Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ, μετά το σημερινό Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με δήλωσή του, επιβεβαίωσε το καλό κλίμα για τη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε στην έναρξη τεχνικών διαπραγματεύσεων για την αξιοποίηση των κερδών από ομόλογα που θα επιστραφούν από κεντρικές τράπεζες (640 από τα 767 εκατ. ευρώ) για επενδύσεις.
Πλέον, η εκταμίευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να εγκριθεί από πέντε εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 μέρες. Αν όλα πάνε καλά και επιτευχθεί συμφωνία, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει να μπουν και τα 767 εκατομμύρια στο επενδυτικό πλάνο.
Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα
«Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί. Καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs. Αποδέσμευση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα. Αυτή η απόφαση εδράζεται στην θετική αξιολόγηση της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις.
Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του Eurogroup το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ελληνική οικονομία προχωράει. Προχωράει με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας».
Το 2020 η συζήτηση για επενδύσεις
Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το businessdaily.gr., το ελληνικό αίτημα για αξιοποίηση των 640 εκατ. ευρώ για επενδύσεις δεν αναμενόταν να συζητηθεί σήμερα, αλλά παραπέμπεται το 2020.
Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τον Ιούνιο του 2018, η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιεί τις επιστροφές κερδών για τη μείωση του χρέους, εκτός εάν υποβάλει στο Eurogroup επενδυτικά προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από αυτή την πηγή και υπό τον όρο ότι αυτά τα προγράμματα θα εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών.
Η κυβέρνηση επεδίωκε να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ώστε να βρει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης δημοσίων επενδύσεων και να ανοίξει, με αυτό τον έμμεσο τρόπο, πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, παρότι και το 2020 θα διατηρηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δηλώνει χθες αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί αργότερα μια συμφωνία για μείωση του στόχου από το 2021.
Όμως, στην παρούσα φάση δεν είναι ώριμη η εξέταση αυτού του αιτήματος από το Eurogroup, για τεχνικούς και πολιτικούς λόγους:
- Η Κομισιόν έχει τονίσει στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας ότι ένα από τα μόνιμα προβλήματα της Ελλάδας είναι η αδυναμία πλήρους εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, άρα είναι δύσκολο να ζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για επενδύσεις, όταν δεν μπορούν, ως τώρα τουλάχιστον, να απορροφηθούν πλήρως τα κονδύλια του ΠΔΕ.
- Τα κονδύλια που θέλει να αξιοποιήσει η Ελλάδα ήδη έχουν περιληφθεί από την Κομισιόν στην αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα έπρεπε να αναθεωρηθεί, σε περίπτωση που αυτοί οι πόροι αξιοποιούνταν για επενδύσεις.
- Επιπλέον, οι σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς είναι πιθανή ακόμη και η διάλυση του μεγάλου συνασπισμού και η προσφυγή σε εκλογές, διαμορφώνουν κακό κλίμα για να προωθηθεί ένα αίτημα διευκόλυνσης της Ελλάδας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Με αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό αίτημα παραπέμπεται στο πρώτο εξάμηνο του 2020, όταν θα γίνει η συζήτηση για την επόμενη δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και τελεί πάντα υπό την αίρεση τόσο της αξιολόγησης που θα γίνει από την Κομισιόν, όσο και του πολιτικού κλίματος στην Γερμανία.