ΓΔ: 1393.95 -0.26% Τζίρος: 35.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:08:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Στη γραμμή του... πέναλτι 117.000 εταιρείες για τα στοιχεία των ταμειακών

Προειδοποιητικά ηλεκτρονικά μηνύματα έχει αποστείλει η ΑΑΔΕ σε όσες επιχειρήσεις δεν αποστέλλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία του τζίρου τους. Από τον επόμενο μήνα -εάν δεν δοθεί παράταση- απειλούνται με βαριά πρόστιμα ή λουκέτα.

«Βροχή πέφτουν» από την ΑΑΔΕ οι ηλεκτρονικές κλήσεις στις επιχειρήσεις για την έγκαιρη αποστολή των στοιχείων από τις λιανικές πωλήσεις, με την υπενθύμιση -και την απειλή...- ότι, αν δεν συμμορφωθούν, από τις 31 Οκτωβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με χρηματικά πρόστιμα και «λουκέτα»    

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η ΑΑΔΕ έχει στείλει στους υπόχρεους 171.000 email, καθώς από τον έλεγχο στις 550.000 δηλωμένες ταμειακές μηχανές προέκυψε ότι από τρεις στις δέκα ή 171.000 δεν έχει διαβιβαστεί καμία απόδειξη η διακόπηκε η αποστολή τους.   

Με τα email οι επιχειρήσεις καλούνται εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει ο νόμος να διαβιβάσουν τα δεδομένα στην ΑΑΔΕ αλλιώς από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθούν χρηματικά πρόστιμα που κατ’ ελάχιστον κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων και την υπαγωγή σε ΦΠΑ καθώς και «λουκέτα» έως και 10 ημέρες.

Τα μηνύματα από την ΑΑΔΕ ανάλογα με την περίπτωση χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Η πρώτη περιλαμβάνει 84.000 email σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν διαβιβάσει καθόλου στοιχεία για τις αποδείξεις λιανικής που εκδόθηκαν από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (Φ.Η.Μ.). Αρμόδιος παράγοντας της ΑΑΔΕ τόνιζε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν παλαιά ταμειακή μηχανή που δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.  
  • Η δεύτερη περιλαμβάνει 87.000 ηλεκτρονικά μηνύματα σε επιχειρήσεις που ενώ διαβίβαζαν τα δεδομένα των αποδείξεων από την ταμειακή μηχανή σταμάτησαν να τα στέλνουν με σοβαρό ενδεχόμενο πολλές από αυτές να είναι εποχικές που διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις υποχρεούται να αποστέλλουν τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ. Ειδικά οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων όπως οι επιχειρήσεις εστίασης με 110.000 ταμειακές μηχανές που πρέπει να στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες και τα πρατήρια υγρών καυσίμων με 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα.

Αν και δεν αποκλείεται παράταση στην εφαρμογή των κυρώσεων για μη έγκαιρη αποστολή των στοιχείων καθώς εκπρόσωποι των επαγγελματιών με μαζικά υπομνήματα επικαλούνται τεχνικά προβλήματα στην διαδικασία μεταβίβασης των δεδομένων ωστόσο με βάση τα σημερινά δεδομένα από το τέλος του μήνα προβλέπονται οι ακόλουθες ποινές:     

  • Για πράξεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους  ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  • Για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  • Για κάθε επόμενη ίδια παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Επιπρόσθετα αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνονται:

α) η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε

β) η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ  πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων σε διάστημα  2 φορολογικών ετών σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται για 10 ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση ταμειακών με POS: «Αγνοούνται» 10.000 έως 12.000 επιχειρήσεις

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από την ΑΑΔΕ, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει συμμορφωθεί πλήρως, είτε ολοκληρώνοντας την διασύνδεση, είτε έχοντας ξεκινήσει τις διαδικασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στις πληρωμές με μετρητά σε γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς

Υποχρεωτική η πληρωμή μέσω POS σε επαγγελματίες με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής. Άμεσα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Όλα τα μέτρα για την φοροδιαφυγή που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς επιπλέον φόρο ή και με επιστροφή για το 64% των φορολογούμενων

Με βάση την ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους καταβάλλουν επιπλέον φόρο για τα περυσινά εισοδήματα ενώ το 64% είτε δεν πληρώνει φόρο είτε έχει επιστροφή φόρου.