ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
Φωτο: Shutterstock

Νέα ισχυρά κέρδη για πετρέλαιο μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία

Πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται το brent ενώ το φυσικό αέριο ανεβαίνει κατά 7%, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε επιβολή σταδιακού εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022.

Η αναγγελία του νέου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ προς την Μόσχα που περιλαμβάνει και την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, που θα αυξήσει τα προβλήματα και τις εντάσεις στην πλευρά της προσφοράς, έχει οδηγήσει νέο ράλι των τιμών του μαύρου χρυσού. 

Η τιμή του Brent κινείται ανοδικά και βρίσκεται πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων, ενώ το αμερικανικό αργό βρίσκεται στα 108 δολάρια το βαρέλι. Το ράλι συνεχίζεται και για  το προθεσμιακό συμβόλαιο του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας που ενισχύεται άνω του 7% στα 107 ευρώ.

Για τον Άντι Λίπαου της Lipow Oil Associates, η άνοδος των τιμών οφείλεται «στη μείωση των αμερικανικών στοκ» πετρελαϊκών προϊόντων, όμως πάνω απ’ όλα εξαιτίας «της απόφασης της ΕΕ να προχωρήσει προς την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο». Για τον κ. Λίπαου, οι τιμές ανεβαίνουν επίσης εξαιτίας της αξιοσημείωτης μείωσης των στοκ αργού στις ΗΠΑ. Τα στοκ μπορεί να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο ως τα τέλη Μαΐου, προειδοποιεί, καθώς αρκετά αμερικανικά διυλιστήρια εκτελούν εργασίες συντήρησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διένειμε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη την πρότασή της στους 27 για το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Συμπεριλάμβανε την πλήρη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού αργού (σε έξι μήνες) και διυλισμένων προϊόντων (ως τα τέλη του 2022).

Αρκετά κράτη-μέλη της εξέφρασαν χθες την «ανησυχία» τους για την πρόταση, εμπιστεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος διπλωμάτης. Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία επιδιώκουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο αναφορικά με ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι αυτών των χωρών.

Συγκεκριμένα, η Σλοβακία επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο χρονικής διάρκειας τριών ετών για να εφαρμόσει σταδιακά το εμπάργκο που προτείνει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ. Η Σλοβακία προμηθεύεται σχεδόν όλο το αργό της πετρέλαιο από τη Ρωσία, κυρίως μέσω του αγωγού Ντρουζμπά, και συντάχθηκε με την Ουγγαρία, που εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες, στην επιδίωξη εξαιρέσεων από τα σχέδια για εμπάργκο πετρελαίου τα οποία επεξεργάζεται η Ένωση.

Μια πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων.

Από την πλευρά της η Ουγγαρία τόνισε διά του Ούγγρου ΥΠΕΞ ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς αυτό θα καταστρέψει την ενεργειακή της ασφάλεια. «Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, σε ένα μάλλον σύντομο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Ουγγαρίας στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε ένα βίντεο στο Facebook, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα στην τρέχουσα μορφή τους.

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αυτά τα μέτρα μόνο εάν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών εξαιρεθούν από τις κυρώσεις, είπε ο υπουργός.

Συγχρόνως η Βουλγαρία θα επιδιώξει παρόμοιες εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Capital: «Η Βουλγαρία, τεχνολογικά, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τέτοιες εξαιρέσεις».

Την ίδια ώρα, η Τσεχία θα επιδιώξει μια περίοδο εξαίρεσης από το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, κερδίζοντας χρόνο για την αύξηση της χωρητικότητας των αγωγών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα. «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτήν την απόφαση (για τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου), δεδομένου ότι η Τσεχία θα έχει κάποια αναβολή έως ότου αυξηθεί η χωρητικότητα σε αγωγούς πετρελαίου που μπορούν να παραδώσουν πετρέλαιο στην Τσεχική Δημοκρατία», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως: «Προσπαθούμε να πάρουμε αυτή την αναβολή για δύο, ίσως και τρία χρόνια».

«Καθώς απαιτείται ομοφωνία (για την υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν), πιθανόν η τελική της μορφή θα είναι πολύ αμβλυμένη, λαμβανομένης υπόψη της σημερινής θέσης της Ουγγαρίας», εκτίμησε σε σημείωμά του ο Μπγιόρναρ Τονχάουγκεν, αναλυτής της Rystad Energy.

Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν εξίσου για μια ακόμη πτυχή του σχεδίου, που προβλέπει την απαγόρευση στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν αργό ή διυλισμένα προϊόντα από τη Ρωσία. «Οι κυρώσεις στα πλοία θα βαρύνουν πολύ περισσότερο στις ρωσικές εξαγωγές», προειδοποιεί ο Άντι Λίπαου. Διότι το μέτρο εκτείνεται πολύ παραπέρα από τις παραδόσεις φορτίων στην ΕΕ, αφορά μεγάλο μέρος του πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία προς κάθε προορισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, τη μεταφορά του οποίου εγγυώνται ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή στις Βρυξέλλες για το πλαφόν τιμών στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ουγγαρία και Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Κομισιόν με τα κράτη - μέλη το Σαββατοκύριακο, στόχος να υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
fysiko aerio,
ΑΓΟΡΕΣ

«Πετάει» 30% υψηλότερα το φυσικό αέριο μετά το κλείσιμο του Nord Stream

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επιλογές για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου.