ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA

ΑΔΜΗΕ: Αναθεώρηση του 10ετούς πλάνου με την απόφαση ΡΑΕ για το έσοδο

Για καθυστερήσεις έργων και αναθεώρηση του δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης του συστήματος προειδοποιεί ο ΑΔΜΗΕ εάν παραμείνει αμετάβλητη η απόφαση της ΡΑΕ για τον καθορισμό της απόδοσης των κεφαλαίων (WACC).

Σταθερός στις θέσεις του παραμένει ο ΑΔΜΗΕ αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν οδηγήσει αντιπαράθεση με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον καθορισμό της απόδοσης των κεφαλαίων του (WACC) και τις προσλήψεις εργατικού δυναμικού που προγραμματίζει ο Διαχειριστής για τα επόμενα χρόνια. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Διαχειριστής ξεκαθάρισε πως εάν η Αρχή δεν αλλάξει την τελική της απόφαση, τότε θα πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του εγκεκριμένου δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του Συστήματος, πετώντας το «μπαλάκι» στη ΡΑΕ που θα πρέπει στη συνέχεια να το εγκρίνει.

Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Ιάσων Ρουσόπουλος σημείωσε πως όταν λάβει επίσημα ο ΑΔΜΗΕ την απόφαση για το WACC το οποίο δεν θα φθάνει στο επίπεδο του 8,16% που ζητάει θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος του. «Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά και τα πρώτα στοιχεία που έχουμε λάβει από τη ΡΑΕ για το WACC, ότι δηλαδή αυτό θα καθορισθεί στο 6,1%, θα λαμβάνουμε έσοδο που δεν θα αρκεί για να προβούμε σε όλες αυτές τις επενδύσεις ταυτόχρονα και στον προβλεπόμενο χρόνο» τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επανεξεταστούν οι προτεραιότητες του Διαχειριστή με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά υπό τον περιορισμό των μειωμένων ταμειακών ροών και με το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό. Υπογράμμισε, ωστόσο, την κρισιμότητα των έργων τόσο για τη μείωση των χρεώσεων στους καταναλωτές, την προώθηση διείσδυσης των ΑΠΕ, την προστασία του περιβάλλοντος και τις γεωπολιτικές ισορροπίες για τα έργα στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Όπως είπε, καταστατικά ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα χωρίς έργα και είναι κρίσιμο να έχει τους πόρους για να συμμετάσχει στα διεθνή έργα για τα οποία υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Ειδικά για το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης επεσήμανε ότι έχει προχωρήσει κατά 50%, οπότε δεν τίθεται θέμα καθηστέρησης και δεν μπαίνει υπό συζήτηση ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου.

Εξηγώντας τεχνικά το ζήτημα καθορισμού του WACC ο τεχνικός σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ από την Deloitte, κ. Σωτήρης Μπατζιάς, σημείωσε πως έχουν υπάρξει σημαντικές μεταβολές των σχετικών παραγόντων που το επηρεάζουν. Ειδικότερα, έχει αυξηθεί σημαντικά η απόδοση του γερμανικού ομολόγου από τα τέλη του 2021, και πλέον φθάνει στο 1,5% ενώ εκτιμάται ότι έως το τέλος του ετους θα φθάσει ακόμα και το 2%, επηρεάζοντας το Risk free rate. Την ίδια ώρα, υψηλότερη είναι και η απόδοση του ελληνικού ομολόγου ενώ, παράλληλα, υπάρχει και αύξηση του κόστους δανεισμού. .

Αναφορικά με το ζήτημα της πρόσληψης προσωπικού η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών, Ελένη Ζαρίκου επεσήμανε για μία ακόμα φορά τις αυξημένες ανάγκες προσωπικού που δημιουργούν τα έργα που «μεγαλώνουν» σημαντικά το σύστημα μεταφοράς  καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Διαχειριστή που δημιουργεί την ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό που θα καλύπτει και 24ωρες βάρδιες που στο παρελθόν δεν υπήρχαν. «Ο ΑΔΜΗΕ απασχολεί αυτή τη στιγμή 1.750 υπαλλήλους και έχει ζητήσει 650 προσλήψεις έως το 2025», είπε τονίζοντας πως η ΡΑΕ εγκρίνει «λιγότερες από τις μισές προσλήψεις που έχουμε ζητήσει. Ως αποτέλεσμα, δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες σε καινούριο προσωπικό» υποστήριξε.

Λάθη στους υπολογισμούς της ΡΑΕ για την απόδοση κεφαλαίου εντοπίζει ο ΑΔΜΗΕ

Υπενθυμίζεται ότι μετά από την συνέντευξη τύπου του Προέδρου της ΡΑΕ στις αρχές της εβδομάδας, ο Διαχειριστής είχε επισημάνει τα λάθη στις παραμέτρους που χρησιμοποιεί  η ΡΑΕ για τον καθορισμό της απόδοσης των κεφαλαίων του (WACC). Συγκεκριμένα ο Διαχειριστής υποστηρίζει πως η ΡΑΕ έχει κάνει λάθη στις παραμέτρους που χρησιμοποιεί για τον καθορισμό της απόδοσης των κεφαλαίων του (WACC). Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ τα λάθη εντοπίζονται στις εξής παραμέτρους:

