ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
bank, trapeza
Φωτο: Shutterstock

Παγώνουν αυξήσεις μισθών και μπόνους τραπεζικών στελεχών και το 2022

Άλλαξε η κυβέρνηση την αρχική ρύθμιση που προέβλεπε την απελευθέρωση αμοιβών και πρόσθετων παροχών σε όσες τράπεζες έχουν μειώσει κάτω από 10% τον δείκτη NPL. Τι προβλέπει η νέα προτεινόμενη διάταξη που κατατέθηκε χθες.

Το πλαφόν αμοιβών για τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη, που ορίζεται στο ύψος των αμοιβών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και την απαγόρευση πληρωμής μπόνους, διατηρεί η κυβέρνηση για όλες τις χρήσεις μέχρι και το 2022, με βάση όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Στην αρχική του μορφή, στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο άνοιγε τον δρόμο για άρση του πλαφόν αμοιβών και διανομή μπόνους, για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερα από δέκα χρόνια, αλλά με έναν όρο: να έχει επιτύχει μια τράπεζα τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.

Με αυτή τη μορφή της ρύθμισης, ήδη η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα, που έχουν επιτύχει από τη χρήση 2021 τη μείωση του δείκτη NPL κάτω από το 10%, θα μπορούσαν από φέτος να αυξήσουν τις αμοιβές και να πληρώσουν μπόνους, ενώ το ίδιο θα έκαναν από την επόμενη χρήση η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Από την πλευρά των τραπεζών η ρύθμιση, με την αρχική της μορφή, είχε βρει υποστήριξη, καθώς οι τράπεζες πλέον επανέρχονται στην κανονικότητα μετά τη μεγάλη κρίση και η ευελιξία στην παροχή αμοιβών σε υψηλόβαθμα στελέχη κρίνεται αναγκαία για τη διατήρηση ικανών στελεχών και την προσέλκυση άλλων με υψηλά προσόντα και εμπειρία.

Τελικά, όμως, στην κυβέρνηση επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, καθώς κρίθηκε ότι είναι πρόωρη η απελευθέρωση των αμοιβών και μπόνους μέσα στο 2022, σε μια περίοδο δυσκολιών για την οικονομία και για τα ασθενέστερα νοικοκυριά, που πιέζονται από την έξαρση του πληθωρισμού. Στην αλλαγή κατεύθυνσης συνετέλεσε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και η είσοδος της χώρας σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, κάτι που θα μπορούσε να μεγεθύνει τις αντιδράσεις στην αύξηση των αποδοχών των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών.

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, είχε προαναγγείλει την αλλαγή του νομοσχεδίου πριν από λίγες ημέρες, δηλώνοντας ότι:

  • «Το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ ρυθμίζει τη διαδικασία με την οποία το κράτος θα βγει από τις τράπεζες διότι δεν υπάρχει λόγος να είναι εκεί. Έχει πληρώσει πολύ ακριβά την παρουσία του στις τράπεζες π.χ. να θυμίσω την ιστορία με την Αγροτική Τράπεζα.
  • Μάθαμε ότι δύο τράπεζες πήγαν πίσω από την πλάτη μας και έκαναν αίτηση στο ΤΧΣ να εγκρίνει bonus φέτος για τις χρήσεις του 2020 - 2021 για τα στελέχη τους και αυτό πριν καν ψηφιστεί ο νόμος.
  • Εμείς λέμε λοιπόν "όχι" και τροποποιούμε τη διάταξη ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες φέτος. Ο κόσμος υποφέρει και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί».

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο

Έτσι, στην αναθεωρημένη μορφή της προτεινόμενης διάταξης, η διατύπωση έχει αλλάξει, με τρόπο ώστε να αποκλείεται η παροχή αυξήσεων και μπόνους για τις χρήσεις μέχρι και το 2022, ακόμη και αν μια τράπεζα έχει μειώσει κάτω από 10% τον δείκτη NPL.

Η αναδιατυπωμένη παράγραφος, ειδικότερα, αναφέρει ότι:

  • Για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10%, ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022, οι σταθερές αποδοχές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Οι πάσης φύσεως μεταβλητές αποδοχές (bonus) των ιδίων προσώπων καταργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του υποβληθέντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας εγκρίσεως του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης, σχεδίου αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού, ή για όσο διάστημα ο ως άνω δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερβαίνει το 10%, ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022.
  • Ομοίως, για το χρονικό διάστημα συμμετοχής του πιστωτικού ιδρύματος στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, οι τυχόν μεταβλητές απολαβές μπορούν να λαμβάνουν μόνο τη μορφή μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τελικό... σκορ για τον νόμο Κατσέλη: Πόσοι εντάχθηκαν, πόσοι «κάηκαν»

Στις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου εντάχθηκε το 57% όσων προσέφυγαν, ενώ τα δικαστήρια απέρριψαν τις αιτήσεις στο 43% των περιπτώσεων και περίπου 60.000 δανειολήπτες βρίσκονται σε χειρότερη θέση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Έως το τέλος του 2024 η πλήρης αποχώρηση από τράπεζες

Πολύ υψηλό το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως υπογραμμίζει ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Reuters. Παραμένει ο στόχος της προσέλκυσης υψηλού επιπέδου επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή... ακτινογραφία σε δανειολήπτες που καθυστερούν δόσεις δανείων

Σε λειτουργία νέα πλατφόρμα: Όσοι έχουν καθυστερήσεις θα δηλώνουν τα πλήρη οικονομικά τους στοιχεία για να δίνουν προτάσεις διευθέτησης οι τράπεζες. Προβλέπεται άρση απορρήτου για τις καταθέσεις και φορολογικού απορρήτου.
ΑΓΟΡΕΣ

Κρίσιμο στοίχημα για τράπεζες και ΧΑ η αποεπένδυση ΤΧΣ από τις τράπεζες

«Κλείδωσε» με δημόσια ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ η υλοποίηση της διάθεσης μετοχών «χωρίς καθυστερήσεις». Το μεγάλο placement της Εθνικής, τα ρίσκα εκτέλεσης και το καλό σενάριο για είσοδο «φρέσκων» ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Βερύκιος: Ο νέος ρόλος του ΤΧΣ και η έξοδος από τις τράπεζες

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Α. Βερύκιος ανέφερε πως εφεξής καταργούνται ειδικά δικαιώματα μνημονιακού χαρακτήρα και θεσπίζονται κριτήρια και διαδικασίες για την ομαλή και μεθοδική μείωση της μετοχικής συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες.