Διπλή και πολύτιμη εν μέσω της ενεργειακής κρίσης «ανάσα» ρευστότητας στα κρατικά ταμεία πάνω από 2,9 δισ. ευρώ αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έως το τέλος του έτους και «ανεβάζει ταχύτητες» για να εκπληρώσει 47 προαπαιτούμενα που θα ανοίξουν το δρόμο για την εισροή της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και την τελευταία δόση από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Η μία πηγή άντλησης ζεστού χρήματος έχει να κάνει με την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί σε επιχορήγηση ύψους 1,97 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει την υποβολή του σχετικού αιτήματος έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η άλλη αφορά στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών ύψους 748 εκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με την πρώτη «μεταπρογραμματική» αξιολόγηση από τους επικεφαλής των θεσμών, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 10 Οκτωβρίου.
Μετά την πρώτη δόση ύψους 3,56 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλλει τις επόμενες ημέρες την αίτηση για τη δεύτερη δόση. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη πάρει την προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι τα χρήματα έχουν «κλειδώσει», καθώς η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει και τα 25 ορόσημα, με εξαίρεση κάποια ήσσονος σημασίας ζητήματα. Με βάση την υφιστάμενη διαδικασία οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ θα ελέγξουν σε διάστημα περίπου 3 μηνών κατά πόσον έχουν τηρηθεί τα προαπαιτούμενα και σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης.
Σημειώνεται ότι τα προαπαιτούμενα που έχουν υλοποιηθεί είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
- Εκκίνηση του σχεδιασμού ενός συστήματος μπόνους για ειδικές θέσεις. Πρόκειται για την έναρξη της καταβολής ενός μπόνους επιδόσεως για τους υπαλλήλους που διαχειρίζονται τομείς του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας, μεταρρυθμιστικός νόμος για τον σιδηροδρομικό τομέα.
- Μεταρρυθμίσεις για τουριστικούς λιμένες.
- Αναδιάρθρωση και ενίσχυση των εσόδων του λογαριασμού ΑΠΕ–ΣΗΘΥΑ, νομοθεσία για την τροποποίηση του νόμου 4001/2011, έναρξη ισχύος όλων των συναφών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των κωδίκων, από τα υπουργεία, τη ΡΑΕ και τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης.
- Εξορθολογισμός της αποδοτικής λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης νέων σταθμών ΑΠΕ για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ.
- Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος αναβαθμίσεως δεξιοτήτων και επανειδίκευσης.
- Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.
- Έναρξη κατασκευαστικών εργασιών Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65.
- Έναρξη ισχύος της ρύθμισης της αγοράς για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας (λεωφορεία).
- Νομοθεσία για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
- Κεφαλαιαγορές, εποπτεία, ψηφιοποίηση των εποπτικών διαδικασιών, Ένωση Κεφαλαιαγορών.
- Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.
- Αποκατάσταση εδαφών που εγκαταλείπουν παραδοσιακές μορφές αξιοποιήσεως στην πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας.
Ραντεβού με τους Θεσμούς
Στο μεταξύ, στις 10 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί το ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους τους επικεφαλής των Θεσμών στο πλαίσιο της αξιολόγησης για το ευρωπαϊκό εξάμηνο που συνδέεται και με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα 22 προαπαιτούμενα που δεν είχαν εκπληρωθεί όταν έληξε η ενισχυμένη εποπτεία, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει έως το τέλος Οκτωβρίου και το σχετικό πόρισμα των Θεσμών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο.
Στη λίστα με τις δεσμεύσεις για την απελευθέρωση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019 και την ενεργοποίηση περαιτέρω παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνονται η πλήρης εκκαθάριση του «στοκ» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και τις εκκρεμείς συντάξεις, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει καθώς και σειρά ιδιωτικοποιήσεων.
Αναλυτικότερα στο επίκεντρο των δανειστών θα βρεθούν:
- Η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2023 με βάση τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
- Η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων
- Ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μέχρι το τέλος Αυγούστου.
- Η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο.
- Η έναρξη ανταγωνιστικού διαλόγου για τον φορέα ακινήτων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
- Η επανεξέταση έως τον Σεπτέμβριο κρατικών εγγυήσεων ύψους 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει με πληρωμές 156,5 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.
- Το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ότι το 95% των υποθέσεων με επανακαθορισμένες ημερομηνίες ακρόασης θα πρέπει να έχει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου και το υπόλοιπο 5% ημερομηνία ακρόασης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022.
- Η ολοκλήρωση και λειτουργία ενός μετωπικού και τριών πλευρικών σταθμών διοδίων στην «Εγνατία Οδό» και η υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
- Η έναρξη της φάσης των δεσμευτικών προσφορών τον Ιούλιο για την «Αττική Οδό».
- Η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
- Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας με επιλογή του μειοδότη το τρίτο τρίμηνο του 2022.
- Η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή για την Υπόγεια Αποθήκη Αερίου Καβάλας έως τον Οκτώβριο
- Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το Λιμάνι Ηρακλείου έως τα τέλη Οκτωβρίου.
- Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις. Τα 10.119 ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εντοπιστούν και να μεταφερθούν στο Υπερταμείο έως τα τέλη Αυγούστου ενώ για ακίνητα που ανήκουν σε άλλα υπουργεία, η ολοκλήρωση της διαδικασίας επαλήθευσης είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο και η μεταβίβαση έως τα τέλη Οκτωβρίου.
- Η πλήρης ανάπτυξη της λειτουργικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη Δικαιοσύνη.
- Η ολοκλήρωση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου της ανάρτησης στο Κτηματολόγιο του 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών.