ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Belharra, Fregates, Gallia, France
Πηγή: Naval Group

«Ξεκλειδώνουν» επιχειρηματικές συμφωνίες για τις φρεγάτες του Ναυτικού

Η αρχή έγινε με τη συμφωνία – πλαίσιο που υπογράφηκε στη Γαλλία ανάμεσα στον γαλλικό κολοσσό Naval και στην ελληνική εταιρεία MEVACO. Συνεχείς επαφές στην Αθήνα με εκπρόσωπο γαλλικού βιομηχανικού συνδέσμου.

Αρχίζουν να ξεκλειδώνουν σιγά σιγά τα συμβόλαια των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών με τις γαλλικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού. Η αρχή έγινε με τη συμφωνία – πλαίσιο που υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες στη Γαλλία, στο πλαίσιο της διεθνούς αμυντικής έκθεσης Eurosatory ανάμεσα στην ελληνική εταιρεία MEVACO και τον γαλλικό κολοσσό Naval Group

Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει αρχική χρονική διάρκεια πέντε χρόνια και θα διέπει το σύνολο των μελλοντικών παραγγελιών που θα δίνονται από την Naval προς την ελληνική εταιρεία, ενώ ανοίγει το δρόμο να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες συμφωνίες με άλλες αξιόλογες αμυντικές εταιρείες της Ελλάδας που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμες κι άλλες  συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες.

Βέβαια η συγκεκριμένη συμφωνία δεν ήταν «ουρανοκατέβατη» ήταν αποτέλεσμα επαφών και διεργασιών χρόνων, ανάμεσα στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και τη γαλλική GICAN (Σύνδεσμος Ναυτικών Γαλλικών Βιομηχανιών), καθώς είχαν ήδη υπογράψει Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας από το Φεβρουάριο του 2018 και στις προσπάθειές του ώστε ελληνικές εταιρείες να μπορέσουν να έχουν συμμετοχή στα μεγάλα αμυντικά προγράμματα της χώρας. 

Η συνεργασία στους δύο συνδέσμους μάλιστα έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα καθώς στα γραφεία του ΣΕΚΠΥ εγκαταστάθηκε τις τελευταίες ημέρες η εκπρόσωπος της GICAN κ. Julie Fievet η οποία έχει αναλάβει να φέρει σε άμεση επαφή και επικοινωνία ελληνικές και γαλλικές εταιρείες με σκοπό τη μελλοντική συνεργασία τους ενόψει και των εξοπλιστικών προγραμμάτων των νέων ελληνικών φρεγατών αλλά και γενικότερα.

Σκοπός είναι ελληνικές και γαλλικές εταιρείες να έχουν την άμεση δυνατότητα να εξετάσουν συνεργασίες σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος όπως οι νέες φρεγάτες αλλά και γενικότερα Ευρωπαϊκά Αμυντικά προγράμματα, Ευρωπαϊκά προγράμματα Ασφαλείας, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάληψη κοινών ενεργειών μαζί με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, μετά τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα για την απόκτηση φρεγατών, είναι πολύ κοντά και η συμφωνία για την απόκτηση κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και της αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι κύριοι διεκδικητές (Babcock, Naval, Fincantieri, Damen, Lockheed) των εν λόγω προγραμμάτων εκτός από την πρότασή τους για τον τύπο της κορβέτας που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι να βάλουν στο «παιχνίδι» και την ελληνική αμυντική βιομηχανία, καθώς έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε απαιτητικά προγράμματα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η συνεργασία της Naval Group  με κάποιες από αυτές. 

Μοναδικό «μελανό» σημείο του καλού κλίματος για τις ελληνικές αμυντικές εταιρείες είναι η στάση της γαλλικής Dassault, κατασκευάστριας εταιρείας των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Rafale, η οποία όμως μέχρι στιγμής αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί με ελληνικές εταιρείες, παρά τα 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος των αεροσκαφών. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τέτοια υποτιμητική συμπεριφορά απέναντι στους Έλληνες επιχειρηματίες, όπως αναφέρουν πηγές της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Fregata-PSARA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες εταιρείες «φλερτάρουν» με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 7 δισ.

Νέα εποχή για το ελληνικό οικοσύστημα της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας με το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η ΕΑΒ, τα τρία ναυπηγεία και οι εταιρείες που πρωταγωνιστούν σε αεράμυνα - drones.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει ζωή η μονάδα πυρομαχικών στο Λαύριο με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Στο πρόγραμμα για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία μπαίνουν τα ΕΑΣ και θα λάβουν 33 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες. Κοντά σε ρεκόρ οι παραγγελίες στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Πώς πέτυχε μια ανέλπιστη ανάκαμψη

Μετά από χρόνια στασιμότητας η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία κατακτά υψηλά επίπεδα τεχνολογικής επάρκειας, κερδίζει συμβόλαια και έχει την ευκαιρία ανάπτυξης μέσα από τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.