ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Δήμας: Σημαντική η συνεισφορά της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας

Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, ο αριθμός των επιστημονικών προτάσεων που έχουν έμμεσα κατατεθεί από την ελληνική επιστημονική κοινότητα προς το ESRF για την χρήση ακτίνων-Χ είναι 36.

Ενεργή συμμετοχή σε πειράματα που πραγματοποιούνται στο European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) έχει η ελληνική επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, πετυχαίνοντας σπουδαία ερευνητικά αποτελέσματα και ευρήματα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας που έκανε αναφορά στα σημαντικά πειράματα που λαμβάνουν χώρα στην  Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση Ακτινοβολίας Synchrotron.

Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, ο αριθμός των επιστημονικών προτάσεων που έχουν έμμεσα κατατεθεί από την ελληνική επιστημονική κοινότητα προς το ESRF για την χρήση ακτίνων-Χ είναι 36. Οι 19 από τις 36 προτάσεις προέρχονται από τον τομέα της φυσικής στερεάς κατάστασης, οι υπόλοιπες 16 προτάσεις μοιράζονται μεταξύ εφαρμοσμένης επιστήμης των υλικών, φαρμακευτικής, δομικής βιολογίας, μαλακής ύλης, επιστήμης επιφανειών και διεπαφών, χημείας, και επιστήμης περιβάλλοντος.

Επιπλέον, 1 επιστημονική πρόταση έχει κατατεθεί για την πραγματοποίηση βιομηχανικής έρευνας. Οι 36 προτάσεις που έχουν έμμεσα κατατεθεί από την Ελληνική επιστημονική κοινότητα προέρχονται από επιστήμονες οι οποίοι εδρεύουν στην Πάτρα, την Αθήνα/Αττική, το Ηράκλειο και την Θεσσαλονίκη.

Ο αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε επιστημονικές επιθεωρήσεις (με ανεξάρτητους κριτές) που έχουν παραχθεί από την ελληνική επιστημονική κοινότητα βασιζόμενες σε δεδομένα που καταγράφηκαν στο ESRF τα τελευταία 10 περίπου χρόνια είναι 125.
Από το πλήθος αυτό των δημοσιεύσεων 19 επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν αφήσει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός, μιλώντας για την πολιτική ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «ESRF Information Day: The Use of Synchrotron Radiation in Science» που συνδιοργανώνεται από το ESRF, το Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras και το Greek Synchrotron Users Network (GrSUN), σημείωσε πως « η ευρωπαϊκή εγκατάσταση ακτινοβολίας synchrotron (European Synchrotron Radiation Facility - ESRF), που βρίσκεται στην Grenoble της Γαλλίας, είναι μια ερευνητική δομή μεγάλης κλίμακας, ένα υπερεργαστήριο ακτίνων-Χ».

Ανέφερε επίσης πως «στο ESRF παράγονται, μέσω ενός επιταχυντή ηλεκτρονίων, ακτίνες-Χ ιδιαίτερα υψηλής έντασης, δισεκατομμύρια φορές υψηλότερης από την ένταση των ακτίνων-Χ που χρησιμοποιούνται στις κοινές διαγνωστικές ιατρικές ακτινογραφίες. Στόχος είναι να μελετήσουν οι επιστήμονες τη δομή και τις ιδιότητες της άβιας και έμβιας ύλης, με ένα πρόσφατο παράδειγμα να είναι η μελέτη του ιού SARS-CoV-2.

Η ελληνική επιστημονική κοινότητα συμμετέχει ενεργά σε πειράματα που πραγματοποιούνται στο ESRF τα τελευταία χρόνια, πετυχαίνοντας σπουδαία ερευνητικά αποτελέσματα και ευρήματα.

Σήμερα είχα την ευκαιρία να μιλήσω για την πολιτική ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: "ESRF Information Day: The Use of Synchrotron Radiation in Science" το οποίο συνδιοργανώνεται από το ESRF, το Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras και το Greek Synchrotron Users Network (GrSUN)».

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει επίσημα σαν χώρα στο ESRF. Ωστόσο, η ελληνική επιστημονική κοινότητα συμμετέχει έμμεσα, δηλαδή ως υποστηρικτικό προσωπικό σε επιστήμονες που προέρχονται από χώρες μέλη της εγκατάστασης, σε πειράματα που πραγματοποιούνται στο ESRF τα τελευταία χρόνια.

Κατά μέσο όρο, τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, οι επιστημονικές προτάσεις για την παροχή χρόνου μέτρησης με την χρήση ακτίνων-Χ (στις οποίες τουλάχιστον ένα μέλος προέρχεται από την ελληνική επιστημονική κοινότητα) είναι λίγο παραπάνω από το 1% του ετήσιου διαθέσιμου χρόνου μέτρησης στο ESRF. Την ίδια περίοδο το ESRF παραχώρησε (μετά από ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση των επιστημονικών προτάσεων), κατά μέσο όρο, 0,35% του χρόνου μέτρησης ανά έτος για πειράματα στα οποία κάποιο μέλος της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας θα χρησιμοποιούσε έμμεσα τις εγκαταστάσεις του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dimas-xristos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία το Τεχνολογικό Πάρκο Βιοτεχνολογίας στην Κόρινθο

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρ. Δήμας, ήδη η Theracell συμμετέχει στο σχήμα μαζί με άλλες επιχειρήσεις και η συγκεκριμένη επένδυση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την καινοτομία και τις βιοεπιστήμες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Θεοδωρικάκος: Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

«Στο υπουργείο Ανάπτυξης εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Με βασικό χαρακτηριστικό την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Plithorismos, Inflation, Times, Prices
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση του πληθωρισμού τον Ιούνιο κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

«Δεν εφησυχάζουμε ποτέ και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την ενίσχυση της μέσης ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Θεοδωρικάκος: Δεν επωφελούνται οι πολίτες από τις μειώσεις ΦΠΑ

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, με βάση τα σχετικά στοιχεία της Ισπανίας, από την 1η Ιανουαρίου 2023, που ξεκίνησε αυτή η πολιτική έως σήμερα, είναι μεγαλύτερη η αύξηση του πληθωρισμού εκεί, από τη δική μας αύξηση του πληθωρισμού τροφίμων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ανάπτυξης: Έως 31 Δεκεμβρίου τα μέτρα για έλεγχο των τιμών με τροπολογία

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου, πολλαπλασιάζονται τα πρόστιμα τόσο για παράβαση των διατάξεων του πλαφόν όσο και για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών.