ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
ixthiokalliergeia-ydatokalliergeia
Φώτο: ΕΛΟΠΥ

Ικανοποίηση για τα προγράμματα εργασίας προσφύγων σε υδατοκαλλιέργειες

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΟΠΥ Ν. Λυμπέρης, η εκπαίδευση και η εργασία σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον είναι βασικοί πυλώνες για την ένταξη των νέων μεταναστών, σημειώνοντας πως τα μέλη θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την απασχόληση μεταναστών και προσφύγων σε υδατοκαλλιέργειες, με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ Νίκο Λυμπέρη να υπογραμμίζει ότι τα μέλη της οργάνωσης θα υποστηρίξουν δυναμικά αυτή τη δέσμευση.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΕΛΟΠΥ συγχαίρει τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς επίσης και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τη Δευτέρα 12/9/2022, με στόχο τη διευκόλυνση ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική αγορά εργασίας μέσω της απασχόλησής τους στην ελληνική υδατοκαλλιέργεια.

Ο Νίκος Λυμπέρης, αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, δήλωσε σχετικά: «Συγχαίρουμε τους κκ. Σίμο Κεδίκογλου, Σοφία Βούλτεψη και Τζιανλούκα Ρόκο για την πρωτοβουλία και χαιρετίζουμε το μνημόνιο. Τα 22 μέλη της ΕΛΟΠΥ θα υποστηρίξουν δυναμικά αυτή τη δέσμευση προσφέροντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας το εργατικό δυναμικό της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας - έναν σταθερά αναπτυσσόμενο κλάδο που συμβάλει ενεργά στην εθνική οικονομία. Θεωρούμε ότι η εκπαίδευση και η εργασία σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον είναι βασικοί πυλώνες για την ένταξη των νέων μεταναστών στην πατρίδα μας. Θα είμαστε αρωγοί και σύμμαχοι σε αυτή την καινοτόμα κίνηση».

Σε ανάπτυξη οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και προβληματισμός

Την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2021 ανήλθαν στους 131.250 τόνους, αξίας 636 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% ως προς τον όγκο και σχεδόν 10% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο προβληματισμός στον κλάδο για έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παραμένει έντονος.

Παλαιότερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς είχε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου και τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει και προωθεί λύσεις. Όσον αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης των επενδυτικών δραστηριοτήτων στο χώρο ο κ. Γεωργαντάς είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τις ιχθυοκαλλιέργειες στις στρατηγικές επενδύσεις. Και αν κάποια επένδυση πληροί τα κριτήρια των στρατηγικών επενδύσεων, μπορεί, μετά από αίτησή της, να ενταχθεί στο “Enterprise Greece”. Πηγές χρηματοδότησης, επίσης, αποτελούν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών, ύψους μισού δισεκατομμυρίου, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ενώ ανοιχτό σε δανειοδοτήσεις για στήριξη νέων και επέκταση παλαιών επιχειρήσεων είναι και το Τραπεζικό Σύστημα, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας των 480 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε πως το 2021 ο κλάδος κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων και η αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς, κυρίως στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, δημιούργησαν αυξημένη ζήτηση ειδικά στην «κατανάλωση εκτός σπιτιού». Οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2021 ανήλθαν στους 131.250 τόνους, αξίας 636 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% ως προς τον όγκο και σχεδόν 10% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τσιπούρα και το λαβράκι αντιπροσωπεύουν το 96% των πωλήσεων (125.550 τόνοι) του κλάδου και το υπόλοιπο 4% όλα τα υπόλοιπα είδη (5.700 τόνοι).

Ομοίως, και η εξωστρέφεια του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 9% ως προς τον όγκο και την αξία και να ανέρχονται σε 100.361 τόνους, αξίας 499 εκατ. ευρώ. Το 80% της παραγωγής διατέθηκε στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, ενώ το υπόλοιπο 20% στην εγχώρια αγορά. Κυριότερες αγορές για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας παραμένουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, καθώς και οι τρείς μαζί απορρόφησαν το 58% της ελληνικής παραγωγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοπορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Πελεκανάκης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, το 2023 η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αναδείχθηκε πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λ. Αυγενάκης: Να υπάρξει εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της αλιείας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα της ελληνικής οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την πρόβλεψη των ασθενειών στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

Το έργο PROGNOSIS στοχεύει στο να αναπτυχθεί ένα μοντέλο που θα δίνει τη δυνατότητα στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας να γνωρίζουν πότε πρέπει να παρέμβουν για αποτραπούν ασθένειες στα εκτρεφόμενα ψάρια.