ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tourismos-aerodromia
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Μάχες» Ελλάδας - Τουρκίας - Ισπανίας για τους «ενεργειακούς» τουρίστες

Ποιες ανατροπές φέρνει στην τουριστική βιομηχανία η μεγάλη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Τα χιονοδρομικά που ενδέχεται να κλείσουν αυτή τη σεζόν και οι Βορειοευρωπαίοι που θέλουν να ταξιδέψουν για να αποφύγουν τα υψηλά κόστη ενέργειας.

Οι τιμές ρεκόρ της ενέργειας αλλάζουν τα δεδομένα στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης τον χειμώνα, καθώς ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα αντιμετωπίζουν την προοπτική να μην ανοίξουν φέτος, όπως επίσης και ξενοδοχεία σε κάποιες χώρες, πχ στην Σκωτία.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει τις προσπάθειες του ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, να προσελκύσει «ενεργειακούς» τουρίστες στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, δηλαδή για Βορειοευρωπαίους, που λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας θα προτιμήσουν να περάσουν χρόνο στον Νότο. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, τόσο με την Ισπανία, όσο και την Τουρκία να προχωράνε σε παρόμοιες – και ίσως πιο αποτελεσματικές - κινήσεις.

Στην βόρεια Ευρώπη, εκεί που το σκι είναι τρόπος ζωής, τα χιονοδρομικά κέντρα αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς συνθήκες. Το κόστος ενέργειας για τη λειτουργία των ski lift, την δημιουργία τεχνητού χιονιού και την θέρμανση όλων των κτιρίων σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν ανέρχεται συνήθως στο 5% του προϋπολογισμού, τονίζουν ειδικοί του χώρου.

Φέτος, εντούτοις, αυτό το κόστος μπορεί θα φτάσει μέχρι και το 25% των συνολικών δαπανών, πράγμα που σημαίνει ότι τα μικρότερα χιονοδρομικά κέντρα μπορεί να μην «αντέξουν» το βάρος και να μην ανοίξουν καθόλου φέτος. Τα μεγαλύτερα θέρετρα προβλέπεται να λειτουργήσουν το χειμώνα, αλλά το business as usual θα περιέχει σημαντικά αυξημένες τιμές.

Με τη σεζόν στα χιονοδρομικά κέντρα να ξεκινάει στα τέλη Νοεμβρίου, συνεχίζονται πυρετωδώς οι συζητήσεις στην προσπάθεια όλων των πλευρών να βρεθεί μια λύση.

Στην Γαλλία, παράγοντες του κλάδου συναντήθηκαν πρόσφατα με κυβερνητικά στελέχη, όπως, επίσης, συνέβη και στην Νορβηγία. «Αν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που εμφανίζονται τώρα για τον ερχόμενο χειμώνα γίνουν πραγματικότητα, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έχουμε πολλά "λουκέτα" σε πολλές επιχειρήσεις», τονίζει ο Odd Stensrud, αναπληρωτής πρόεδρος του οργανισμού Norwegian Alpine Resorts and Mountain Destinations και γενικός διευθυντής της εταιρείας Alpinco, σε τοπικά μέσα.

Παρόμοιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν ξενοδοχεία στην Σκωτία, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης δεν φτάνουν ώστε να “βγάλουν” την χρονιά.

Ευκαιρία για τον Νότο

Εντωμεταξύ, στις μεσογειακές χώρες κάνουν λόγο για μια τεράστια ευκαιρία που παρουσιάζεται. Ο υπουργός Τουρισμού, κ. Κικίλιας, έχει επανειλημμένα καλέσει τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους να περάσουν τον χειμώνα τους στην Έλλάδα, όπως, επίσης, έχουν κάνει αξιωματούχοι, τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Τουρκία.

Για αυτό τον λόγο πρόσφατα ταξίδεψε μέχρι το Βερολίνο ο Έλληνας υπουργός, ενώ την περασμένη εβδομάδα, μετά από διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη, ο κ. Κικίλιας μίλησε για θετική ανταπόκριση των Αυστριακών στο κάλεσμα του να απολαύσουν το θερμό κλίμα της Ελλάδας όλο το χρόνο.

Ο κ. Κικίλιας συνυπέγραψε με την Αυστριακή ομόλογο του, Susanne Kraus Winkler, συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού.

Η συμφωνία άπτεται θεμάτων όπως η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και η τουριστική εκπαίδευση, ενώ περιλαμβάνει και την περαιτέρω συνεργασία σε θεματικές μορφές τουρισμού, όπως ο αθλητικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθεί ο υπουργός το Παρίσι και την Στοκχόλμη για τους ίδιους σκοπούς.

Στην κούρσα για τους ενεργειακούς τουρίστες της Ευρώπης, όμως, φαίνεται ότι η Τουρκία έχει το προβάδισμα καθώς η συζήτηση για την προσέλκυσή τους ξεκίνησε εκεί από τον Μάιο. Ο Yigit Bulut, ανώτερος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγραψε στο Twitter πρόσφατα ότι 1 εκατομμύριο πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να περάσουν τον χειμώνα τους στην Τουρκία.

Για να συμφέρει η «απόδραση» σε χώρα του νότου τον χειμώνα, οι ειδικοί του κλάδου εξηγούν ότι η περίοδος διαμονής πρέπει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τα καλοκαιρινά πακέτα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος ανά ημέρα.

Εδώ είναι που ξεχωρίζουν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στην Τουρκία. Με τη λίρα να κατρακυλά, τα Long Winter Stays στη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε τουρίστες από την Γερμανία, την Ολλανδία και την Αγγλία. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το 50% της χωρητικότητας των ξενοδοχείων σε διάφορα τουριστικά σημεία της Τουρκίας θα απορροφηθεί φέτος το χειμώνα από ζήτηση που θα προέρχεται από Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους και ψηφιακούς νομάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο λιγνίτης... ξαναχτυπά: Αύξηση παραγωγής και με τα κέρδη αφορολόγητα

Τον Μάιο, ο λιγνίτης είχε «σβήσει» για 18 ημέρες από την εγχώρια παραγωγή ενέργειας. Τώρα η συμμετοχή του εκτινάσσεται πάνω από το 10%, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει φόρο στα κέρδη από παραγωγή με λιγνίτη.
businessdaily-Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά των επιδοτήσεων στο ρεύμα και οι αντιδράσεις των παραγωγών

Ποια τιμολόγια θα επιδοτηθούν, ποιο είναι το όριο κατανάλωσης, τι θα δοθεί στις επιχειρήσεις. Για υπερβολικό παρεμβατισμό μιλούν οι παραγωγοί ενέργειας. Εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πληθωριστική πίεση από το άλμα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Καύσωνας και κλιματιστικά εκτοξεύουν σε νέα ύψη τις τιμές χονδρικής και θα «φουσκώσουν» κι άλλο τα τιμολόγια λιανικής για τον Αύγουστο. «Σβήνει» η αρνητική επίδραση των τιμών του ρεύματος στον πληθωρισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναρκοπέδιο» η Κύπρος για τον ΑΔΜΗΕ: Η διασύνδεση και τα συμφέροντα

Οι επιχειρηματίες της αιολικής ενέργειας προειδοποιούν ότι θα πτωχεύσουν αν εισάγεται ενέργεια από την Ελλάδα. Πυρετός διαβουλεύσεων για το Great Sea Inteconnector. Η μελέτη κόστους - οφέλους και οι επαφές ΑΔΜΗΕ - ΡΑΕΚ.