ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τέσσερις μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier της ΕΤΕ

Τα μεγάλα ονόματα της διαχείρισης απαιτήσεων έδωσαν «παρών» στη διαδικασία για την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ: doValue - Fortress - Bain Capital, Pimco - Quant, Intrum και DΚ Cepal.

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσε η μεγάλη τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας, καθώς υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές τέσσερις εταιρείες ή κοινοπρακτικά σχήματα εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα μεγάλα ονόματα που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές έχουν υποβάλει οι: doValue - Fortress - Bain Capital, Pimco - Quant, Intrum και DΚ Cepal.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να αξιολογήσει τις  προσφορές το αμέσως επόμενο διάστημα, και κατόπιν θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Η υπογραφή της συναλλαγής αναμένεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι η τιτλοποίηση Frontier αφορά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο σχέδιο Ηρακλής για την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 3,31 δισ. ευρώ. Οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων αφορούν το σκέλος των δανείων μέσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Την έγκριση για την προώθηση της τιτλοποίησης έδωσε η διοίκηση της Εθνικής τον Δεκέμβριο, όπως έγραφε το Business Daily.

Τα υπό πώληση «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πάνω από το 60% του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας, ενώ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο δείκτης NPEs της Εθνικής Τράπεζας θα υποχωρήσει κάτω του 15% από 30,1% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Η επίπτωση της συναλλαγής στα κεφάλαια της τράπεζας θα είναι ουδέτερη, λόγω της αναμενόμενης καλής τιμολόγησης του χαρτοφυλακίου, ως αποτέλεσμα της σύνθεσης του Forntier που αποτελείται κατά κύριο λόγο από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια εξασφαλισμένα από ακίνητα. Ειδικότερα, από τα 6,1 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια που αποτελούν το Frontier, το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια. Συνολικά πρόκειται για 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών.

Με τη συγκεκριμένη συναλλαγή η Εθνική «καθαρίζει» σχεδόν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων στη στεγαστική πίστη, καθώς τα υπό πώληση «κόκκινα» στεγαστικά αντιστοιχούν στο 80% των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ήδη προετοιμάζει τα βήματα μετά το Frontier με στόχο ο δείκτης NPEs να συρρικνωθεί κάτω του 10%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αίτηση για ένταξη του Frontier II στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ»

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της ETE με την ονομασία Frontier II, συνολικής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ είναι το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Aίτηση ένταξης στο σχέδιο «Ηρακλής» για το Frontier

H τράπεζα υπέβαλε σήμερα αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης στο Πρόγραμμα «Ηρακλής» για την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior) συνολικής αξίας έως 3,31δισ. ευρω.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Πράσινο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης ύψους 650 εκατ.

Η τελική απόδοση 3,5% αντιστοιχεί σε περιθώριο περίπου 130 μ.β. πάνω από το αντίστοιχο mid-swap το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο περιθώριο που έχει επιτευχθεί ποτέ σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από Ελληνική τράπεζα.