ΓΔ: 1394.33 -0.24% Τζίρος: 33.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:00:00 DATA
Πηγή: ΑΠΕ

Μέσα στο Φεβρουάριο απονέμεται το μακεδονικό σήμα στις πρώτες επιχειρήσεις

Το επόμενο διάστημα και για περίοδο περίπου τριών μηνών, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη στις 20 Φεβρουαρίου, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) θα πραγματοποιήσει 15 εκδηλώσεις παρουσίασης του συλλογικού σήματος σε ισάριθμες περιοχές της Μακεδονίας.

Σε 250 ανέρχονται οι επιχειρήσεις, που έχουν μέχρι σήμερα εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσουν το συλλογικό σήμα «M Macedonia the GReat», με περίπου 100 εξ αυτών να έχουν καταθέσει και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Σίμος Διαμαντίδης, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης, στο πλαίσιο του Money Show 2023.
 
Πρόσθεσε ότι εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η απόδοση του σήματος στις πρώτες επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αποκτήσουν το σήμα, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον κλάδο των τροφίμων, ενώ στόχος είναι να το αποκτήσουν τουλάχιστον 500 επιχειρήσεις, σύμφωνα πάντα με τον κ. Διαμαντίδη.
 
Το επόμενο διάστημα και για περίοδο περίπου τριών μηνών, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη στις 20 Φεβρουαρίου, ο ΣΕΒΕ θα πραγματοποιήσει 15 εκδηλώσεις παρουσίασης του συλλογικού σήματος σε ισάριθμες περιοχές της Μακεδονίας. Μάλιστα, την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα «κλείσει» μουσικά ο Αντώνης Ρέμος.
 
Υπενθυμίζεται ότι το μακεδονικό σήμα μπορεί να χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒΕ για προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και συγκεκριμένα από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
 
Για τα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα βασικό κριτήριο είναι ποσοστό άνω του 50% της μάζας των συστατικών να προέρχεται από κάποια από τις τρεις περιφέρειες (ή το ποσοστό της μάζας της βασικής πρώτης ύλης του να προέρχεται από κάποια από τις τρεις περιφέρειες ή  η μεταποίηση να πραγματοποιείται στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και ο χαρακτηρισμός του προϊόντος ως «Μακεδονικού» να συνίσταται στον παραδοσιακό ή τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής και επεξεργασίας του).
 
Για τα λοιπά (βιομηχανικά-βιοτεχνικά) προϊόντα και υπηρεσίες βασικό κριτήριο είναι ποσοστό άνω του 50% του κόστους παραγωγής να πραγματοποιείται σε κάποια από τις τρεις περιφέρειες. Στο κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας, ενώ αποκλείονται δαπάνες που αφορούν την προώθηση, την προβολή και τη διαφήμιση του προϊόντος.
 
Για τη σημασία του Μακεδονικού Σήματος μίλησε ο project manager, Παντελής Μάνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα επιμέρους σήματα και σλόγκαν GReat Food (για τα τρόφιμα), GReat Land, GReat Tech (για τα τεχνολογικά προϊόντα), GReat Wine (για τα κρασιά), Build GReat (για τα δομικά προϊόντα και κατασκευές) και GReat Services (για υπηρεσίες όπως ναυτιλιακά, logistics κτλ). 
 
Στη διαδικασία πιστοποίησης και τα νομικά θέματα αναφέρθηκαν ο διδάκτωρ Νομικής Ευστάθιος Κουτσοχήνας και ο επιστημονικός Συνεργάτης της Ευρωσύμβουλοι ΑΕ, Μπάμπης Φιλαδαρλής._

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Apostolos Tzitzikostas, European Commission, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο έργα για τις υποδομές στη Θέρμη υπέγραψε ο Απόστολος Τζιτζικώστας

«Στην περιοχή της Θέρμης εγκαθίστανται τα τελευταία χρόνια νέοι κάτοικοι και η ανοικοδόμηση είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Κεντρική Μακεδονία» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
europa 2 celestyal crystal thessaloniki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέλγιο και Ολλανδία προσεγγίζει τουριστικά η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

«Με συντονισμένες ενέργειες προβολής σε χώρες όπου οι τουρίστες προτιμούν να ταξιδεύουν κατά τη χαμηλή περίοδο, στοχεύουμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου.