ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

ΙΟΒΕ: Σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Βελτιωμένες οι προσδοκίες για τους τομείς κατασκευών και υπηρεσιών, ενώ αντίθετα υποχώρησαν σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο λόγω και του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Σταθεροποιητική πορεία ακολούθησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, διαμορφούμενος στις 114 μονάδες από 114,2 που ήταν τον προηγούμενο μήνα και πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον αντίστοιχο δείκτη της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΟΒΕ. 

Όπως αναφέρεται στην έρευνα του Ιδρύματος στην ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας δεν έχουν επηρεαστεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία.

 

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν στις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, ενώ επιδεινώθηκαν στο Λιανικό Εμπόριο και τη Βιομηχανία. Η επαναφορά ήπιων περιοριστικών μέτρων δεν έπληξε τις προσδοκίες στον κλάδο του Τουρισμού. Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν σε όλες τις δραστηριότητες του Λιανικού Εμπορίου, κυρίως στην Ένδυση - Υπόδηση και τo εμπόριο οχημάτων.

Στη Βιομηχανία αφομοιώνεται η άνοδος της προηγούμενης περιόδου, επίσης σε ιστορικά μέγιστο επίπεδο 20 και πλέον ετών. Πάντως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε περαιτέρω ελαφρά τον Φεβρουάριο, κυρίως επειδή τα νοικοκυριά προεξοφλούσαν βελτίωση της  οικονομικής κατάστασης της χώρας συνολικά, όχι όμως και της δικής τους οικονομικής θέσης. Οι συνθήκες στην ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία την επόμενη περίοδο, θα εξαρτηθούν κρίσιμα από τις εξελίξεις γύρω από την εισβολή και τον πόλεμο στη Ουκρανία, με τις τελικές επιπτώσεις να είναι πρόωρο να εκτιμηθούν. Ενώ βαριές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας εκδηλώνονται ήδη, είναι πιθανές ευρύτερες και εντονότερες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα που θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες εμπορικές ροές και σχέσεις. Κρίσιμος παράγοντας για τις οικονομίες θα είναι και οι αντιδράσεις πολιτικής σε επίπεδο διεθνών οργανισμών και από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ τα δημοσιονομικά περιθώρια αντίδρασης των κυβερνήσεων είναι σχετικά περιορισμένα ύστερα από μια διετία εντός πανδημίας.

 

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε έντονα, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν οριακά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κλιμακώθηκαν αισθητά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν ήπια.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται έντονα, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων μεταβάλλονται αισθητά. 
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν υψηλά, εκείνες για τη ζήτηση ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώθηκαν αισθητά. 
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν ελαφρά ενώ οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους επιδεινώθηκαν. Παράλληλα βελτιώθηκαν σημαντικά οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και βελτιώνεται ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση. 

Βιομηχανία: Ουσιαστικά αμετάβλητες οι προσδοκίες, σε ιστορικά υψηλό επίπεδο

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε οριακά τον Φεβρουάριο στις 116,7 μονάδες από 116,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (98,9 μον.) και το τρίτο υψηλότερο διαχρονικά, μετά από εκείνο του Μαΐου του 2000. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε αισθητά, το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε οριακά, ενώ παράλληλα το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε σημαντικά.

Κατασκευές: Σημαντική ενίσχυση των προσδοκιών, προερχόμενη τόσο από τις Ιδιωτικές Κατασκευές όσο και από τα Δημόσια έργα

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές βελτιώθηκε αισθητά τον Φεβρουάριο, στις 140,0 μονάδες (από 127,4 μον. τον Ιανουάριο), σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (107,9 μονάδες). Στους επιμέρους κλάδους, σημειώθηκε ενίσχυση τόσο στα Δημόσια Έργα, όσο και στις Ιδιωτικές Κατασκευές. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων υποχώρησαν σημαντικά ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ανέκαμψαν ήπια.

Λιανικό Εμπόριο: Σημαντική επιδείνωση προσδοκιών σε όλους τους κλάδους

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο υποχώρησε σημαντικά τον Φεβρουάριο στις 96,5 (από 110,3) μονάδες. Η επιδείνωση είναι διακλαδική, ωστόσο είναι εντονότερη στον κλάδο Οχημάτων-Ανταλλακτικών και στα Υφάσματα-Ένδυση-Υπόδηση.

Υπηρεσίες: Βελτίωση στις προσδοκίες, αισιοδοξία για τη ζήτηση της επόμενης περιόδου

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες βελτιώθηκε σημαντικά τον Φεβρουάριο, στις 122,0 μονάδες, από 113,9 τον Ιανουάριο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση ενισχύθηκαν ήπια, εκείνες για τη ζήτηση εντονότερα, ενώ και οι ήδη αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βελτιώθηκαν αισθητά.

Καταναλωτές: Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στις –39,5 (από –42,3) μονάδες, επίπεδο αρκετά υψηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-46,2 μονάδες)1. Οι θετικές εξελίξεις σχετικά με την πανδημία θεωρούνται ο βασικός παράγοντας της νέας ενίσχυσης των προσδοκιών, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να βελτιώνονται ελαφρά τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι σχετικοί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, τα ηπιότερα και πιο στοχευμένα από ό,τι σε προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας χαλάρωσαν, ενισχύοντας τις προσδοκίες άρσης τους κατά την προσεχή περίοδο. Παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται αμείωτες, δεν φαίνεται να επηρέασαν τις προσδοκίες των νοικοκυριών τον Φεβρουάριο. Από την άλλη πλευρά, η δυναμική στο πεδίο των τιμών προσεχώς, εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και οι ευρύτερες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις που αυτός θα προκαλέσει, οι οποίες δεν αποτυπώθηκαν στην παρούσα έρευνα, αναμένεται να αποτελέσουν τον πλέον καθοριστικό παράγοντα των προσδοκιών των νοικοκυριών στους επόμενους μήνες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Vettas-Nikos-IOBE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόπωση των εξαγωγών βλέπει το ΙΟΒΕ, πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1%

Ο Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας παρουσιάζοντας την έκθεση του Ιδρύματος τόνισε ότι οι επενδύσεις είναι κομβικές για την ελληνική οικονομία τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Ήπια υποχώρηση επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο

O Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε τον Ιούνιο στις 108,3 μονάδες (από 109,2 μον. ένα μήνα πριν), σε οριακά χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (108,6 μον.).
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Σε αρνητικό πληθωρισμό τα τυποποιημένα τρόφιμα τον Μάιο

Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών αναδεικνύεται ως σημαντικός κλάδος για την ελληνική μεταποίηση και ευρύτερη οικονομία και κατέχει την πρώτη θέση σε αξία παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προσαρμογή των μικρών επιχειρήσεων το μεγάλο στοίχημα της πράσινης μετάβασης

Η διευθ. σύμβουλος της Attica Bank, Ε. Βρεττού, τόνισε ότι η προσαρμοστικότητα αποτελεί πλεονέκτημα της χώρας ενώ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας υπογράμμισε την ανάγκη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων.