ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης. Φωτό: ΑΠΕ.

Αθ. Σαββάκης (ΣΒΕ): Σημαντικές οι προοπτικές για την εγχώρια βιομηχανία

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ τόνισε στην ομιλία του ότι η «η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες καθορισμού μιας νέας πραγματικότητας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες».

Σε κλίμα συγκίνησης ο Αθανάσιος Σαββάκης μίλησε για τελευταία φορά με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) , στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Στην συνέλευση όπου παρευρίσκονταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και Κύριοι,
Αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερα συγκινημένος τη σημερινή ημέρα, αφού απευθύνομαι για τελευταία φορά ως Πρόεδρος του ΣΒΕ στα μέλη μας. Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια, από την πρώτη φορά που τα μέλη του ΣΒΕ με τίμησαν και με εξέλεξαν στην Προεδρία του Συνδέσμου μας. Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους που με εμπιστεύθηκαν, αλλά κυρίως υπήρξαν αρωγοί και υποστηρικτές του έργου του Συνδέσμου μας. Ειλικρινά θέλω να πω ότι όλ’ αυτά τα χρόνια προσπάθησα για το καλύτερο δυνατό και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία. Μια δεκαετία, κατά την οποία ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος έμεινε πιστός και απόλυτα προσηλωμένος στις αξίες του για την επαναφορά της περιφερειακής βιομηχανίας στο προσκήνιο της ανάπτυξης. 
Τα γεγονότα που μεσολάβησαν από το 2013 μέχρι σήμερα ήταν πολλά και σημαντικά.

  • Γεγονότα που σημάδεψαν και καθόρισαν:

-το οικονομικό,

-το πολιτικό, και,

-το κοινωνικό 
μέλλον της πατρίδας μας.

Τα σπουδαία γεγονότα που συνέβησαν τα προηγούμενα σχεδόν δέκα χρόνια, διαμόρφωσαν, χωρίς αμφιβολία,ένα πραγματικά νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ειδικά η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες καθορισμού μιας νέας πραγματικότητας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Είναι τα δυο μεγάλα ορόσημα της δεκαετίας που ανέδειξαν, και μάλιστα με τρόπο εμφατικό, πόσο σημαντικό θέμα είναι η επιλογή των ορθών αναπτυξιακών πολιτικών για τη χώρα. Αν η μεταποίηση είχε μεγαλύτερη συνεισφορά στον σχηματισμό του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των διαφόρων διεθνών οικονομικών και γεωπολιτικών αναταράξεων, τότε η Ελλάδα θα είχε βιώσει ηπιότερα και αυτές, αλλά και την προηγούμενη, την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. 
Κατά συνέπεια, η χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε απαιτεί:

  • ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες, και,
  • τολμηρές αποφάσεις για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας.

Πλέον, δεν γίνεται να μην αντιμετωπισθεί, εννοείται απ’ όλους μας χωρίς εξαίρεση, το μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής μεταποίησης: η παραγωγή δηλαδή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν αφορά μόνον το κράτος. Είναι ζήτημα πρωτίστως των δικών μας επιχειρήσεων. Σήμερα, θεωρώ ότι έχουμε ελπίδες να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να πορευθούμε σε δρόμο εξωστρέφειας και εν τέλει αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και εξηγούμαι: τον Ιούλιο η χώρα μας, ίσως και μετά από 40 χρόνια, απέκτησε τη δική της «Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία».

