Στους τρεις βασικούς παράγοντες οι οποίοι βοηθούν την κυβέρνηση να συνεχίζει την προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παρουσίαση των κριτηρίων για το Fuel Pass 2.
Όπως σημείωσε, το τρίπτυχο που δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για τη διατήρηση των προγραμμάτων στήριξης είναι το ακόλουθο:
- Υψηλός ρυθμός ανάπτυξης για το 2021. Ο κ. Σκυλακάκης, υπογράμμισε, χαρακτηριστικά ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης, που ήταν πολύ υψηλός το 2021. Πετύχαμε ανάπτυξη τύπου V, παρά την καταστροφολογία της Αντιπολίτευσης, με 8,3%. Κι ο υψηλός ρυθμός συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο, με 7%, που ήταν περίπου διπλάσιο από αυτό που είχαμε προϋπολογίσει. Και η ανάπτυξη αυτή είναι ποιοτική, καθώς στηρίζεται κατ’ εξοχήν στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Οι εξαγωγές το 2021 σημείωσαν ρεκόρ, ενώ και οι επενδύσεις ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από το 2019. Ταυτόχρονα, έχουμε και μία πολύ σημαντική μείωση της ανεργίας – πάλι παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις της Αντιπολίτευσης – και αυτό επίσης μας δίνει καλύτερη πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά περιθώρια το 2022».
- Ικανοποιητική πορεία φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΚ: «η αυξημένη ανάπτυξη έχει πραγματική αντανάκλαση και στα δημόσια έσοδα. Έχουμε μία ικανοποιητική πορεία των εσόδων, όπου αφαιρουμένου του ΕΝΦΙΑ που έχουμε προεισπράξει περίπου 800 εκατ. ευρώ, είχαμε υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 2,1 δισ. ευρώ, στο πεντάμηνο. Κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να βοηθήσουμε και στο επίπεδο του ηλεκτρισμού, αλλά και σε αυτό των καυσίμων».
- Εκτίμηση για ισχυρή πορεία του τουρισμού. Όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης «τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό – είχαμε προϋπολογίσει 80% ανάκτηση του κύκλου εργασιών του 2019 – που δείχνουν μία πολύ καλή πορεία τον Απρίλιο και οι πρώτες ενδείξεις για τον Μάιο είναι εξίσου ενθαρρυντικές. Και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η πορεία είναι ποιοτική, διότι τα πολύ καλά έσοδα που επιτυγχάνουμε, στηρίζονται, κυρίως, σε αύξηση του κατά κεφαλήν εσόδου που δίνει ο κάθε τουρίστας. Έχουμε, δηλαδή, τουρισμό καλύτερης ποιότητας από πλευράς εσόδων».
Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στις δυσκολίες, κυρίως εισαγόμενες, που προκαλούνται από την αύξηση των τιμών ενέργειας και αυτών τροφίμων, σημειώνοντας ότι κάθε 10 ευρώ αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου στερούν 500 εκατ. από την οικονομία.