Η κυβέρνηση της Κούβας διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που τη θέλουν να αποστέλλει στρατιωτικούς για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας απορρίπτει τις «ψευδείς κατηγορίες» που, όπως υποστηρίζει, διαδίδει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με πιθανή εμπλοκή της Κούβας στη σύγκρουση.
Η επίσημη θέση της Αβάνας είναι ότι η χώρα «δεν εμπλέκεται στην ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, ούτε συμμετέχει με στρατιωτικούς της εκεί ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η κουβανική νομοθεσία προβλέπει αυστηρές ποινές για συμμετοχή σε μισθοφορικές δραστηριότητες.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά από δημοσιεύματα για εγκληματικό κύκλωμα στρατολόγησης Κουβανών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 17 ατόμων. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, 26 άτομα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από πέντε έως δεκατέσσερα έτη για συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπάρχουν πληροφορίες για Κουβανούς που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως το κουβανικό κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει επαρκώς τους πολίτες του από στρατολόγηση.
Η ουκρανική πρωτοβουλία «I want to live» σημειώνει ότι η Ρωσία στρατολογεί Κουβανούς από το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, «γνωρίζουμε με βεβαιότητα τα ονόματα και τις προσωπικές λεπτομέρειες 1.028 Κ