ΓΔ: 1395.68 -0.14% Τζίρος: 50.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:48:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Δεν χάθηκε ο πόλεμος για το ευρωομόλογο: Ποιες προσδοκίες έχει η Ελλάδα

Δεν υπήρξε συμφωνία στην τελευταία σύνοδο κορυφής για έκδοση ευρωομολόγου, αλλά το θέμα αναμένεται να επανέλθει σε συζήτηση πολύ σύντομα. Σε φθηνό δανεισμό προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση.

Μπορεί οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν στις Βερσαλλίες την προηγούμενη εβδομάδα να μην κατέληξαν σε συμφωνία για έκδοση ευρωομολόγου, λόγω του μπλόκου από τις χώρες του Βορρά, αλλά ο πόλεμος δεν έχει χαθεί, αναφέρουν στο Business Daily πηγές με γνώση των διαδικασιών. «Πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και εξηγούν ότι η σημασία της έκδοσης κοινού χρέους από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα.

Ο κυριότερος λόγος είναι η πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό, ο οποίος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα για τη χώρα μας που παραμένει σε κατώτερη βαθμίδα της επενδυτικής, ενώ η ΕΕ απολαμβάνει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ. Από τις αρχές Αυγούστου, όταν το κόστος δανεισμού της βρισκόταν στο κατώτερο σημείο του (50 μονάδες βάσης για το 10ετές), η πορεία των επιτοκίων ήταν συνεχώς ανοδική, αγγίζοντας τις 260 μονάδες βάσης (2,59%) την περασμένη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων τις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, το κόστος δανεισμού θα κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα για τα κράτη μέλη το επόμενο διάστημα.

Εκτός, όμως, από τα χαμηλότοκα δάνεια που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η Ελλάδα μέσω του ευρωομολόγου, η δομή του έκτακτου αυτού εργαλείου θα μπορούσε να προβλέπει και επιχορηγήσεις (grants), κάτι αντίστοιχο με τα 19 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα ποσά αυτά δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε διπλό μέτωπο: για τη χρηματοδότηση των αμυντικών τους δαπανών εν μέσω των γεωπολιτικών προκλήσεων που προκαλεί η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και για την επιδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προκειμένου να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος ενέργειας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και διαρκώς επιδεινώνεται.

Επιστρέφει στην ατζέντα στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής

Ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην ευρωτραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι δήλωσε μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ότι τα κράτη μέλη θα χρειαστεί να δαπανήσουν 1,5 έως 2 τρισ. ευρώ τα επόμενα 5-6 χρόνια προκειμένου να ευθυγραμμίσουν τις αμυντικές τους δαπάνες με τα μέσα επίπεδα του ΝΑΤΟ. Εξίσου σημαντικές είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες στην ΕΕ για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, δήλωσε, σημειώνοντας ότι «προφανώς οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν έχουν τέτοια περιθώρια». Προειδοποίησε δε ότι, εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, των ελλείψεων πρώτων υλών και της αβεβαιότητας που επιφέρει στο διεθνές εμπόριο ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, θα χρειαστεί η ΕΕ να απαντήσει με μέτρα σε επίπεδο ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν, όμως, φαίνεται διατεθειμένος να καταθέσει τόσο εύκολα τα όπλα. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο, υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει σημασία, όπως συνέβη και με την πανδημία, είναι να συμφωνήσουμε επί των στόχων και τα εργαλεία έπονται…». Το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου θα τεθεί ξανά επί τάπητος στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαρτίου, διαβεβαίωσε, τονίζοντας ότι έως τότε τα κράτη μέλη θα επεξεργαστούν τα πιθανά εργαλεία.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η ευρωπαϊκή και διεθνής επικαιρότητα, δεν αποκλείεται η πρόταση αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους να βρει ευήκοα ώτα ακόμη και στον «σκληρό» ευρωπαϊκό Βορρά το επόμενο διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πόλεμος φέρνει πιο κοντά τις αποφάσεις για μόνιμη έκδοση ευρωομολόγων

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών και σε υψηλές δαπάνες για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Κερδίζουν έδαφος οι υποστηρικτές των κοινών εκδόσεων ομολόγων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aγωνία για τις κρίσιμες αποφάσεις της EKT για την ποσοτική χαλάρωση

Στις 16 Δεκεμβρίου οι κεντρικοί τραπεζίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα διακοπεί μετά τον Μάρτιο 2022 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έσωσε την οικονομία της ευρωζώνης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτές οι «στρόφιγγες» από την ΕΚΤ παρά την άνοδο του πληθωρισμού

Χωρίς αλλαγές η πολιτική της κεντρικής τράπεζας, που διατηρεί τα επιτόκια στο μηδέν και θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς τις αγορές ομολόγων, παρά την αναθέρμανση του πληθωρισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 100 δισ. ευρώ οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Την έξοδο προς τις αγορές αναμένεται να ακολουθήσει η Ελλάδα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αν και οι δανειακές της ανάγκες για φέτος, που ανέρχονται σε 2 δισ. ευρω, είναι πλήρως καλυμμένες.