Η «Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας» που συστήθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση με επικεφαλής τον παριστάμενο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και στην οποία ενεργό συμμετοχή είχε ο ΣΒΕ, δημιούργησε το σχετικό κείμενο στρατηγικής. Μετά από αυτό η επόμενη σημαντική πρόκληση για όλους μας είναι αυτό το κείμενο να μετουσιωθεί σε πολιτικές και σε δράσεις που θα στηρίξουν έμπρακτα την εγχώρια μεταποίηση. Ιδέες και δράσεις που θα τη βγάλουν από το τέλμα του 8 – 9% συνεισφοράς στο ΑΕΠ και θα την οδηγήσουν στο 12% σε πέντε χρόνια και σε 15% σε βάθος δεκαετίας. Η προφανής «απαίτηση» της βιομηχανίας και της μεταποίησης, για την ύπαρξη συγκεκριμένης στρατηγικής για τη βιομηχανία, ικανοποιήθηκε μόνον η παρούσα κυβέρνηση, η οποία αντιλήφθηκε έγκαιρα τις μεγάλες δυνατότητες συνεισφοράς της βιομηχανίας στην ανάπτυξη της χώρας. Πρόκειται πραγματικά για σπουδαία απόφαση. Η «νέα βιομηχανική πολιτική» για την Ελλάδα, εφόσον εξειδικευθεί κατάλληλα, ανοίγει σημαντικές προοπτικές για την εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση.

-Το πιστεύουμε!

-Πιστεύουμε στις προοπτικές της μεταποίησης

-Έχουμε εμπιστοσύνη στα στελέχη και στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας

Κι αυτό γιατί διαθέτουμε:

-Βιομηχανίες τεχνολογικά εκσυγχρονισμένες

-Που προσαρμόζονται ταχύτατα στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος και του ανταγωνισμού

-Που παράγουν νέα και βελτιωμένα προϊόντα

-Που καινοτομούν σχεδόν καθημερινά

-Που ανταγωνίζονται – και μπορούν να ανταγωνισθούν – με ίσους όρους τις επιχειρήσεις του κλάδου τους στις διεθνείς αγορές.
 

Αν θέλουμε να επιτύχουμε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα, μέσω της «νέας βιομηχανικής πολιτικής» πρέπει πλέον να επιδιώξουμε να αυξήσουμε και τον αριθμό των διεθνοποιημένων μεταποιητικών επιχειρήσεων. Έτσι μπορούμε να καταφέρουμε: να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα τα οποία θα ικανοποιούν τη διεθνή ζήτηση και ταυτόχρονα θα δημιουργούν και νέα και, να κινητοποιήσουμε πρωτογενή και τριτογενή ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ισχυρές συνέργειες μαζί τους προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας μας. Κι όλ’ αυτά γιατί κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού αποδείχθηκε ότι η αναπτυξιακή μονομέρεια στις δύσκολες συγκυρίες, δεν είναι το σωσίβιο της εθνικής οικονομίας. 
Αντίθετα, η μεταποίηση και η βιομηχανία είναι:

  • ο παράγοντας κοινωνικής σταθερότητας, που μπορεί να εξασφαλίσει ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης
  • ο τομέας της οικονομίας που δημιουργεί σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας

Γι’ αυτό προτείνουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των επιχειρηματιών και των φορέων υποστήριξης της μεταποίησης, και μάλιστα γρήγορα.  Ο χρόνος κυλάει εναντίον μας. Αν δεν αναλάβουμε δράση στο πλαίσιο της «εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία», είμαι βέβαιος ότι θα οπισθοδρομήσουμε και θα χάσουμε κι αυτό το τραίνο. Για μας η ανάπτυξη έχει δυο προϋποθέσεις: κοινή λογική, και, κατάλληλες προσαρμογές. Επιπλέον, αποτελεί απόλυτη ανάγκη να μελετήσουμε ταχύτατα τι κάνουν οι ανταγωνιστές μας που πρωτοπορούν, για να κατανοήσουμε τα δικά μας ελλείμματα. Πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται συναίνεση του πολιτικού συστήματος για τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας την επόμενη δεκαετία. Οι αλλαγές βλάπτουν. Οι ορθές αναθεωρήσεις ωφελούν.

Κυρίες & Κύριοι,
Η χώρα μας, ειδικά την τελευταία τριετία έχει καταφέρει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού, υλοποιώντας πολλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες υπήρξαν προτάσεις των φορέων υποστήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας για πολλά χρόνια. 
Σημαντικές αποφάσεις όπως:

  • η μείωση των φορολογικών συντελεστών,
  • η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών φόρων,
  • η απλοποίηση της νομοθεσίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων,
  • οι γενικότερες πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που αφορά στην επιχειρηματικότητα,
  • ο σχεδιασμός της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία», κλπ.. 
  • κρίνονται ως ιδιαίτερα θετικές. 

