ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
Πηγή: Υπ. Οικονομικών

Αποθεματικό ασφάλειας 600 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

«Γραμμή άμυνας» στον νέο προϋπολογισμό για στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων. Μειώνεται στο 0,5% ο στόχος για πλεόνασμα, ή ακόμη και στο μηδέν στο δυσμενές σενάριο. Ανθεκτική ανάπτυξη με ρυθμό άνω του 2%.

Με χρηματοδοτική «γραμμή άμυνας» απέναντι στην ενεργειακή κρίση, χαμήλωμα του πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα και δυσμενές σενάριο για τη ταχύτητα της ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συντάσσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να εγγράψει στο προσχέδιο έξτρα αποθεματικό ύψους 600 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το κύμα ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ από 1,1%, ενσωματώνοντας στο κείμενο και ένα αρνητικό σενάριο ακόμη και για μηδενικό πλεόνασμα σε περίπτωση που η ζημία στην οικονομία από την ενεργειακή ακρίβεια είναι μεγαλύτερη από τη βασική παραδοχή.

Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι στο προσχέδιο δεν θα υπάρχει αναφορά για πρόσθετα μέτρα στήριξης ή ελάφρυνσης, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί και η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα του χρέους, με βάση και τη δέσμευση απέναντι στους Θεσμούς. Το μήνυμα από τον επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα, Πάολο Φιορέτι, είναι καθαρό και σαφές, καθώς από το βήμα του Economist συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο εφέτος, ώστε να είναι σε θέση να λάβει τυχόν πρόσθετα μέτρα στήριξης το 2023 σημειώνοντας ότι με πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023 δεν υπάρχει περιθώριο για νέες παρεμβάσεις

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι με φορολογικές ελαφρύνσεις και την ενίσχυση και επέκταση του πακέτου για την απόσβεση των ενεργειακών επιβαρύνσεων καλύφθηκε ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από την υψηλότερη των προβλέψεων ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα είναι τελικά χαμηλότερο από το 2% του ΑΕΠ.

Το μέγα ζητούμενο για το 2023 είναι η τροχιά του πληθωρισμού και ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ και για αυτό το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε συντηρητικές εκτιμήσεις για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία.

Ο άγνωστος «Χ» που μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις και να οδηγήσει σε ισχυρούς κραδασμούς αλλά και δημοσιονομικά αδιέξοδα έχει να κάνει με τη διάρκεια και την ένταση της ενεργειακής αναταραχής, που όπως όλα δείχνουν θα διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμα, πράγμα που προοιωνίζεται υψηλό κόστος για τα κρατικά ταμεία με τη συνέχιση του μοντέλου των επιδοτήσεων για το ρεύμα με θολό το τελικό ύψος του λογαριασμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% το 2022. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει νέο δυσμενές σενάριο για εκτίναξη του πληθωρισμού ακόμα και πάνω από το 8%, ενώ για το 2023 ο πήχης τοποθετείται στο 4% .  

Πάντως στο μέτωπο της ανάπτυξης εκφράζεται από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα αισιοδοξία ότι, παρά την ενεργειακή κρίση, η οικονομία θα πιάσει φέτος μεγαλύτερη από το 5% έναντι 3,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη κυρίως λόγω του ισχυρού τουριστικού ρεύματος, δημιουργώντας ένα καλό εφαλτήριο για το 2023, οπότε εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 2,1% με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να ανεβάζει στο 6% την ανάπτυξη για φέτος και να προβλέπει επιβράδυνση στο 2,8% για το 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέρτιγκο σε κυβέρνηση - προϋπολογισμό προκαλεί η εκτόξευση των τιμών ενέργειας

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η ξέφρενη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπονομεύεται και ο στόχος για το έλλειμμα.
Kakokairia-Volos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταστροφές μειώνουν το πλεόνασμα και «ψαλιδίζουν» τις νέες παροχές

Άμεσα στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για πρόσθετες δαπάνες 700 εκατ. ευρώ, ενώ από μηδενική βάση εξετάζονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Ανάσες» από τα κοινοτικά κονδύλια 2,25 δισ. ευρώ.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει ο στόχος για το ΑΕΠ του 2023, «μπόνους» κατά μισή μονάδα

Αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το υπουργείο Οικονομικών, καθώς κοπάζει η ενεργειακή κρίση. Στο 2,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%, τοποθετείται ο πήχης για τον ρυθμό ανάπτυξης.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίγες και μετρημένες παροχές στο εξής, δεν πρόκειται να «βρέξει χρήμα»

«Παράθυρο» για περιορισμένες παροχές το επόμενο διάστημα αφήνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κλειδί η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο. Αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για το ΑΕΠ.
Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο... κύματα προεκλογικών παροχών: Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Προσωρινά μέτρα στήριξης, αλλά ακόμη και μέτρα υψηλού κόστους, όπως η πληρωμή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους και η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά νέες παροχές εξετάζει η κυβέρνηση, έχει «δύναμη πυρός» 1,2 δισ.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και μείωση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ακόμη και καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους είναι ανάμεσα στις παροχές που βρίσκονται στο τραπέζι.