Σχεδόν τα μισά κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή μη εξυπηρετούμενα δάνεια έως 36 δισ ευρώ, θα «καθαρίσει» το σχέδιο «Ηρακλής» όπως εκτιμούν οι αναλυτές της JP Morgan Cazenove. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση οι τράπεζες θα πουλήσουν σε αρκετά υψηλότερες τιμές τα προβληματικά τους δάνεια σε σχέση με τις ιταλικές.
Η αρχική αντίδραση των τραπεζών στο σχέδιο «Ηρακλής» είναι υποσχόμενη σημειώνουν οι αναλυτές καθώς ήδη οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει σχέδια για τιτλοποιήσεις αξίας 23 δισ ευρώ. Συνολικά οι τιτλοποιήσεις που θα καλυφθούν από το σχέδιο «Ηρακλής» θα διευκολύνουν την απομάκρυνση κόκκινων δανείων αξίας εως 36 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, δηλαδή έως και 48% του συνόλου των κόκκινων δανείων ύψους 75 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο «Ηρακλής» θα προσφέρει μια καλοδεχούμενη ενίσχυση στα κεφάλαια των τραπεζών καθώς αν υποθετεί οτι τα ανώτερα τμήματα των τιτλοποιήσεων θα έχουν μηδενική στάθμιση κινδύνου αυτό θα σημαίνει για παράδειγμα οτι η μεγάλη τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank ύψους 12 δισ. ευρώ θα έχει θετική επίδραση στο βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 40 μονάδων βάσης.
Στην ανάλυση της JP Morgan Cazenove αναδεικνύετια η σημαντική διαφορά που έχει η αρχιτεκτονική του «σχεδίου Ηρακλής» με το αντίστοιχο ιταλικό σχέδιο (GACS) η οποία θυα επιτρέψει στις τράπεζες να τιμολογήσουν τις τιτλοποιήσεις τους στο 35% της λογιστικής αξίας για τα χαρτοφυλάκια εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων και στο 45% για τα στεγαστικά δάνεια. Αυτή η τιμολόγηση όπως σημειώνεται στην ανάλυση είναι σημαντικά υψηλότερη από το επίπεδο του 28% που έχει καταγραφεί ως τώρα στις τιτλοποιήσεις των ιταλικών τραπεζών.
Οι βασικές διαφορές που εξηγούν αυτή την διαφορά αποτιμήσεων η οποία θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν στο ελάχιστο τα πλήγματα στην κεφαλαιακή τους βάση είναι οτι στην Ελλάδα θα ενταχθούν στο σχέδιο των τιτλοποιήσεων ακόμη και καθυστερούμενα δάνεια υψηλής ποιότητας (με καθυστέρηση λιγότερη των 90 ημερών) ενώ μεγάλο μέρος των δανείων που θα τιτλοποιηθούν θα έχουν εξασφαλίσεις ακινήτων κάτι που βελτιώνει την αξία τους. Αντίθετα στην Ιταλία τιτλοποιήθηκαν μόνο τα πολύ χαμηλής ποιότητας μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σχετικά με την πορεία των τραπεζικών μετοχών, οι αναλυτές σημειώνουν οτι ο τραπεζικός δείκτης έχει κερδίσει 97% από την αρχή του έτους και 15% από την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» από την Κομισιόν στις αρχές Οκτωβρίου. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές σήμερα διαπραγματεύονται με σχέση τιμής προς λογιστική αξία 0,5 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2021 που είναι πολύ χαμηλότερη από το 0,9 για τις βασικές ευρωπαϊκές τράπεζες που παρακολουθεί η JP Morgan, αλλά και από τις τράπεζες της αναδυόμενης Ευρώπης όπου ο δείκτης διαμορφώνεται σε 1,6.
Ο οίκος διατηρεί την εκτίμηση οτι θα συνεχιστεί η άνοδος των μετοχών το 2020 αλλά σημειώνει οτι η αγορά ήδη ενσωματώνει στις αποτιμήσεις των μετοχών πολλούς από τους καταλύτες και το επόμενο στάδιο της ανόδου θα εξαρτηθεί από τον βαθμό επιτυχίας στην εκτέλεση των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων.
Ο οίκος διατηρεί τις τιμές στόχους για την Eurobank σε 1,3 ευρώ , για την Alpha σε 1,5 ευρώ, για την Πειραιώς στα 2,4 ευρώ και για την Εθνική στα 3,9 ευρώ. Οι επενδυτικές συστάσεις του οίκου είναι θετικές για την Eurobank και την Εθνική, ουδέτερες για την Alpha Bank και underweight για την Πειραιώς.