  • Τρέχουσα απόδοση 10ετούς γερμανικού ομολόγου: Χρησιμοποιείται η απόδοση 0,5%, ενώ η πραγματική απόδοση στις 24.06.2022 ήταν 1,44%.
  • Συντελεστής συστηματικού κινδύνου beta: Χρησιμοποιείται ο συντελεστής 0,80 ενώ ο πραγματικός συντελεστής σήμερα είναι 0,926.
  • Κόστος δανεισμού του Διαχειριστή για την τετραετία: Χρησιμοποιείται συντελεστής 2,8% ενώ το πραγματικό μέσο επιτόκιο δανεισμού στις εμπορικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 5%. Η ΡΑΕ όρισε το κόστος δανεισμού της επόμενης τετραετίας λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά και μόνο με το κόστος δανεισμού της εταιρείας για το έτος 2021, μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε την αύξηση των επιτοκίων που έχει ήδη συντελεστεί για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά ούτε και συγκρίσιμες εταιρείες όπως η ίδια η μεθοδολογία ορίζει.

«Η απόφαση της ΡΑΕ να καθορίσει στα χαμηλά επίπεδα που αναφέρθηκαν το WACC του ΑΔΜΗΕ, όχι μόνο δεν προστατεύει τον καταναλωτή, αλλά αντίθετα δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια του Διαχειριστή να πετύχει τους στρατηγικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί από κοινού με τη ΡΑΕ και την Πολιτεία», τονίζει ο ΑΔΜΗΕ και επαναλαμβάνει το αίτημα για αναθεώρηση του WACC αφού διορθωθούν τα λάθη που ο ίδιος εντοπίζει στους υπολογισμούς της ΡΑΕ.

Σημειώνει τέλος ότι «στις τρέχουσες συνθήκες αυξημένου ενεργειακού κόστους, βασική παράμετρος στις αποφάσεις που λαμβάνει ο Διαχειριστής είναι ο σεβασμός του Έλληνα καταναλωτή και η αξιοποίηση των πόρων που ξοδεύει για το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ εργάζεται εντατικά για την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι επενδύσεις στοχεύουν ακριβώς σε αυτό, μέσω της μείωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. Γι' αυτό τον λόγο, σεβόμαστε απεριόριστα τον ρόλο της ΡΑΕ ως προασπιστή των συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς συμφωνούμε πώς κάθε ευρώ που ξοδεύεται πρέπει να έχει αντίκρισμα, και ο ρόλος της ΡΑΕ για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι καθοριστικός».

Ωστόσο, ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει πως παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, καθώς όπως αναφέρει «υπό το φως αυτής της εξέλιξης κρίνει πως το μέγεθος της τιμής είναι πολύ χαμηλότερο έναντι της εισήγησης που κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2021, ωστόσο διαβεβαιώνει τους μετόχους της ότι παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση ενός ορθολογικού και ισορροπημένου ρυθμιστικού πλαισίου που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και παράλληλα θα αποκαθιστά την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματός της».

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ απέρριψε το αίτημα του Διαχειριστή για αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου. Αιτιολόγησε την απόφαση της ΡΑΕ με την οποία καθορίστηκε η απόδοση των κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ για το 2022 στο 6,1% (έναντι 7,5% που ήταν η αρχική πρόταση του ΑΔΜΗΕ και 5,57% το 2021) με το σκεπτικό ότι έχει μειωθεί η φορολογία, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αυξηθεί στο μέλλον το κόστος δανεισμού να υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω. «Θέλουμε να γίνονται επενδύσεις, αλλά δεν θέλουμε να χαρίζονται χρήματα. Ο ΑΔΜΗΕ θα πάρει 6,1% και θα πει ευχαριστώ. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, να το πει» ήταν οι δηλώσεις του κ. Δαγούμα.

Όπως ανέφερε ο ΑΔΜΗΕ η ΡΑΕ αποφάσισε τη μείωση του συντελεστή απόδοσης κεφαλαίων (WACC) στο 6,1% έναντι πρότασης του ΑΔΜΗΕ για WACC ύψους 7,5% που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Ο ΑΔΜΗΕ με τη σειρά του κατέθεσε νέα πρόταση για αύξηση του WACC στο 8,16% ώστε να καλύπτεται όπως αναφέρει το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φάση... απογείωσης τα έργα ΑΠΕ στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Ο ΑΔΜΗΕ προτείνει αύξηση της συνολικής χωρητικότητας έργων ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε κορεσμένες περιοχές.
ADMHE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια έργα στο δίκτυο κινδυνεύουν από την κόντρα της ΡΑΕ με ΑΔΜΗΕ

Διαχειριστής και Ρυθμιστική Αρχή έχουν εμπλακεί σε σκληρή αντιπαράθεση για την αμοιβή που θα λαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ. Ποιος είναι ο προγραμματισμός των έργων στο δίκτυο υψηλής τάσης που μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απίστευτες «ουρές» για άδειες ΑΠΕ και το ανοικτό «παραθυράκι»

Στα 12 GW οι αιτήσεις ως τα μέσα Απριλίου, έναντι 11,5 GW για όλο το 2021. Επιχειρηματικά έργα βαφτίζονται ως ενεργειακές κοινότητες και παίρνουν προτεραιότητα. Προσπάθεια για φιλτράρισμα μέσω των εγγυητικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το target model, η αγορά εξισορρόπησης και το έμφραγμα στην αγορά του ηλ. ρεύματος

Νέα διαβούλευση από την ΡΑΕ για την εξεύρεση λύσης που θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις εταιριών - φορέων για το πως θα επιλυθούν οι δυσλειτουργίες.