Στροφή 180 μοιρών κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τη διαδικασία για την υποβολή των αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών. Παρά τις πληροφορίες, νωρίτερα, σύμφωνα με τις οποίες αποκλειόταν κάθε ενδεχόμενο παράτασης, το ΥΠΕΝ, ανακοίνωσε παράταση της προθεσμίας έως και την 31η Ιουλίου.
Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ ενημερώνει ότι χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 16 ημέρες. Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου 2022. Η παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 και για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει σήμερα, 15 Ιουλίου.
Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την αναδίπλωση, η απόφαση ελήφθη λόγω των συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση και οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του ελληνικού κτηματολογίου.
Όπως έγραφε νωρίτερα το BD, ήταν πολλοί οι πολίτες και οι μηχανικοί που δεν είχαν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία καθώς αντιμετώπιζαν προβλήματα στην πρόσβασή τους στην πλατφόρμα από χθες.
Παράλληλα, στην Κρήτη υπήρξαν και οι πρώτες οργανωμένες αντιδράσεις από τους αγρότες που ζητούν αλλαγές στη σχετική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι και το περασμένο έτος υπήρξαν πολύ έντονες αντιδράσεις στην Κρήτη για τους δασικούς χάρτες για την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος στην Κρήτη και τις Κυκλάδες και άλλες περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου αλλά και επίλυση του θέματος των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων που στερούνται διοικητικών πράξεων και είχε χρειαστεί και η επίσκεψη του υπουργού στο νησί προκειμένου να υπάρξει ένας κοινός τόπος.
Η απόφαση φαίνεται πως πάρθηκε σήμερα ζυγίζοντας όλα τα παραπάνω, ενώ πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν νωρίτερα το πρωί πως δεν εξετάζεται παράταση, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώ υπάρχει και πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως έχει διαπιστωθεί και στις εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας.
Στη φάση εκείνη από το ΥΠΕΝ αφηνόταν να εννοηθεί ότι προκρινόταν η επιλογή του πρόδηλου σφάλματος για όσους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν εγκαίρως τη διαδικασία λόγω της βλάβης. Θα έπρεπε, δηλαδή, να υποβάλουν αίτημα πρόδηλου σφάλματος στην πλατφόρμα της ανάρτησης δασικών χαρτών, ατελώς ή και με την υποβολή των στοιχείων που αποδεικνύουν το πρόδηλο σφάλμα και το έννομο συμφέρον το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων σε έντυπη μορφή στα Σημεία Υποστήριξης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ).
Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο μήνα, στην εκπνοή της προθεσμίας, είχε πάλι δοθεί παράταση. Μάλιστα, όπως έγραφε το BD, οι καθυστερήσεις έχουν ήδη σημειωθεί στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας από την ΕΕ που σημείωνε ότι η επικύρωση των δασικών χαρτών καθυστέρησε περαιτέρω, γεγονός που θα μπορούσε να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Η Κομισιόν καλούσε τη χώρα να τηρήσει το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα και να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση έως τον Δεκέμβριο του 2022.
Η καθυστέρηση οφείλεται στη νομοθετική τροποποίηση που έχει αφαιρέσει το καθεστώς του «δάσους», δηλαδή το τεκμήριο της δημόσιας ιδιοκτησίας, από το 5% περίπου της έκτασης της χώρας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση εποπτείας, «ενώ αυτή η τροπολογία επιλύει ορισμένα μακροχρόνια ζητήματα, θα απαιτήσει αναθεώρηση των υφιστάμενων συμβάσεων για την κτηματογράφηση και θα εκθέσει τη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου σε κίνδυνο νέων νομικών προκλήσεων. Το χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών έχει καθυστερήσει κατά δύο μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2022 για να αντικατοπτρίζει τη νέα κατάσταση».
Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι οι ρυθμοί ίδρυσης των νέων γραφείων του Ελληνικού Κτηματολογίου έχουν επιβραδυνθεί λόγω έλλειψης διευθυντικού προσωπικού, αλλά οι απαραίτητες προσλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι αρχές καλούνται να τηρήσουν το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα.
Διαμαρτυρίες στην Κρήτη
Παράσταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες ζητάει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων η οποία διοργανώνει και σχετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στα Χανιά. Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι η αιχμή του δόρατος για να “ξεκαθαρίσει” το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ανοίξει ο δρόμος για τις πολυπόθητες “επενδύσεις” που επιθυμεί η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες να ξεκινήσει.Θέλουν να τελειώνουν και με αυτό το μνημονιακό τους καθήκον.
Η οικονομική κρίση που τη ζούμε μέρα με τη μέρα όλο και πιο βαθιά στο πετσί μας λειτουργούν εις βάρος μας. Μας καλούν να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες της γης μας, της γης που καλλιεργούμε όλα αυτά τα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μας καλούν να πληρώσουμε ένα κάρο λεφτά την ίδια στιγμή που η τιμές των προϊόντων μας κατρακυλούν, ενώ τα αγροεφόδια και συνολικά το κόστος παραγωγής και της ζωής συνολικότερα ανεβαίνει συνεχώς.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς μας έχει δείξει τις προθέσεις της, θέλει να προχωρήσει άμεσα αυτή η διαδικασία. Όσες παρατάσεις και αν δώσουν αν δεν αναλάβει το ίδιο το κράτος το κόστος της όλης διαδικασίας τότε το αποτέλεσμα στο τέλος θα είναι εις βάρος μας».
Η Ομοσπονδία διεκδικεί:
- Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
- Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
- Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος τους ανάγκασε να μπουν και χωρίς δική τους ευθύνη.
- Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων – αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
- Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
- Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων – μεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
- Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.