ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Shutterstock

Γιατί θα αλλάξουν πάλι χέρια «κόκκινα» δάνεια αρκετών δισ. ευρώ

Πακέτα δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί με το σχέδιο «Ηρακλής» ετοιμάζονται για πώληση, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού δυσκολεύει την επίτευξη των αρχικών εισπρακτικών στόχων. Ποιες συναλλαγές αναμένονται άμεσα.

Εκτός πραγματικότητας θέτουν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες τα επιχειρησιακά σχέδια των τιτλοποιήσεων ύψους 32 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ηρακλής Ι», γεγονός που ωθεί τα funds σε μεταπώληση των χαρτοφυλακίων στη δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων.

Πρώτο στη λίστα είναι το "Cairo" της Eurobank, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο «έσυρε τον χορό» των τιτλοποιήσεων στη χώρα μας τον Μάιο 2020. Πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πριν από την πανδημία, ενσωματώνοντας παραδοχές που καμία σχέση δεν έχουν με τη σημερινή πραγματικότητα.

Πηγές του κλάδου παραδέχονται στο BusinessDaily ότι η επίτευξη των στόχων εισπραξιμότητας που έχουν τεθεί στο Cairo είναι εξαιρετικά δύσκολη στις σημερινές συνθήκες εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού. Ο μόνος τρόπος να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις προς τα senior bonds της τιτλοποίησης, ώστε να μην καταπέσουν οι κρατικές εγγυήσεις που έχουν παρασχεθεί μέσω «Ηρακλή», υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι να γίνονται συναλλαγές, δηλαδή πωλήσεις τμημάτων του χαρτοφυλακίου που θα αποφέρουν ταμειακές ροές στο fund.

Η πρώτη συναλλαγή που θα διενεργηθεί σε αυτό το πλαίσιο είναι το project "Souk", που περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια από το "Cairo" ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η συναλλαγή "Virgo" από το Frontier I της Εθνικής Τράπεζας, που επίσης διαχειρίζεται η doValue και περιλαμβάνει απαιτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ έναντι καταναλωτικών δανείων.

Ο λόγος που πρώτα σε αυτές τις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά έρχονται τα καταναλωτικά δάνεια είναι επειδή η διαχείρισή τους έχει καταστεί μη επικερδής υπό τις παρούσες συνθήκες. «Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη τεχνικά άσκηση που θέλει προσοχή και μελέτη προκειμένου να αποφέρει οφέλη για τον πωλητή», αναφέρουν στο BD πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κρίσιμη περίοδος για να μην «σκάσουν» οι τιτλοποιήσεις είναι τα πρώτα 5-10 χρόνια, γεγονός που ωθεί τα funds να φέρουν πιο κοντά στο σήμερα τις ταμειακές ροές, έστω και αν αυτό λειτουργεί εις βάρος των business plans τα επόμενα χρόνια.

Ο λόγος είναι διττός: οι σημερινοί στόχοι εισπραξιμότητας δεν επιτυγχάνονται, πρώτον, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και, δεύτερον, λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών τα προηγούμενα δύο, πανδημικά έτη.

«Από τις ρευστοποιήσεις των ενεχύρων προέρχεται το 1/3 των εσόδων μας έναντι των κόκκινων δανείων», εξηγεί στο BD υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου. Το τελευταίο δίμηνο έχει πάει πολύ καλά σε εισπράξεις, λόγω της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών, και αναμένεται η τάση αυτή να συνεχιστεί από τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η ίδια πηγή.

Ένας ακόμη λόγος που συνάδει με τη μετάθεση του προβλήματος αργότερα είναι ότι υπάρχει πιθανότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το μακροοικονομικό περιβάλλον να βελτιωθεί, γεγονός που ενθαρρύνει τα funds να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Πάντως, η στρατηγική αυτή έχει περιορισμένες δυνατότητες, καθώς η βάση της τιτλοποίησης που είναι τα δανειακά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να διατηρήσει ένα κρίσιμο μέγεθος, ώστε να αποφέρει εισόδημα στην πορεία των ετών και έως τη λήξη της τιτλοποίησης.

Όσον αφορά στους αγοραστές των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων στη δευτερογενή αγορά, συνήθως πρόκειται για τους κύριους παίκτες όπως είναι η doValue, η Intrum κ.α. Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, όσο βγαίνουν προς πώληση στοχευμένα χαρτοφυλάκια με περιορισμένη διάμετρο, όπως π.χ. ξενοδοχειακά ή ναυτιλιακά δάνεια, είναι πιθανό να δούμε ενδιαφέρον και από μικρότερα funds με συγκεκριμένες επιχειρηματικές επιδιώξεις, τα οποία δεν έχουν δώσει ακόμη το «παρών» στην ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Νέες αναβαθμίσεις των τραπεζών, στον ορίζοντα το investment grade

Ο οίκος αξιολογεί θετικά το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών. Κρατά θετικό outlook στις βαθμολογίες, κάτι που σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε νέες αναβαθμίσεις.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 4 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2023

Στην ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών συντέλεσε και η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ που έφτασαν στο 4% και αποτέλεσαν το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ, ενώ πριν 14 μήνες ήταν στο -0,5%.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμισε τις τράπεζες ο οίκος Moody's, τι λέει για ενεργητικό και κέρδη

Όπως αναφέρει ο οίκος η αναβάμιση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών οφείλεται στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητάς τους και στις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλοκάρουν τα δικαστήρια πλειστηριασμούς από εταιρείες διαχείρισης δανείων

Νομικό πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις τιτλοποιήσεις οδηγεί σε αποφάσεις για «πάγωμα» πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για «κόκκινα» δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί. Τι λένε οι εταιρείες διαχείρισης δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί δεν είναι... πυροτέχνημα τα κέρδη - έκπληξη των τραπεζών

Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τα βασικά λειτουργικά κέρδη των τραπεζών με ισχυρή συμβολή των εσόδων από τόκους και προμήθειες. «Ατμομηχανή» κερδοφορίας η πιστωτική επέκταση: Αυξήθηκαν κατά 7,1 δισ. τα εξυπηρετούμενα δάνεια.