Επίσημο δείπνο προς τιμήν του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρέθεσε σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο διοικητής της τράπεζας κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Το δείπνο παρατέθηκε στο περιθώριο της επίσημης συνεδρίας υποδοχής του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών ενώ στο επίσημο δείπνο παρέστη μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην Πρωθυπουργός, Επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, η Εκπρόσωπος του τέως Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα κα Έφη Αχτσιόγλου, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πρώην Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρώην Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Ρεγκάκος.
Στον χαιρετισμό του ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε: «Καλωσορίζουμε έναν σπουδαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο και έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας. Έναν άνθρωπο που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη το 2012 και το 2015, όπως είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω από πρώτο χέρι, στα δύσκολα αυτά χρόνια, πρώτα ως Υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Έναν αξιωματούχο, που κατά τη μακρά θητεία του σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, απέδειξε ότι είναι ένας πρωταθλητής της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες, που χειρίστηκε επιτυχώς τις κρίσεις που αντιμετώπισε η ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια. Έναν οραματιστή ηγέτη που συνεισέφερε τα μέγιστα στη δημιουργία του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ, που πίστεψε σε αυτό από το ξεκίνημά του και αγωνίστηκε σκληρά για τη διασφάλιση της σταθερότητας του μέσα στα χρόνια.
Γεννημένος στο Λουξεμβούργο, στην καρδιά της Ευρώπης, ο αγαπητός Jean-Claude αντιλήφθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία ότι το μέλλον της Ευρώπης εδράζεται στη στενή και αγαστή συνεργασία των κρατών-μελών της, κυρίως όμως στη σταδιακή ενοποίηση των εθνικών πολιτικών και κανόνων. Έχοντας επιτελέσει σπουδαίο έργο στον πολιτικό βίο της χώρας του, αναδείχθηκε σε κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτή την ιδιότητα εργάστηκε σκληρά προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Είναι ένας σπουδαίος ευρωπαϊστής, ακριβώς όπως ο Helmut Kohl και ο François Mitterrand, ένας ακραιφνής υποστηρικτής της ιδέας ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρος και η πορεία είναι μη αντιστρέψιμη.
Ο Πρόεδρος Juncker ήταν για την Ελλάδα και τους Έλληνες ένας από τους πιο συνεπείς και επιδραστικούς υπερασπιστές της θέσης ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα μέσα στην Ευρωζώνη και όχι έξω από αυτή, όπως αρκετοί δυστυχώς επιθυμούσαν εκείνη την περίοδο. Αντιτάχθηκε στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να θυσιαστεί όπως η Ιφιγένεια προκειμένου να μπορέσει ο στόλος να αποπλεύσει. Και αυτό όχι μόνον λόγω της ισχυρής και εκπεφρασμένης αγάπης του για την Ελλάδα και την βαριά πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά κυρίως λόγω της βαθιάς πεποίθησής του στις ευρωπαϊκές αξίες και στην κατεξοχήν αρχή ότι η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ως έχει.
Υποστήριζε ένθερμα ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κατανοώντας και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στην ευρωζώνη. Πιστεύω πως αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του όσον αφορά εμάς τους Έλληνες. Του οφείλουμε πολλά».