Την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και, ειδικότερα, την αποβολή μεγάλου αριθμού ρωσικών τραπεζών από το διεθνές τραπεζικό σύστημα επικοινωνιών SWIFT εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδια τραπεζικά στελέχη σε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Πληρωμών, που έχει συγκληθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Οι τράπεζες θα πρέπει, μεταξύ άλλων, και να μπλοκάρουν τη χρήση όλων των καρτών που έχουν εκδοθεί από ρωσικές τράπεζες, στις οποίες έχει επιβληθεί αποκλεισμός από το SWIFT. Η Mastercard ήδη έχει μπλοκάρει αυτές τις κάρτες, ενώ προς το παρόν συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται οι κάρτες του συστήματος της Visa μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
Η εφαρμογή του μέτρου της αποβολής τραπεζών από μια μεγάλη οικονομία αποτελεί δύσκολη πρόκληση για το διεθνές τραπεζικό σύστημα, λόγω του μεγάλου αριθμού των συναλλαγών. Σε προηγούμενες περιπτώσεις χωρών στις οποίες επιβλήθηκε η ίδια κύρωση, όπως το Ιράν και η Β. Κορέα, οι συναλλαγές ήταν πολύ λιγότερες και, ως εκ τούτου, η εφαρμογή του μέτρου ευκολότερη.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δεν είχαν πλήρη ενημέρωση από το Σαββατοκύριακο για την κρισιμότερη παράμετρο αυτής της κύρωσης, δηλαδή τη λίστα των ρωσικών τραπεζών στις οποίες θα επιβληθεί ο αποκλεισμός. Πλέον, υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οι τράπεζες κινούνται στην κατεύθυνση της ομοιόμορφης εφαρμογής του μέτρου, προσαρμόζοντας ανάλογα το λογισμικό των συστημάτων τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός SWIFT με έδρα το Βέλγιο διεκπεραιώνει περισσότερες από 42 εκατ. συναλλαγές καθημερινά, αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεργάζεται με 11.000 πιστωτικά ιδρύματα απ’ όλον τον κόσμο και αποτελεί το βασικό όχημα διεκπεραίωσης διατραπεζικών συναλλαγών διεθνώς. Στον ετήσιο όγκο συναλλαγών που διακινήθηκαν μέσω SWIFT το 2020, η Ρωσία αναλογούσε στο 1,5%.
Η Ρωσία έχει περιορισμένες δυνατότητες να εκτελέσει συναλλαγές εκτός SWIFT. ;Eχει δημιουργήσει εναλλακτικό σύστημα τραπεζικών επικοινωνιών, στο οποίο όμως έχουν προσχωρήσει ελάχιστα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το εξωτερικό. Μέσω του εναλλακτικού δικτύου, η Ρωσία διακινεί μόλις το 20% των εγχώριων συναλλαγών.