Ο κύκλος βεβαίως των μεταρρυθμίσεων και της διαρκούς προσαρμογής, δεν κλείνει ποτέ. Και δεν πρέπει να κλείνει ποτέ. Χρειάζονται διαρκώς νέες ιδέες που θα τροφοδοτούν την ανάπτυξη. Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής. 
Μετά και την έξοδό της από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς, είναι υποχρεωμένη να επιλέξει τις κατάλληλες πολιτικές για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία. Τούτο όμως πρέπει να συμβεί σε διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν σοβαρές αβεβαιότητες για το εγγύς μέλλον, ισχυροί προβληματισμοί για την αναπτυξιακή κατεύθυνση και πρωτοφανείς γεωπολιτικές αναταράξεις, οι οποίες εντείνουν καθημερινά τη διεθνή αβεβαιότητα. Στο πλαίσιο αυτό είναι φανερό ότι η εποχή που διανύουμε δεν προσφέρεται για μάχες χαρακωμάτων.  Εμείς οι επιχειρηματίες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κάθε προσαρμογή έχει κόστος. Όπως γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά, ότι η υλοποίηση των προσαρμογών αποφέρει πολλαπλά οφέλη: τόσο μακροπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και στην κοινωνία.  Γι’ αυτό, κράτος και επιχειρήσεις, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να μοχθήσουμε για να μειώσουμε την ανασφάλεια της κοινωνίας για το αύριο.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη:

  • να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία,
  • που θα μειώσει την ανεργία,
  • θ’ αυξήσει το εισόδημα των πολιτών,
  • θα δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
  • θα προσελκύσει διεθνή κεφάλαια για επενδύσεις
  • θα δημιουργήσει νέα επιχειρηματικά σχήματα
  • θα εκσυγχρονίσει τις δομές και τη λειτουργία του κράτους, και,εν τέλει, 
  • θα τοποθετήσει τη χώρα μας στις ισχυρές χώρες του Δυτικού κόσμου.

-Ισχυρή μεταποίηση

-Διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία

-Παραγωγή και διάθεση Ελληνικών Προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην παγκόσμια αγορά

-Ένταξη των προϊόντων μας σε διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού,

Προϋποθέτουν:

-Μακροπρόθεσμη, συμφωνημένη και σταθερή στρατηγική Ρεαλιστικό σχέδιο

-Μετρήσιμα εκ των προτέρων αποτελέσματα για την ανάπτυξη

Κυρίες και Κύριοι, 
Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου, ευχαριστώ θερμά για την παρουσία τους σήμερα στη Γενική μας Συνέλευση:

-Τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κύριο Μαργαρίτη Σχοινά, διαχρονικό φίλο του Συνδέσμου μας, και,

-Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ένθερμο υποστηρικτή της εγχώριας μεταποίησης και βιομηχανίας με πράξεις την τριετία που πέρασε και όχι με λόγια. Η παρουσία σας σήμερα μαζί μας είναι ιδιαίτερη τιμή για τα μέλη του ΣΒΕ, ενώ τις απόψεις σας για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας μας – όπως άλλωστε κάνουμε κάθε φορά – θα τις ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή.

Σας ευχαριστώ θερμά που είστε μαζί μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Αναγκαιότητα η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου

«Οφείλουμε να επενδύσουμε στη βιομηχανία και την καινοτομία, ρυθμίζοντας κατεπειγόντως την αγορά ενέργειας. Η καλύτερη ασφάλεια για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Με την Ιταλία η Ελλάδα έχει σημαντικές οικονομικές σχέσεις

«Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, έχουν έναν πάρα πολύ κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Δίπλα στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας

«Ως υπουργός Ανάπτυξης έχω την υποχρέωση να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να στηριχθεί η περιοχή της Θεσσαλίας που τόσο έχει χτυπηθεί από τις φυσικές καταστροφές» ανέφερε.