ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ουκρανία στρατιώτης
Φώτο: Στρατιώτης από την Ουκρανία Credits: Shutterstock

ΗΠΑ: Έγκριση πρώτης βοήθειας 1 δισ. προς Ουκρανία μέσω νέου μηχανισμού

Οι ΗΠΑ ενέκριναν πακέτα ύψους 1 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία μέσω του νέου μηχανισμού PURL, που χρηματοδοτείται από διεθνείς συμμάχους για ταχεία ενίσχυση ασφάλειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν το πράσινο φως για τα πρώτα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, εγκαινιάζοντας έναν νέο μηχανισμό στήριξης που χρηματοδοτείται από διεθνείς συμμάχους. Αυτή η σημαντική εξέλιξη επιβεβαιώθηκε επίσημα από τον εκπρόσωπο του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χεόρχιι Τίχιι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Reuters, οι αποφάσεις αφορούν στοχευμένη οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση, καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις στο πεδίο της ασφάλειας.

Ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Έλμπριτζ Κόλμπι ενέκρινε μέχρι δύο αποστολές, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων εκάστη, στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο φέρει την ονομασία Λίστα Προτεραιοποιημένων Απαιτήσεων για την Ουκρανία ή αλλιώς PURL. Όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, ο μηχανισμός στοχεύει στην ταχύτερη κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας, με τη συνεργασία χωρών-συμμάχων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: 400 εκ. δολάρια βοήθεια στην Ουκρανία για ενέργεια και διοίκηση

Η Νορβηγία δίνει 340 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία για ενίσχυση του ενεργειακού τομέα και διατήρηση ζωτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της γενικής βοήθειας της Ουκρανίας που πλήττεται ακόμη από τον πόλεμο. Το νορβηγικό πακέτο ξεπερνά τα 8 δισ. δολ.
Φθινοπωρινό Παρίσι στον Σηκουάνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συζητούν στο Παρίσι για το ουκρανικό

Στο Παρίσι συναντώνται σήμερα Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας και ΗΠΑ για να εδραιώσουν ενιαία γραμμή στις εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο και να συζητήσουν πλαίσιο διεθνούς δύναμης σε πιθανή κατάπαυση πυρός με τη Μόσχα.
Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ αμφισβητεί Μόσχα: Δεν νομίζω ότι έγινε πλήγμα σε κατοικία του Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε αμφιβολίες για τις ρωσικές καταγγελίες ότι η Ουκρανία επιτέθηκε με drone στην κατοικία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας πως «δεν πιστεύει» ότι το περιστατικό συνέβη όπως περιγράφεται.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Οι ΗΠΑ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στη Βενεζουέλα

Η Κίνα καταδίκασε έντονα τις πρόσφατες κινήσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, κάνοντας λόγο για παραβίαση διεθνούς δικαίου και απειλή στην ειρήνη της Λατινικής Αμερικής, ενώ εξέφρασε σοκ για τη χρήση βίας κατά της κυριαρχίας της χώρας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας

Η Ρωσία εξέφρασε έντονη ανησυχία και καταδίκασε την ένοπλη επίθεση των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας, ζητώντας αποφυγή κλιμάκωσης και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν θεωρούμε ότι η Ουκρανία στόχευσε κατοικία του Πούτιν

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ουκρανία δεν στόχευσε τον Πούτιν ούτε τις κατοικίες του στη πρόσφατη επίθεση drone, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ενώ το Κίεβο έχει διαψεύσει τη σχετική κατηγορία της Μόσχας.