ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Νέα πτώση του οικονομικού κλίματος, «βαρίδι» η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ο δείκτης που καταρτίζει το ΙΟΒΕ υποχώρησε για τον προηγούμενο μήνα στις 101,1 μονάδες, με τους Έλληνες καταναλωτές να παρμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ.

Η υποχώρηση των προσδοκιών σε κατασκευές, υπηρεσίες και βιομηχανία οδήγησαν σε πτώση τον δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΟΒΕ

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ινστιτούτου ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 101,1 μονάδες, χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (104,1 μονάδες), καθώς και έναντι του Ιουλίου του 2021. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικράτησαν επίσης πτωτικές τάσεις, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν κυρίως στις Κατασκευές, ενώ ηπιότερες ήταν οι μεταβολές στις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία. Άνοδο παρουσίασε ο σχετικός δείκτης στο Λιανικό Εμπόριο, συνεχίζοντας τις διακυμάνσεις του κατά τους τελευταίους μήνες. Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και η επιβράδυνση της ανάκαμψης στην ΕΕ και άλλες οικονομίες κατά το β’ τρίμηνο, ασκούν πλέον σημαντικές πιέσεις στη ζήτηση της Βιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά, η δυναμική του Τουρισμού παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, βάσει των προσδοκιών στον τομέα, με όποιες ευρύτερες θετικές επιδράσεις συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αποταμίευση προηγούμενων ετών, στηρίζουν την τρέχουσα δραστηριότητα του τομέα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια του πολέμου και κυρίως τον αντίκτυπό του στο κόστος ενέργειας, επιδείνωσε τις προβλέψεις των νοικοκυριών για τις γενικές οικονομικές συνθήκες στο επόμενο 12μηνο, αλλά και για την οικονομική κατάστασή τους σε αυτήν την περίοδο. Ως αποτέλεσμα, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη εξασθένησε εκ νέου, στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Πλέον, φαίνεται πως τα μέτρα στήριξης μόνο σε ένα βαθμό αμβλύνουν την ανησυχία των νοικοκυριών για τις οικονομικές εξελίξεις μεσοπρόθεσμα. Προκύπτει εκ νέου η σημασία στρατηγικών παρεμβάσεων πολιτικής, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη διασφάλιση των προοπτικών της οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Στις σχετικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση διαθέσιμων μέσων παραγωγής ενέργειας, η ανάπτυξη δικτύων για τη λειτουργία εναλλακτικών εφοδιαστικών αλυσίδων και γενικότερα η ενίσχυση των παραγωγικών προοπτικών της οικονομίας.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το ήπια αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν αισθητά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν οριακά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν αισθητά. ➢ στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται έντονα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν ήπια.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινήθηκαν έντονα ανοδικά, εκείνες για τη ζήτηση μεταβλήθηκαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης υποχώρησαν αισθητά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν αισθητά, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους οι οποίες ενισχύθηκαν ήπια. Παράλληλα βελτιώθηκαν σημαντικά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και εξασθενεί αισθητά η πρόθεση για αποταμίευση.

 

Βιομηχανία: Νέα επιδείνωση των προσδοκιών, έντονη κλιμάκωση των αποθεμάτων

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε ελαφρά τον Ιούλιο, στις 101,2 μονάδες, από 103,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο αισθητά χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (112,3 μον.). Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε ελαφρά, το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε έντονα, ενώ το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ήταν ουσιαστικά αμετάβλητο.

Κατασκευές: Ισχυρή επιδείνωση των προσδοκιών

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές υποχώρησε σημαντικά τον Ιούλιο, στις 94,4 μονάδες (από 122,9 μον. τον Ιούνιο), επίπεδο έντονα χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (148,6 μονάδες). Αυτή η μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, αντισταθμίζοντας την ηπιότερη βελτίωσή τους στα Δημόσια Έργα. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν και στράφηκαν αρνητικές.

Λιανικό εμπόριο: Μικρή ανάκαμψη στις προσδοκίες

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύθηκε τον Ιούλιο στις 93 από 89 μονάδες. Η βελτίωση είναι αποτέλεσμα της έντονης ενίσχυσης των προσδοκιών του κλάδου Τροφίμων και των Οχημάτων-Ανταλλακτικών, με τους υπόλοιπους κλάδους όμως να κινούνται ήπια ανοδικά. Αναλυτικά, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους περιορίζονται στις -6 μονάδες (από -16 μονάδες), ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο γινονται αρνητικές στις -7 (από +3 ) μονάδες. Από την άλλη πλευρά, τα αποθέματα έχουν ρευστοποιηθεί, με τον δείκτη στις -11 (από +3 μονάδες), ενώ παράλληλα οι νέες παραγγελίες παραμένουν αρνητικές (-6 από -2 μονάδες). Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση υποχωρούν αισθητά (+1 από +17 μονάδες), ενώ ως προς τις τιμές, το 68% αναμένει άνοδο, ενδεικτικό των πληθωριστικών πιέσεων. Ως προς το βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον, το 66,1% θεωρεί ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, αισθητά οριακά χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα (67,5%). Οι προσδοκίες στους επιμέρους κλάδους είναι ανοδικές, με εξαίρεση τον κλάδο Πολυκαταστημάτων.

Υπηρεσίες: Μικρή βελτίωση στις προσδοκίες λόγω ικανοποίησης για την τρέχουσα κατάσταση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούλιο, στις 103,4 μονάδες, από 100,5 τον Ιούνιο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση είναι έντονα ανοδικές, ενώ εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση διατηρούνται θετικές. Αντιθέτως, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, αν και θετικές, ήταν σαφώς εξασθενημένες. 

Καταναλωτές: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, από εξασθένιση σχεδόν σε όλους τους καθοριστικούς παράγοντες

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις –55,3 (από –52,5) μονάδες, επίπεδο πολύ χαμηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-31,4 μονάδες) και στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών12. Παρά τις διαδοχικές δέσμες παρεμβάσεων πολιτικής, η αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια του πολέμου και τον αντίκτυπό του, κυρίως μέσω του ενεργειακού κόστους, προβληματίζει τα νοικοκυριά για την οικονομική τους κατάσταση προσεχώς, καθώς και για τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες, βάσει των τάσεων στα σχετικά ισοζύγια στην έρευνα. Από την άλλη πλευρά, η δυναμική του Τουρισμού παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, τάση η οποία εφόσον συνεχιστεί, θα έχει θετικές επιδράσεις στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και ακολούθως στις προσδοκίες τους στη συνέχεια του έτους. Παράγοντας η επίδραση του οποίου στην καταναλωτική εμπιστοσύνη προσεχώς δεν εύκολο να σταθμιστεί είναι οι υγειονομικές εξελίξεις, με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα να καθιστούν πιθανή μια νέα σημαντική έξαρση της πανδημίας από το φθινόπωρο. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο εννέα μηνών το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

Στις 107,5 μονάδες ο δείκτης του ΙΟΒΕ, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στον κλάδο των κατασκευών, ενώ με εξαίρεση την καταναλωτική εμπιστοσύνη όλοι οι επιμέρους δείκτες εμφάνισαν θετική πορεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Ο δείκτης της Κομισιόν για την Ελλάδα αποδυναμώθηκε στις 107 μονάδες από 110,2 που ήταν τον Αύγουστο. Πιέσεις για όλους τους επιμέρους τομείς, με μικρή ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.