ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη δημόσια ομιλία του στο 7ο Forum του AIF το 2024.

Τ. Θεοδωρικάκος: Διετής παράταση για τις εκθέσεις βιωσιμότητας εταιρειών

Παράταση δύο ετών στη δημοσίευση εκθέσεων βιωσιμότητας (ESG) δίνει ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο. Νομοθετική παρέμβαση έρχεται άμεσα.

Παράταση δύο ετών στη δημοσιοποίηση των εκθέσεων βιωσιμότητας (ESG) για τις εταιρείες δίνει νέα ευρωπαϊκή οδηγία, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του στο ERTNEWS.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική παρέμβαση, ενώ παραμένει η υποχρέωση σύνταξης εκθέσεων ESG για τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με περισσότερους από 500 εργαζόμενους και ετήσιο τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι το 2022 οι ΗΠΑ συνέβαλαν στην αναγέννηση των ναυπηγείων, μέσω ομολογιακού δανείου 125 εκατ. ευρώ από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Όπως σημείωσε, η στήριξη αυτή επέτρεψε να λειτουργούν κανονικά τα ναυπηγεία, διασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η ΟΝΕΧ ζήτησε να αναπτύξει επιπλέον δραστηριότητες στον χώρο που της έχει παραχωρηθεί, έκτασης 650 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένων λιμενικών, μεταφορικών, διαμετακομιστικών και ενεργειακών υπηρεσιών. Με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η εταιρεία θα μπορεί να επεκτείνει το φάσμα των δραστηριοτήτων της, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στην απασχόληση και στο εθνικό συμφέρον.

Τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και στόχος είναι να ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς αποτελούν βασικό στρατηγικό σύμμαχο για τη χώρα.

Σχετικά με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς, ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της μεταρρύθμισης και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τη στηρίξουν. Η νέα αρχή, στα πρότυπα της ΑΑΔΕ, θα λειτουργεί ως ενιαίος μηχανισμός ελέγχου, με ενίσχυση 300 νέων ελεγκτών και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Η κυβέρνηση υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και την οικονομία

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την ΟΝΕΧ και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με σεβασμό σε όλες τις συμφωνίες, διαψεύδοντας ζητήματα με το λιμάνι του Πειραιά. Παρουσίασε και τη νέα Αρχή Προστασίας Καταναλωτή.
Εργοστάσιο EURIMAC Μάκβελ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 26 εκατ. από ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC για αύξηση παραγωγής και εξαγωγών

Η ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC στοχεύει σε ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας έως το 2027, με νέες επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη. Οι εξαγωγές φτάνουν το 55% των πωλήσεων, ενώ διευρύνουν τη γκάμα με ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Φωτιά σε εργοστάσιο Βιολάντα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίκαλα: Προθεσμία μέχρι αύριο μεσημέρι για τον ιδιοκτήτη της Βιολάντα

Ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα έλαβε προθεσμία και θα απολογηθεί αύριο στη 1 το μεσημέρι στον ανακριτή Τρικάλων, με εργαζόμενους να εκδηλώνουν τη στήριξή τους έξω από το δικαστικό μέγαρο.
Πλήθος σε απεργία
ΔΙΕΘΝΗ

Απεργία 24 ωρών στην Αργεντινή κατά της νέας εργασιακής μεταρρύθμισης

Η CGT στην Αργεντινή θα προκηρύξει 24ωρη απεργία αντιδρώντας στην εργασιακή μεταρρύθμιση του προέδρου Μιλέι. Η απεργία θα γίνει όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, κάτι που αναμένεται πριν το τέλος Φεβρουαρίου.
Τάκης Θεοδωρικάκος βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Στόχος μια πιο παραγωγική Ελλάδα με βιομηχανία και εξωστρέφεια

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στη Βέροια ότι ενισχύεται η βιομηχανία, οι εξαγωγές και η καινοτομία για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, με στόχο καλύτερους μισθούς και λιγότερες ανισότητες σε όλη τη χώρα.
Εργάνη πλήκτρο πληροφορικής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 16/2 σε πλήρη λειτουργία το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ για εργασιακές διαδικασίες

Από 16/2/2026 ξεκινά το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», με το παλιό σύστημα να καταργείται. Το νέο ψηφιακό σύστημα απλουστεύει διαδικασίες, ενισχύει τα δικαιώματα εργαζομένων, μειώνει τη γραφειοκρατία και αυξάνει τη διαφάνεια στην αγορά εργασίας.