Ανησυχία για την πορεία των επόμενων μηνών εκφράζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) κάνοντας λόγο για την μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη ενεργειακή κρίση που έχει υπάρξει ποτέ. Ο επικεφαλής του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ χαρακτήρισε τον επόμενο χειμώνα ως τον χειρότερο για την Ευρώπη τονίζοντας πως οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από αυτή την κρίση θα κλυδωνίσουν συνολικά την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, σύμφωνα με τον επικεφαλής του IEA, η παγκόσμια συμπίεση του ενεργειακού εφοδιασμού που προκάλεσε ακρωτηριαστικές ελλείψεις και οδήγησε σε άνοδο των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά. «Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση ως προς το βάθος και την πολυπλοκότητά της», δήλωσε ο κ. Μπιρόλ, σε παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ. «Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα το χειρότερο - αυτό επηρεάζει όλο τον κόσμο». Ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε αναταραχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, την εποχή εκείνη τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικό παράγοντα στα εμπορεύματα, είπε ο Μπίρολ. Οι αυξανόμενες τιμές αυξάνουν το κόστος θέρμανσης κατοικιών και ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας πληθωριστικές πιέσεις και οδηγώντας σε θανατηφόρες διαμαρτυρίες από την Αφρική στη Σρι Λάνκα
Σύμφωνα με τον Μπίρολ, οι πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, που προκάλεσαν τεράστια κέρδη στην απόδοση καυσίμου και έκρηξη στην πυρηνική ενέργεια, ο κόσμος μπορεί σήμερα να δει ταχύτερη υιοθέτηση κυβερνητικών πολιτικών που επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.
Παράλληλα, η ασφάλεια των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη, αλλά και για άλλες περιοχές, «Αυτός ο χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος», τόνισε ο επικεφαλής του ΙΕΑ σημειώνοντας επίσης ότι «αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».
Οι συνέπειες για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι αμφισβητούν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στις ρωσικές εξαγωγές έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ στο ίδιο φόρουμ. «Η κίνησή μας προς την καθαρή ενέργεια παγκοσμίως θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ειρήνης από όλα», είπε. «Θέλουμε και πρέπει να προχωρήσουμε στην καθαριότητα». Τα κράτη πρέπει να προφυλαχθούν από την αλλαγή της εξάρτησης από έναν κυρίαρχο προμηθευτή ενέργειας -- τη Ρωσία -- σε έναν άλλο στη στροφή προς την καθαρή ενέργεια, είπε ο Γκράνχολμ. «Η Κίνα έχει κατακτήσει πολλές από τις αλυσίδες τεχνολογίας και εφοδιασμού και αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να μας κάνει ευάλωτους αν δεν αναπτύξουμε τις δικές μας αλυσίδες εφοδιασμού», είπε.
Η Κίνα ελέγχει περίπου το 80% των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού για ηλιακή ενέργεια, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στο 95% έως το 2025, σύμφωνα με τον IEA. Επίσης, κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του τομέα των μπαταριών ιόντων λιθίου, είναι βασικός παραγωγός ανεμογεννητριών και επιδιώκει να δημιουργήσει γρήγορα χωρητικότητα στην τεχνολογία καθαρού υδρογόνου.