ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

Στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί το Posidonia Sea Tourism Forum 2023

Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στις 25 - 26 Απριλίου 2023, σε μία χρονική περίοδο που βρίσκει το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας να αναδεικνύεται σε σημαντικό κόμβο homeporting.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το Posidonia Sea Tourism Forum του 2023, την προσεχή Άνοιξη, καθώς οι διοργανωτές του κορυφαίου συνεδρίου κρουαζιέρας και yachting στην Ελλάδα αποφάσισαν να μεταφέρουν τη διοργάνωση εκτός Αθηνών για πρώτη φορά από την έναρξή της, πριν από 11 χρόνια.

Το 7ο Posidonia Sea Tourism Forum (PSTF) θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης, στις 25 - 26 Απριλίου 2023, σε μία χρονική περίοδο που βρίσκει το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας να αναδεικνύεται σε σημαντικό κόμβο homeporting για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, χάριν σε σημαντικές επενδύσεις και στην αναβάθμιση των θαλάσσιων και αεροπορικών υποδομών.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ολοκληρώσει το 2022 με συνολικά 60 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε σύγκριση με μόλις έξι προσεγγίσεις το 2019, παρουσιάζοντας  δηλαδή δεκαπλάσια αύξηση. Συνολικά, 30 από αυτές τις αφίξεις αφορούν δραστηριότητα homeporting, σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού.

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Tο Σεπτέμβριο του 2021, λίγες μέρες αφότου ανέλαβα το Υπουργείο Τουρισμού, το πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησα ήταν εδώ, στη Θεσσαλονίκη.  
Τότε, έθεσα το στοίχημα της Κρουαζιέρας. Με πολύ σκληρή και συντονισμένη δουλειά όλων των φορέων, το λιμάνι της πόλης αναβαθμίστηκε και δεκαπλασίασε τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε σχέση με το 2019. Οι μισές μάλιστα από αυτές αφορούν δραστηριότητα homeporting, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.  
Αυτό, κωδικοποιημένα, σημαίνει αύξηση του τουριστικού προϊόντος και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, το Posidonia Sea Tourism Forum του 2023 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, που αξίζει και πρέπει να έχει υψηλές επιδόσεις στον θαλάσσιο τουρισμό.»
 

Ο Αθανάσιος Λιάγκος, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., δήλωσε: «Στην ΟΛΘ Α.Ε. φιλοδοξούμε να δραστηριοποιούμαστε ως πύλη ανάπτυξης, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την πόλη, την οικονομία και την κοινωνία. Ως εκ τούτου, ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε το PSTF 2023 και να καλωσορίσουμε στην πόλη μας μερικούς από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς εκπροσώπους του διεθνούς κλάδου της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού παγκοσμίως».

«Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι το συναρπαστικό, ιδιαίτερα ζωντανό και διαρκώς εξελισσόμενο τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης, το οποίο συνδυάζει απεριόριστη αεροπορική, σιδηροδρομική και οδική σύνδεση με όλα τα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, αναβαθμισμένες και υπερσύγχρονες συγκοινωνιακές υποδομές και τη στρατηγική θέση μιας πόλης που είναι γνωστή ως σταυροδρόμι πολιτισμού και υψηλής γαστρονομίας, γεμάτη βυζαντινή ιστορία», πρόσθεσε ο κ. Λιάγκος.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί την κύρια θαλάσσια πύλη προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο κοντά στα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων. Η ΟΛΘ Α.Ε. υλοποιεί ένα επενδυτικό πλάνο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να συμβάλει στον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης σε σημαίνοντα κόμβο μεταφορών, εμπορίου, τουρισμού και logistics για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι εν εξελίξει επενδύσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το έργο επέκτασης του Προβλήτα 6, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης πλοίων εμπορευματοκιβωτίων κύριων γραμμών και θα αναβαθμίσει τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας. 

