Εισηγήσεις για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρώπη, σε κοινή γραμμή με αντίστοιχες κινήσεις που έχουν ήδη κάνει ΗΠΑ και Βρετανία, δέχεται η ηγεσία της Κομισιόν, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις κυρίως από τη Γερμανία.
Ειδικότερα, σημερινό δημοσίευμα του EURACTIV αναφέρει ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχεται εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής για την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από την Ρωσία ως μέρος ενός πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας. Απόφαση που θα πρέπει να πάρει εκείνη και στη συνέχεια να την προτείνει στην Σύνοδο Κορυφής των «27» αύριο.
Όπως σημείωνε το CNN, κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά ότι δεν λήφθηκε καμία απόφαση στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα για το εάν θα στοχεύσει συγκεκριμένα την ενέργεια. «Σήμερα δεν ήταν ημέρα για να ληφθούν αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα, επομένως δεν ελήφθη καμία απόφαση, αλλά αυτό και άλλα πιθανά μέτρα αποτέλεσαν αντικείμενο ανάλυσης από τους υπουργούς», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Τόσο η σχετική απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από ΗΠΑ και Βρετανία που έχει ήδη επιβληθεί όσο και το ταξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη και η συμμετοχή του σε τρεις διεθνείς συνόδους κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες: ΝΑΤΟ, G7 και Ευρωπαϊκή Ένωση όπου και θα κάνει ανακοινώσεις για «μια κοινή δράση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», πιέζει την Ευρώπη για αντίστοιχες κινήσεις.
Με την Ευρώπη να βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 40% του φυσικού αερίου της, το 25% του πετρελαίου της και το 45% του άνθρακα και με ισχυρές αντιστάσεις σε τέτοιες αποφάσεις από χώρες όπως η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρώσικου πετρελαίου στην Ευρώπη και η Ολλανδία, μία τέτοια απόφαση είναι αρκετά δύσκολη. Ερωτηματικό επίσης είναι και η αντίδραση της Ρωσίας σε μία τέτοια απόφαση που θα μπορούσε να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Πάντως, είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία για ένα 5ο πακέτο κυρώσεων σε αυτή τη Σύνοδο, αλλά οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο που θα υιοθετηθεί σε επίπεδο πρέσβεων από την επόμενη εβδομάδα.
Με το ενδεχόμενο των κυρώσεων ανοιχτό, ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στην αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 2,10% στα 117,91 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει κέρδη 1,75% στα 111,18 δολάρια. Κέρδη και για την αγορά φυσικού αερίου, με την τιμή του στην Ολλανδία να εμφανίζει άνοδο 4,3% στα 103 ευρώ.
Διπλωματική πηγή ανέφερε, επίσης, στο EUROACTIV ότι οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται σε μια απόφαση για νέες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες συζητώντας επίσης και τον αποκλεισμό των Ρώσων από τα λιμάνια, κάτι που έχει ζητήσει επίμονα η Πράγα καθώς και οι Βαλτικές χώρες. «Ο αποκλεισμός από τα λιμάνια μας είναι στο τραπέζι αλλά έχει πολλές πρακτικές δυσκολίες», ανέφερε η διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με προσχέδιο των ανακοινώσεων της Συνόδου Κορυφής που αποκάλυψε το Bloomberg, θα υπάρξει κοινή γραμμή για την ανάγκη εξασφάλισης υψηλών ποσοστών αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα, στην κατεύθυνση που έχει ήδη προτείνει η Κομισιόν. Δηλαδή, να τεθεί στόχος κάλυψης των αποθηκευτικών χώρων τουλάχιστον κατά 90%, ώστε να μη βρεθεί και πάλι η Ευρώπη εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά.
Η Κομισιόν ετοιμάζει μία αναλυτική εργαλειοθήκη με λύσεις έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να εγκριθεί από τη Σύνοδο. Σύμφωνα με το Βloomberg, ανάμεσα στις λύσεις είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια και θα την πουλά σε ευάλωτους καταναλωτές φθηνότερα από τις τιμές της αγοράς, χωρίς να ξεκαθαρίζεται το ποιος θα καλύψει τη διαφορά του κόστους.