ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: ΕΥΑΘ

ΕΥΑΘ: Έως 30% ενεργειακή εξοικονόμηση στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων

Ο σταθμός ανήκει σε μια σειρά ενεργειακών και λειτουργικών έργων που υλοποιούνται το διάστημα αυτό και στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου βιοαερίου και την εκμετάλλευσή του για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Ενεργειακή εξοικονόμηση έως και 30% αναμένει στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΕΥΑΘ ΑΕ στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στη Σίνδο, με την έναρξη λειτουργίας -σήμερα- του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού - Θερμότητας (ΣΣΗΘ).

Ο σταθμός, που λειτουργούσε πιλοτικά από τα μέσα Οκτωβρίου, έχει συνολική ισχύ 2,5 mw, και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΥΑΘ ΑΕ, ανήκει σε μια σειρά ενεργειακών και λειτουργικών έργων που υλοποιούνται το διάστημα αυτό στην ΕΕΛΘ και στοχεύουν-μεταξύ άλλων- στη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου βιοαερίου και την εκμετάλλευσή του για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Η παραγόμενη από τον σταθμό ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνεται σε διάφορα στάδια επεξεργασίας των λυμάτων, ενώ μέρος της θερμότητας μεταφέρεται στους χωνευτές ιλύος και στον νέο χωνευτή, για επιπλέον παραγωγή βιοαερίου. «Συνολικά, με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται στον βιολογικό σταθμό εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 20%-30%, αναλόγως των συνθηκών και του φορτίου λυμάτων, συμβάλλοντας στη σταδιακή απεξάρτηση από ορυκτές πηγές ενέργειας», υπογραμμίζει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

«Η μείωση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων μας στο φυσικό περιβάλλον είναι μια δυναμική και διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, για την οποία δεσμευόμαστε μέσα από την καθημερινή μας λειτουργία, τη διαχρονική συμμόρφωσή μας με τη σχετική νομοθεσία και τις επενδύσεις αναβάθμισης των παραγωγικών μας μονάδων. Η θέση σε κανονική λειτουργία του ΣΣΗΘ είναι ένα απτό παράδειγμα αυτής ακριβώς της δέσμευσής μας. Διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο κλίμα, την κοινωνία και την αγορά ενέργειας, άλλωστε έτσι μόνο διασφαλίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομική ευρωστία της εταιρείας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγις Παπαδόπουλος.

«Η επιδίωξή μας για ενεργειακή εξοικονόμηση είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Πετύχαμε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το 2020 της τάξεως του 4,67% σε σύγκριση με το 2019, ενώ το 2021 σημειώθηκε μείωση 17,17% έναντι του 2020. Το 2022 αναμένουμε να πετύχουμε αντίστοιχα μεγέθη ενεργειακής εξοικονόμησης για το σύνολο των εγκαταστάσεών μας, με αυτοπαραγωγή όπου είναι εφικτό», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άνθιμος Αμανατίδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα νέα τιμολόγια στο νερό με δύο κατηγορίες αυξήσεων

Οι χρεώσεις θα κλιμακώνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατανάλωση. Προβλέπονται αυξήσεις κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό, αλλά και δυνατότητα έκτακτων αναπροσαρμογών εντός πενταετίας.
businessdaily-Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Η ιδιωτικοποίηση των νερών είναι ένα όνειρο της αριστεράς

Στο ερώτημα αν ακριβαίνει, τελικά, το νερό, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό που γίνεται, είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία θέτει έλεγχο στο πώς τιμολογείται το νερό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκιουλέκας για ΕΥΑΘ: Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού

«Οι αυξήσεις δεν θα είναι οριζόντιες για όλους στη χώρα και όπως διευκρινίστηκε, η τιμή του νερού θα καθορίζεται από αλγόριθμο με βάση -μεταξύ άλλων- τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό και τις απώλειες νερού» αναφέρθηκε στη συνέλευση.
Chistos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι έξι πηγές χρηματοδότησης για τα δημόσια έργα

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, «είναι ευθύνη της πολιτείας να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η χρηματοδότηση και να βρεθούν οι πρόσθετοι πόροι ώστε να προχωρήσουν τα έργα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή ημερίδα για τη διαχείριση υδατικών πόρων και λυμάτων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, η ημερίδα αποσκοπεί στην προώθηση τεχνολογίας και την μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς και στη διμερή συνεργασία μεταξύ εταιρειών και δήμων.