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.
Τέλη Μαρτίου και το «Αλλάζω Θερμοσίφωνα»
Τον ίδιο χρονικό ορίζοντα έναρξης με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, δηλαδή εντός του Μαρτίου, έχει και το νέο πρόγραμμα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών με ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Μέσω του προγράμματος θα επιδοτείται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια η αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς και κόστος έως 1.000 ευρώ «προκειμένου αυτοί που έχουν περισσότερη ανάγκη να είναι οι πρώτοι που θα επιλεχθούν και μετά οι υπόλοιποι» σύμφωνα με τον Υπουργό. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα κινηθεί στη λογική εκείνης που χρησιμοποιήθηκε για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή».
Το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί εδώ και μήνες έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των πολιτών, ωστόσο, ο οδηγός του προγράμματος δεν αναμένεται να δημοσιευθεί πριν τις αρχές του Μαρτίου ενώ η σχετική πλατφόρμα θα είναι «στον αέρα» στα τέλη του Μαρτίου και πιο συγκεκριμένα στη 3η βδομάδα του μήνα.
Εφόσον το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή» αποτελέσει «πυξίδα» και για το πρόγραμμα αντικατάστασης και χρησιμοποιηθούν τα ίδια οικονομικά κριτήρια τότε η επιδότηση θα «τρέξει» ως εξής:
- Για ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Η επιδότηση θα φθάνει στο 50% της αξίας της συσκευής
- Για ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ - Η επιδότηση θα φθάνει στο 45% της αξίας της συσκευής
- Για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ - Η επιδότηση θα φθάνει στο 35% της αξίας της συσκευής
- Για ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ - Η επιδότηση θα φθάνει στο 30% της αξίας της συσκευής.