«Η απόφασή μας να μεταφέρουμε την 7η διοργάνωση του PSTF στη Θεσσαλονίκη ήταν εύκολη, καθώς η πόλη εξελίσσεται ταχύτατα σε εποχικό κόμβο για το Βόρειο Αιγαίο, έχοντας τη φιλοδοξία να γίνει σημαντικό homeport λιμάνι για μια διευρυμένη σεζόν και για όλες τις εταιρείες κρουαζιέρας που επιλέγουν να έχουν βάση στην Ελλάδα», δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε. και πρόσφατα εκλεγμένος Πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Οργανωτών και Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ).

«Η απόφασή μας είναι ευθυγραμμισμένη με τη συνειδητοποίηση ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της περιοχής πρέπει να συνεργαστούν στενά με τις εταιρείες κρουαζιέρας, για να δημιουργήσουν περισσότερες επιλογές δρομολογίων, που θα βοηθήσουν να μειωθεί η πυκνότητα των επισκέψεων, ο υπερβολικός τουριστικός φόρτος και ο συνωστισμός κατά την περίοδο αιχμής για τα δημοφιλή λιμάνια. Μεταξύ άλλων, ένας από τους στόχους του 7ου Posidonia Sea Tourism Forum θα είναι η ανάδειξη νέων προορισμών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ο κλάδος της κρουαζιέρας χρειάζεται περισσότερες επιλογές στο μέλλον», κατέληξε ο ίδιος.

Το PSTF 2023 διοργανώνεται με την υποστήριξη της ΟΛΘ Α.Ε. ως Αδαμάντινου Χορηγού, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Τουρισμού και υποστηρίζεται από το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), την Ένωση Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας και την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων & Φορέων Ναυτιλίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

διάδρομος φυλακής Νιγρίτας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκροί Αλγερινός και Ιρακινός σε συμπλοκή στις Φυλακές Νιγρίτας

Δύο αλλοδαποί κρατούμενοι, ένας 46χρονος Αλγερινός και ένας 43χρονος Ιρακινός, έχασαν τη ζωή τους μετά από συμπλοκή με αιχμηρά αντικείμενα στα πειθαρχικά κελιά των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, το απόγευμα της Δευτέρας.
διάδρομος φυλακής Νιγρίτας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο νεκροί κρατούμενοι από συμπλοκή στις φυλακές Νιγρίτας

Σε συμπλοκή μεταξύ δέκα κρατουμένων στις φυλακές Νιγρίτας έχασαν τη ζωή τους δύο αλλοδαποί, ένας Ιρακινός και ένας Αλγερινός. Η επέμβαση των φυλάκων ήταν άμεση, ενώ ενημερώθηκε Εισαγγελέας και κλήθηκε ιατροδικαστής.
διάδρομος φυλακής Νιγρίτας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο νεκροί κρατούμενοι στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών

Δύο κρατούμενοι βρέθηκαν νεκροί μετά από αιματηρή συμπλοκή στις Φυλακές Νιγρίτας, το απόγευμα. Τα αίτια δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Εξιχνίασης Εγκλημάτων Σερρών.
εκπαιδευτική δράση Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Παιδιά σώζουν ζωές στο KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2026

Μαθητές από 100 σχολεία της Βόρειας Ελλάδας συμμετείχαν στον διαγωνισμό KIDS SAVE LIVES στη Θεσσαλονίκη, προωθώντας τη σημασία της ΚΑΡΠΑ. Βραβεύτηκε ο 18χρονος Θοδωρής Ζάπρης για τη διάσωση γυναίκας με λαβή Χάιμλιχ.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση της αστυνομίας στον Λαγκαδά για ανήλικους παραβάτες

Αστυνομικός έλεγχος σε 82 άτομα, κυρίως ανηλίκους, και 8 καταστήματα στον Δήμο Λαγκαδά, στο πλαίσιο δράσης πρόληψης ανήλικης παραβατικότητας και κατανάλωσης αλκοόλ. Θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία για περαιτέρω μέτρα.
Αγρότες με τρακτέρ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία αγροτών για το υψηλό κόστος παραγωγής

Περίπου 35 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν από αγρότες στα Μάλγαρα διαμαρτυρόμενοι για το αυξημένο κόστος παραγωγής. Στάθμευσαν σε παράδρομο του ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.