«Οι γαλλικές και οι ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της άμυνας οφείλουν να συμβάλουν μαζί σε μία κοινή τεχνολογική και βιομηχανική βάση, η οποία μάλιστα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη στρατηγική αυτονομία των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης, Πατρίκ Μεζονάβ, στη δεξίωση που έδωσε με αφορμή τη διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας (DEFEA) στην Αθήνα.
Ο Γάλλος πρέσβης τόνισε, ενώπιον εκπροσώπων της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας που μετέχουν στην έκθεση -μεταξύ των οποίων οι κολοσσοί NAVAL GROUP, Dassault και MBDA- και ενώπιον ανώτατων στελεχών της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας και της Γαλλίας, το εύρος, το χρονικό βάθος και την εξαιρετική ποιότητα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί (exige) μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας σε όλες τις μελλοντικές αμυντικές συμβάσεις και η γαλλική βιομηχανία έχει δεσμευτεί γι' αυτό.
Κάνοντας απολογισμό των διμερών αμυντικών σχέσεων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είπε ότι «οι κυβερνήσεις μας άνοιξαν τον δρόμο με την υπογραφή της εταιρικής στρατηγικής συμφωνίας που μας δεσμεύει», και ανέφερε πως «ποτέ οι ανταλλαγές ανάμεσα στα επιτελεία μας δεν ήταν τόσο πυκνές, ποτέ οι ασκήσεις μεταξύ των στρατών μας δεν ήταν τόσο πολυάριθμες και η παρουσία των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αν. Μεσόγειο σπανίως ήταν τόσο έντονη».
Επισημαίνοντας τη σημαντική εμβέλεια της απόφασης της Ελλάδας να επιλέξει γαλλικά οπλικά συστήματα και τεχνολογία, «χθες τα Μιράζ, σήμερα τα Ραφάλ και τις φρεγάτες FDI», υπογράμμισε ότι αυτή η επιλογή «ενισχύει τους πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας και τη διαλειτουργικότητα των στρατευμάτων μας».
Μιλώντας για τη μελλοντική συνεργασία, ο Γάλλος πρέσβης τόνισε ότι «με τις νέες συμβάσεις -και είμαι πεπεισμένος ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες στο μέλλον- έχουμε δεσμευτεί σε μία αμυντική συνεργασία που θα απλωθεί σε πολλές δεκαετίες και της οποίας είστε σημαντικοί παίκτες».
Για το θέμα της συνεισφοράς της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι γαλλικές και οι ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της άμυνας οφείλουν να συμβάλουν μαζί σε μία κοινή τεχνολογική και βιομηχανική βάση, η οποία μάλιστα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη στρατηγική αυτονομία των Ευρωπαίων». «Η απόκτηση γαλλικών οπλικών συστημάτων σημαίνει δραστηριότητα, μεταφορά τεχνολογίας και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Ο κ. Μεζονάβ ανέφερε τα παραδείγματα της εταιρίας Thales, «η οποία είναι παρούσα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να μπουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην αξιακή αλυσίδα», της Naval Group, η οποία «πρόσφατα δημιούργησε θυγατρική στην Ελλάδα και υπέγραψε χθες πέντε νέες συμβάσεις στις ήδη 50 υπογεγραμμένες, για την κατασκευή και συντήρηση των φρεγατών FDI», της Dassault που έχει δικό της γραφείο εδώ, καθώς και της MBDA, που εγκαινιάζει σήμερα το γραφείο της στην Αθήνα.
Σε αυτό το σημείο επεσήμανε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «απαιτεί στο εξής μία πιο σημαντική συνεισφορά της ελληνικής βιομηχανίας, σε όλες τις εταιρείες συμβάσεων, για την οποία η γαλλική βιομηχανία έχει δεσμευτεί». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η στρατιωτική και βιομηχανική συνεργασία μας θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην ήδη εξαιρετική σχέση των δύο χωρών εδώ και δύο αιώνες».
Οι διμερείς σχέσεις μας συμβάλλουν στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης
Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «πώς τοποθετείτε τις ελληνογαλλικές αμυντικές σχέσεις, στο πλαίσιο της προοπτικής για στρατηγική αυτονομία που προβάλλει ο Πρόεδρος Μακρόν», ο κ. Μεζονάβ απάντησε ότι η επίδραση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Όπως υπογράμμισε, «η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας συνεισφέρει στην αποτελεσματικότητα του συνόλου των ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, επισήμανε ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας έχει αγγίξει ένα επίπεδο που δεν υπάρχει με άλλες χώρες της ΕΕ και αποτελεί μέρος μίας αποδοτικής Ευρώπης».
Αναφερόμενος στο πολιτικό επίπεδο, είπε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είμαστε εταίροι, μέλη της ΕΕ, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά έχουμε ανάγκη ως Ευρώπη ένα δυναμικό που να είναι καθαρά ευρωπαϊκό.
Συνοψίζοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων τόνισε ότι στο πλαίσιο της ΕΕ οι διμερείς Ελλάδας-Γαλλίας, στο στρατηγικό πεδίο, στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας, έχουν αγγίξει ένα επίπεδο που δεν υπάρχει με άλλες χώρες της ΕΕ. «Έχουμε δουλέψει τέσσερα χρόνια γι' αυτήν τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ώστε να αναπτυχθεί μία σχέση οικειότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ποιότητα των σχέσεών μας είναι εξαιρετικά προχωρημένη και αποτελεί μέρος μίας αποδοτικής Ευρώπης», κατέληξε ο Γάλλος πρέσβης.